ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΠΑΝΩΤΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ

ΣΘΕΒ: Επιτακτική ανάγκη για επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης

* Να εργαστεί εντατικά και να υλοποιήσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις ζητούν από τη νέα κυβέρνηση οι Θεσσαλοί βιομήχανοι

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2012 3:53 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:36
michou@eleftheria.gr
Για μηδενικές αντοχές της θεσσαλικής μεταποιητικής επιχειρηματικής δραστηριότητας κάνει λόγο η διοίκηση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων-Βιομηχανιών, σε μπαράζ επιστολών της προς τα αρμόδια Υπουργεία και τα στελέχη της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, οι Θεσσαλοί βιομήχανοι υπογραμμίζουν πως είναι επιτακτική η ανάγκη να επιστρέψει η ελληνική οικονομία το συντομότερο δυνατό σε τροχιά ανάπτυξης. Ο ΣΘΕΒ προειδοποιεί για ακόμη μία φορά για τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχουν τα «λουκέτα» επιχειρήσεων και η απώλεια θέσεων εργασίας. Τους προβληματισμούς των Θεσσαλών βιομηχάνων ενισχύουν οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, που κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης σχεδόν του 7% για το 2012 και ανεργία-ρεκόρ και για το τρέχον έτος.
Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΣΘΕΒ, τα τελευταία τρία χρόνια η μεταποίηση στη Θεσσαλία βιώνει επώδυνα την οικονομική κρίση, ενώ καλείται να λειτουργήσει καθημερινά σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί διάχυτη η απαισιοδοξία, σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι αντοχές είναι πλέον μηδενικές. «Επιχειρήσεις κλείνουν με συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας και την συνεχή απειλή της ρήξης του κοινωνικού ιστού, ενώ τα προβλήματα των επιχειρήσεων παραμένουν αναζητώντας λύση και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί, πρέπει να αποτελέσει την βασική επιδίωξη για να επιστρέψουμε σε τροχιά ανάπτυξης», τονίζεται στις επιστολές των Θεσσαλών βιομηχάνων.
Τα ζητήματα στα οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά από τον ΣΘΕΒ αφορούν στις αυξήσεις στα τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, την αντιμετώπιση του φαινομένου των ακάλυπτων επιταγών, την διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την κατάργηση των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΠΕΚ) και την δημιουργία ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων, την απλούστευση και την ορθότερη εφαρμογή της διαδικασίας ετήσιας κατανομής βιοντίζελ στις επιχειρήσεις του κλάδου καθώς και την αναθεώρηση του Ν. 2969/2001 για τη συστέγαση – συλλειτουργία των ποτοποιείων και των οινοποιείων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ
Όσον αφορά στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών, ο ΣΘΕΒ επισημαίνει ότι βασικό ζητούμενο από τη νέα κυβέρνηση είναι να εργαστεί εντατικά, να υλοποιήσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, να δράσει με αποτελεσματικότητα και με συνέπεια, να φέρει σταθερότητα στην αγορά και αναπτυξιακή διέξοδο ανακτώντας την εμπιστοσύνη εντός και εκτός χώρας. «Η κυβέρνηση θα κριθεί με το κατά πόσο θα σκύψει με σοβαρότητα στα πραγματικά προβλήματα, προκειμένου να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, να αλλάξει η ψυχολογία όλων μας, πολιτών και επιχειρηματιών και να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας, που είναι, και θέλουμε να παραμείνει, η ατμομηχανή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζουν οι Θεσσαλοί βιομήχανοι.
ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ
Με βάση τα στοιχεία της τριμηνιαίας έρευνας του ΙΟΒΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα, η εγχώρια ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παραγωγής ήταν κατά 6,6% χαμηλότερη στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου φέτος, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντανακλώντας την ισχυρή πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου σε κατοικίες και γενικότερα σε κατασκευές, ο κατασκευαστικός κλάδος παρουσίασε τη μεγαλύτερη υποχώρηση προϊόντος, που ξεπέρασε το 20%, από -14,6% πέρυσι στο α’ τρίμηνο. Σημαντική, σχεδόν 10% είναι η συρρίκνωση δραστηριότητας στους τομείς της βιομηχανίας, των επαγγελματικών-επιστημονικών-τεχνικών δραστηριοτήτων και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων κ.α.. Στο 8,9% διαμορφώθηκε η μείωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στο χονδρικό/λιανικό εμπόριο-μεταφορές/ αποθηκεύσεις-ξενοδοχεία-εστιατόρια. Στον αντίποδα, η ηπιότερη κάμψη παραγωγικής δραστηριότητας σημειώθηκε στη δημόσια διοίκηση-άμυνα-υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση (-2,8%), ενώ στη γεωργία-δασοκομία-αλιεία και στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις (οριακή πτώση 0,1% και πολύ μικρή άνοδος 0,1% αντίστοιχα).
ΥΦΕΣΗ
Η πτώση του ΑΕΠ έφτασε το 6,5% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις διεθνών και εγχώριων οργανισμών για το σύνολο του 2012: Κομισιόν & ΔΝΤ εκτιμούσαν ύφεση της τάξης του 4,7%, η Τράπεζα της Ελλάδος στο 5% και το ΙΟΒΕ τουλάχιστον 5%.
Σε επίπεδο βασικών συνιστωσών του ΑΕΠ, η υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης παρέμεινε ο κύριος προσδιοριστικός παράγοντας της πτώσης του, φθάνοντας το 7,5%, ρυθμός χαμηλότερος πάντως του αντίστοιχου περυσινού (-8,9%). Σαφώς ηπιότερος ήταν ο περιορισμός της δημόσιας κατανάλωσης, στο -3,2%, έναντι περιστολής της κατά 10,6% στην ίδια περίοδο του 2011.
Ισχυρή είναι και η μείωση που σημειώθηκε στις ακαθάριστες επενδύσεις (-33%), που φθίνουν για πέμπτο συνεχές έτος, προερχόμενη κυρίως από τις επενδύσεις σε εξοπλισμό μεταφορών και σε κατοικίες. Ενθαρρυντικές επιδόσεις σημείωσε ο εξωτερικός τομέας της οικονομίας, παρά την κάμψη της μεγέθυνσης του παγκόσμιου εμπορίου. Η συνεχιζόμενη για τέταρτη χρονιά υποχώρηση του ελλείμματός του, που απέτρεψε μεγαλύτερη ύφεση, προήλθε κυρίως από την εξασθένιση της ζήτησης για εισαγωγές (-16,6%), αλλά και από μικρή άνοδο των εξαγωγών (+1,1%).
Ωστόσο, η συνέχιση και κλιμάκωση της πτώσης της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης, αναμένεται να αποτελέσει τον πλέον καθοριστικό παράγοντα της πορείας του ΑΕΠ στην Ελλάδα στο υπόλοιπο του 2012. Το ΙΟΒΕ αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή του για τη διαμόρφωση του ΑΕΠ για το 2012, κάνοντας λόγο για ύφεση που αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 6,9%.
ΑΝΕΡΓΙΑ
Για ακόμα ένα τρίμηνο, στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, η ανεργία διευρύνθηκε σημαντικά, κατά 1,9 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,7 εκατοστιαίες μονάδες έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2011. Η έκταση της νέας επιδείνωσης, που προήλθε από την προσαρμογή που έκαναν οι επιχειρήσεις στο ανθρώπινο δυναμικό τους μετά την απότομη κλιμάκωση της ύφεσης στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αντανακλάται κυρίως στο γεγονός ότι η άνοδος της ανεργίας προήλθε από την κάθετη πτώση της απασχόλησης κατά 8,5%. Σημαντική εξέλιξη στην αγορά εργασίας αποτελεί και η όξυνση της αδήλωτης εργασίας, που ανήλθε στο 36,2% στο πρώτο τετράμηνο φέτος, από 28,9% στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Σε ότι αφορά τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, η συνέχιση της υποχώρησης της εγχώριας ζήτησης από τις αρχές του τρέχοντος έτους με υψηλό ρυθμό στο υπόλοιπο του 2012, αναμένεται να πλήξει περαιτέρω την απασχόληση. Υπό την επίδραση των παραγόντων που αναλύθηκαν, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί το 2012 στην περιοχή του 23,6%.
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους (αέριο, πετρέλαιο) και των πρώτων υλών είναι, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι αιτίες για τη μη υποχώρηση του πληθωρισμού, ενώ ο βραδύς ρυθμός υποχώρησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή οφείλεται, με βάση όσα αναφέρει το Ίδρυμα και στις στρεβλώσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλές αγορές στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, από το 2,3% τον Ιανουάριο στο 1,4% τον Μάιο, με το μέσο επίπεδό του στη συγκεκριμένη περίοδο να διαμορφώνεται στο 1,9% -σχεδόν 2,5 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2011. Οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα κάνουν λόγο για φθίνουσα εγχώρια ζήτηση που θα συνεχίσει να επενεργεί επιβραδυντικά στον πληθωρισμό, αλλά μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς τότε, η επικείμενη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αναμένεται να ανακόψει αυτή την επιβράδυνση. Εν τέλει, ο πληθωρισμός προβλέπεται να κινηθεί για το 2012 κοντά στο 1,5% -ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα έπρεπε να είναι αρνητικός, στο -0,5%. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, τα μέλη της διοίκησης του ΣΘΕΒ ανέφεραν ότι η πτώση των τιμών αγαθών, ειδών και υπηρεσιών στην εγχώρια αγορά μπορεί να γίνει μόνον με κρατική παρέμβαση.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass