ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΩΝ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Περισσότερες δόσεις για την πληρωμή φόρων

* Αντιδρούν στα σχέδια των Εφοριακών, για την κατάργηση των επαρχιακών Δ.Ο.Υ. οι δήμαρχοι Αγιάς και Τυρνάβου

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2012 3:33 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:35
 
Του Γιώργου Νούλη
Ρύθμιση για την εξόφληση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από φουσκωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων, σε περισσότερες από τρεις δόσεις εξετάζει το νέο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποτρέψει την εκδήλωση ενός... κινήματος «δεν υποβάλλω φορολογική δήλωση». Στο Υπ. Οικονομικών, βλέποντας ότι η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων γίνεται με ρυθμούς «χελώνας», φοβούνται ότι πολλοί φορολογούμενοι όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα φόρων που έρχεται με τα εκκαθαριστικά, κηρύσσοντας αναγκαστικά στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, αλλά θα αρνηθούν να υποβάλουν ακόμη και τη φορολογική τους δήλωση για να αποφύγουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις.
  Για να μη δημιουργηθεί μια νέα «γενιά» οφειλετών του Δημοσίου και αυξηθούν κατακόρυφα οι ανείσπρακτες οφειλές, στο υπουργείο εξετάζουν εκτός από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπονται με βάση το ισχύον σύστημα, να υπάρξουν επιπλέον δόσεις καταβολής που θα επεκτείνονται κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2013. Το μέτρο είναι υπό συζήτηση, με αποτέλεσμα να μην έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν για τις επιπλέον δόσεις θα υπάρχουν προσαυξήσεις, αν θα υπάρξει κάποιο όριο εισοδήματος για τη δυνατότητα αξιοποίησης των επιπλέον δόσεων κά. Άλλωστε αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα οπότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Εξάλλου όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο νέας παράτασης των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Με βάση τα ισχύοντα οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις μέχρι τις 16 Ιουλίου ωστόσο, το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί 10 μέρες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας περίπου 2,2 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 5,7 εκατ. υποχρεώνει το υπουργείο να κάνει σκέψεις για παράταση των προθεσμιών μέχρι και τα τέλη Ιουλίου.
«ΚΟΝΤΡΑ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ
 Στο μεταξύ άμεση ήταν η αντίδραση των Δημάρχων Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα και Τυρνάβου Νίκου Μαλάκου, στην πρόθεση της διοίκησης του Συλλόγου Εφοριακών ν. Λάρισας να συναντηθεί με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και να ζητήσει την επίσπευση της αναδιάρθρωσης των οικονομικών υπηρεσιών. Να σημειώσουμε πως το Δ.Σ. των Εφοριακών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού προτίθεται να ζητήσει από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, την κατάργηση της λειτουργίας της Γ΄ Δ.Ο.Υ. Λάρισας και των δύο επαρχιακών υπηρεσιών σε Αγιά και Τύρναβο. Οι υπάλληλοι, σύμφωνα με το σκεπτικό της διοίκησης του συλλόγου, θα πρέπει να ενταχθούν στο δυναμικό των άλλων Εφοριών, προκειμένου να συνδράμουν στο φοροεισπρακτικό έργο και στην άμεση και ταχύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων. Οι δύο δήμαρχοι, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή, που έγιναν γνωστά τα σχέδια αναδιάρθρωσης των Εφοριών του νομού, από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στην προοπτική αυτή, επανέρχονται σήμερα, μετά και τις νέες εξελίξεις, για να καταστήσουν σαφές πως θα είναι «μαζί με όλους τους πολίτες απέναντι σε κάθε σκέψη που υποβαθμίζει και οδηγεί σε μαρασμό τις περιοχές μας».
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
Ειδικότερα στην επιστολή των δύο δημάρχων επισημαίνονται τα εξής:
«Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Ε» την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012, ο Σύλλογος Εφοριακών Λάρισας θα ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην άμεση αναστολή λειτουργίας των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) Αγιάς και Τυρνάβου, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Κίνηση που μας βρίσκει αντίθετους γιατί δεν πρόκειται να απλουστευτούν οι διαδικασίες αντιθέτως θα δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες ουρές ταλαιπωρίας στις 2 Δ.Ο.Υ του νομού Λάρισας αφού χιλιάδες πολίτες από την Αγιά, τα παράλια του νομού και τον Τύρναβο θα αναγκαστούν για την παραμικρή τους εξυπηρέτηση να μεταβαίνουν κάνοντας δεκάδες χιλιόμετρα και με ελλιπή συγκοινωνιακή κάλυψη στις Δ.Ο.Υ. της Λάρισας». Για να συμβεί αυτό θα πρέπει όπως υποστηρίζουν οι δύο δήμαρχοι «να λυθούν βασικά ζητήματα εξυπηρέτησης των πολιτών για τις καθημερινές τους συναλλαγές. Θα πρέπει επίσης να καταργηθεί ο Κώδικας Στοιχείων και Βιβλίων, να δημιουργηθούν οικονομικά ΚΕΠ που θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες και να υπάρξει μία οικονομοτεχνική μελέτη η οποία να αποδεικνύει πως επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας.
Σήμερα ένας μεγάλος όγκος συναλλαγών και υπηρεσιών παρέχονται από τις δύο αυτές Δ.Ο.Υ. καθώς εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες που αλλιώς θα επιβάρυναν την πόλη της Λάρισας και τη λειτουργία των Δ.Ο.Υ. που θα παραμείνουν.
Το γεγονός ότι υπάρχει πράγματι πρόβλημα με το προσωπικό όχι μόνο των Δ.Ο.Υ. -αλλά σχεδόν του συνόλου των δημοσίων υπηρεσιών- δε σημαίνει και αυτόματα πως κλείνουν οι υπηρεσίες. Με αυτή τη λογική θα πρέπει να κλείσουν οι Δήμοι, τα Νοσοκομεία και μια σειρά δημοσίων υπηρεσιών.
Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης αυτοκαταργήθηκαν, από 6.500 έγιναν 1.223 και τώρα 350 προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυροί περιφερειακοί δήμοι οι οποίοι να έχουν αυτοτέλεια, να μπορούν να ανταγωνιστούν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αλλά κυρίως και πάνω από όλα να παρέχουν στα όρια τους ποιοτικότερες και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες. Τέλος, θεωρούμε αδιανόητο ο προγραμματισμός της Περιφερειακής ανάπτυξης και αποκέντρωσης που αποτελεί μείζον ζήτημα ανάπτυξης της χώρας μας να καθορίζεται από συνδικαλιστικούς φορείς και να μη βασίζεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο αναδιάρθρωσης συνολικά των δημόσιων περιφερειακών υπηρεσιών. Που σε καμία περίπτωση δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες της υπαίθρου, θα διαλύει την αποκέντρωση και θα οδηγεί και τους τελευταίους εναπομείναντες στα αστικά κέντρα στηρίζοντας ένα στρεβλό αστικό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο απέτυχε παταγωδώς. Θα είμαστε μαζί με όλους τους πολίτες απέναντι σε κάθε σκέψη που υποβαθμίζει και οδηγεί σε μαρασμό τις περιοχές μας.».
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass