ΜΕΣΑ ΣΕ ΈΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ – 60.000 ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ «ΚΟΝΤΕΡ» ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

2.500 νέοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλία

* Από το 16,1% στο 23,1% η ανεργία στην περιφέρεια, στο δωδεκάμηνο Απριλίου 2011/2012

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2012 3:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:38
Πάνω από 2.500 νέοι άνεργοι έχουν προστεθεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλία, μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2012, με το επίσημο «κοντέρ» του Οργανισμού να μετρά τους 60.000 σε επίπεδο περιφέρειας. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα, στο 23,1% για τον μήνα Απρίλιο, από 16,1% που ήταν τον Απρίλιο του 2011 –άλμα που αντιστοιχεί σε σαράντα και πλέον ποσοστιαίες μονάδες. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι η πλειοψηφία των ανέργων, καθώς και η μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο, εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα των 30-54 ετών, που είναι η πιο παραγωγική ηλικία.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον Ιούνιο 2012, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 59.895, εκ των οποίων οι περίπου 33.000, δηλαδή πάνω από τους μισούς, είναι άνεργοι για λιγότερο από δώδεκα μήνες. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης είναι ιδιαίτερα σφοδρές για την απασχόληση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι περίπου 6.000 έχουν δηλώσει ότι δεν βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας.
Έξι μήνες πριν, τον Ιανουάριο του 2012, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανερχόταν σε 57.292, κάτι που σημαίνει ότι προστέθηκαν στα μητρώα του Οργανισμού 2.603 «νέοι» άνεργοι. Να σημειωθεί επίσης ότι από αυτούς, επιδοτούνται περίπου 10.000 –δηλαδή λιγότεροι από δύο στους δέκα.
ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Τα στοιχεία του Οργανισμού δείχνουν ότι η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο τους τελευταίους έξι-οκτώ μήνες είναι η πιο παραγωγική: η ηλικιακή ομάδα των 30-54 ετών. Στη Θεσσαλία, τον Ιανουάριο του 2012, ο αριθμός των ανέργων σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ έφτανε τους 35.528, δηλαδή περισσότερους από τους μισούς του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Έξι μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2012, ο αριθμός αυτός έχει ανέβει στους 36.798 –σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τα υπόλοιπα ηλικιακά γκρουπ. Η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ανέργων (αναζητούντων και μη εργασία) είναι γυναίκες, που φτάνουν σε αριθμό τις 34.886.
«ΡΕΚΟΡ»
Να σημειωθεί ότι αυτά τα στοιχεία αντιστοιχούν στην επίσημη «ανεργία», δηλαδή στους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς δουλειά και έχουν καταγραφεί στις κατά τόπους υπηρεσίες του Οργανισμού –και, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα καταμέτρησης της πραγματικής ανεργίας, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Επίσης, τον Ιούνιο του 2012 καταγράφηκε ρεκόρ αιτήσεων νέων ανέργων για επιδότηση, καθώς 2.544 άνεργοι ζήτησαν το βοήθημα του Οργανισμού.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν ότι η ανεργία στη Θεσσαλία έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο. Αν και στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το ποσοστό της Αρχής κυμαίνεται στο 20,4%, τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν ανεργία στο 23,1%, που αποτελεί ακόμη ένα ιστορικό-ρεκόρ για την περιφέρεια. Για να γίνει αντιληπτό το τι έχει συμβεί μέσα σε έναν χρόνο, αρκεί να αναφερθεί ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2011 (δηλαδή, Απρίλιο) το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 16,1%.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass