ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1.500 ΕΥΡΩ Ο ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΣ - ΔΟΘΗΚΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΙΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έρχονται νέα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

* Νέα προθεσμία έως τις 16 Ιουλίου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Νέα ρύθμιση χωρίς πλαφόν στα σχέδια...

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2012 3:39 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:33
Του Γιώργου Νούλη
Νέο κύμα «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών έρχεται εντός της εβδομάδας από τη Γ.Γ.Π.Σ. σε 500.000 φορολογουμένους. Πρόκειται για νέα σημειώματα «φωτιά», καθώς ο έξτρα φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο περίπου. Από τα εκκαθαριστικά αυτά περίπου 330.000 είναι χρεωστικά και αναγράφουν αυξημένα ποσά φόρων όπως και τα προηγούμενα, ενώ μόλις 170.000 είναι μηδενικά και πιστωτικά.
Οι φορολογούμενοι που θα παραλάβουν τα 330.000 χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, θα πρέπει να εξοφλήσουν είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου, με έκπτωση 1,5%, είτε σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων την 1η μέχρι το τέλος Ιουλίου, την 2η μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και την 3η μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2012.
 Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων, δύο στους τρεις φορολογουμένους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011, όταν πέρυσι οι παραλήπτες χρεωστικών σημειωμάτων ήταν μόλις ένας στους πέντε. Στοιχείο που δείχνει ότι πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι πέρυσι είχαν επιστροφή φόρου, φέτος καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά. Και αυτό γιατί, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει, η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και η περικοπή των φοροαπαλλαγών έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον φετινό λογαριασμό.  
Πάντως στο υπ. Οικονομικών δεν ανησυχούν μόνο από τις αυξημένες πιθανότητες να σπεύσουν πολλοί φορολογούμενοι ταυτόχρονα και να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά, λίγες μέρες πριν από τη 16η Ιουλίου, που εκπνέει η σχετική προθεσμία, με συνέπεια το σύστημα να μην αντέξει τόσο μεγάλο φόρτο και να υποστεί μπλακ άουτ αλλά και από το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα φόρων που έρχεται με τα εκκαθαριστικά, κηρύσσοντας αναγκαστικά στάση πληρωμών προς το Δημόσιο. Για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και να αποτραπεί η εκδήλωση ενός κινήματος «δεν πληρώνω φόρο εισοδήματος», στο οικονομικό επιτελείο εξετάζεται μια ειδική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να εξοφλήσουν τους φόρους που θα περιλαμβάνονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε περισσότερες από τρεις δόσεις, ίσως μέχρι έξι.
Ωστόσο τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα των περισσότερων δόσεων θα έχουν κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι) και ενδεχομένως τα νοικοκυριά, που εκτός από τον φόρο εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν και φόρους στην ακίνητη περιουσία.
Πάντως για την ώρα σήμερα οι δόσεις είναι τρεις αλλά για όσους καθυστερήσουν την υποβολή της δήλωσης κινδυνεύουν να πληρώσουν το φόρο τους σε λιγότερες δόσεις. Αν ο φόρος βεβαιωθεί μέχρι και τον Ιούλιο οι δόσεις θα είναι τρεις ενώ αν ο φόρος βεβαιωθεί τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, καταβάλλεται σε δύο δόσεις και αν βεβαιώνεται τον Οκτώβριο ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ σε μία δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα δεν περιλαμβάνουν μόνο τον φόρο για τα εισοδήματα του περασμένου έτους, αλλά και ακόμη δύο «χαράτσια»: την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% για όσους φορολογουμένους είχαν το 2011 ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ και το αυξημένο από 300 σε 400 ευρώ τέλος επιτηδεύματος για όσους άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2011 ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα. 
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ
Χθες έληγε η προθεσμία για την υποβολή χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τους φορολογουμένους που απαλλάσσονται από την υποχρεωτική υποβολή της δήλωσης μέσω του Διαδικτύου αλλά για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι το υπ. οικονομικών έδωσε παράταση
έως τις 10 Ιουλίου ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. 
ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ
Στο μεταξύ ακόμη μία παράταση, αυτή τη φορά έως τις 16 Ιουλίου, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. H προθεσμία έληγε κανονικά στις 29 Ιουνίου αλλά το υπ. Οικονομικών για πολλοστή φορά προτίμησε να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στους οφειλέτες. 
Πάντως σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη διευκρινίσει το υπουργείο Οικονομικών:
- Στην ευνοϊκή ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών προς τις ΔΟΥ και τα τελωνεία οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 29-2-2012, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, η βασική οφειλή δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή τις 75.000 ευρώ, εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.
- Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το σύνολο των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους:
* Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων.
* Σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων.
* Σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων.
* Από 37 μέχρι 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων.
* Από 49 μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.
Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Εξάλλου σχέδιο για μια ρύθμιση μόνιμου χαρακτήρα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε εξήντα χαμηλές μηνιαίες δόσεις χωρίς πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί με την τρόικα και θα υλοποιηθεί εφόσον ληφθεί η σχετική έγκριση.
Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθείται, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τα εξής:
1. Διακανονισμός της οφειλής σε 60 δόσεις για όλους αντί για 48 που ισχύει σήμερα (με επέκταση στις 60 βάσει αυστηρών προϋποθέσεων).
2. Οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται περαιτέρω με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την εξόφλησή τους.
3. Δεν θα υπάρχει κανένα πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να μπουν σε διακανονισμό. Σήμερα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλές προς το Δημόσιο που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή τις 75.000 ευρώ εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.
4. Η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης.
5. Η ένταξη στη ρύθμιση θα «παγώνει» τα όποια αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί, μετά τις δικαστικές αποφάσεις, ενώ ταυτόχρονα με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογούμενου. Το μέτρο ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass