ΔΕΝ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ – «ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ», ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΣΘ, ΝΙΚΟΣ ΤΖΙΚΑΣ

Οι... «χρησμοί» Στουρνάρα «πάγωσαν» την αγορά

* Ούτε ρευστό, ούτε εμπορεύματα από την ερχόμενη σεζόν – Κίνδυνος για απανωτά «λουκέτα»

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2012 2:51 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:39
Από το ζενίθ στο ναδίρ, σε λιγότερο από δύο ημέρες βρέθηκε η αγορά της Λάρισας, καθώς η αυξημένη κινητικότητα και επισκεψιμότητα της περασμένης Τετάρτης δεν διατηρήθηκε. Αντίθετα, η χθεσινή εικόνα της τοπικής αγοράς, στους κεντρικούς δρόμους, ήταν αυτή της υποτονικής κίνησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΣΘ, Νίκο Τζίκα, η γλωσσική «αδυναμία» του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να επιβεβαιώσει -πέραν πάσης αμφισβήτησης- το ότι «δεν θα γίνουν άλλες οριζόντιες περικοπές», «πάγωσε» την αγορά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι η ερχόμενη σεζόν, καθώς δεν υπάρχει ούτε ρευστό, κατά συνέπεια ούτε και δυνατότητα προμήθειας εμπορευμάτων –ο κίνδυνος για κατά συρροή «λουκέτα» από το φθινόπωρο είναι ιδιαίτερα αυξημένος.
Η εικόνα της αγοράς την περασμένη Τετάρτη θύμιζε, τουλάχιστον από άποψη επισκεψιμότητας, γιορτινή αγορά. Στους πιο κεντρικούς δρόμους, ο κόσμος που κατέβηκε για να κάνει τη βόλτα του και τις αγορές του στα καταστήματα της Λάρισας ήταν πολύς. Αν και δεν μεταφράστηκε σε αγορές το σύνολο της κίνησης, ωστόσο, για αρκετούς καταστηματάρχες ήταν μία από τις καλές ημέρες.
Η εβδομάδα ξεκίνησε με το θερμόμετρο να δείχνει 42-44 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες της αγοράς να είναι εξαιρετικά λίγοι, εξαιρετικά διερευνητικοί και για πολύ λίγη ώρα –χαρακτηριστικό είναι πως η όποια κίνηση σημειώθηκε, ήταν μετά τις 7.30 το απόγευμα και μέχρι τις 9 το βράδυ, οπότε και τα καταστήματα ολοκλήρωσαν τη λειτουργία τους. Τα πρωινά της Τρίτης και Πέμπτης, ήταν από υποτονικά ως και αδιάφορα για την πλειοψηφία των καταστημάτων. Όπως προαναφέρθηκε, η Τετάρτη συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο και τα μεγαλύτερα ταμεία, ενώ χθες, Παρασκευή, κίνηση υπήρχε, αλλά με περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον.
«ΠΑΓΩΣΑΝ»
«Με το που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα, με το που φάνηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν δεσμεύεται για τη μη περικοπή, κι άλλο, μισθών και συντάξεων, η αγορά “πάγωσε”», σημείωσε χαρακτηριστικά στην «Ε» ο πρόεδρος της ΟΕΣΘ, Νίκος Τζίκας. Ο ίδιος ανέφερε ότι ναι, μεν είχε κόσμο στην αγορά χθες το απόγευμα, αλλά όχι όπως την περασμένη Τετάρτη –«φαίνεται ξεκάθαρα πια η ένταση της αδυναμίας του κόσμου. Δεν έχει δουλειά. Κι από την Εφορία στέλνουν και ξαναστέλνουν σε όλον τον κόσμο χαρτιά. Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί», είπε. Η κίνηση είναι υποτονική και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον κ.Τζίκα.
ΟΥΤΕ ΤΖΑΜΠΑ
Χαρακτηριστική, για τη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού, είναι η επισήμανση ενός από τους μακροβιότερους και πιο σταθερούς εμπόρους του κέντρου της Λάρισας, Αλμπέρτου Μπέγα: «Ο κόσμος ψωνίζει πλέον μόνον τα απολύτως απαραίτητα και σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλή τιμή μπορεί να τα βρει. Ακόμη και τζάμπα να τους δώσεις ένα προϊόν που δεν χρειάζονται, δεν θα το πάρει», είπε στην «Ε». Ο κ.Μπέγας αποδίδει αυτή την αντίδραση του καταναλωτικού κοινού πρωτίστως στα μέσα ενημέρωσης, εν γένει –εξαιτίας του κλίματος ανασφάλειας που δημιουργείται, όπως υποστήριξε, καθώς και στην εσωτερική υποτίμηση που επιχειρείται με τις μειώσεις αμοιβών και την αύξηση της φορολογίας. «Το πρώτο που έπρεπε να γίνει είναι να μειωθεί το κράτος, όπως προβλεπόταν στο Μνημόνιο. Και σίγουρα δεν έπρεπε να μειωθούν κατακόρυφα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να περικόψει η κυβέρνηση. Πώς θα ζήσει ο κόσμος; Οι περισσότεροι κρέμονται από μια κλωστή και ο κίνδυνος για να ξεσπάσει κοινωνική έκρηξη είναι μεγαλύτερος από ποτέ». Ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων παιδικής ένδυσης «Μέλισσα», υποστηρίζει πως ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι από τους πιο δύσκολους για το ελληνικό εμπόριο. «Δεν θα υπάρχουν πλέον ελληνικές επιχειρήσεις που να παράγουν προϊόντα, εξαιτίας της ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας καθώς οι προμηθευτές ζητούν να πληρωθούν σε μετρητά, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να γίνει προμήθεια καινούριων εμπορευμάτων, άρα θα κλείσουν κι άλλοι», τόνισε.
ΜΕΙΩΣΗ
Σύμφωνα με τον κ.Μπέγα, προκειμένου να αναθερμανθεί η κυκλοφορία του χρήματος, θα πρέπει πρωτίστως να μειωθεί η φορολογία –των επιχειρήσεων να πέσει από το 20% στο 15%, ενώ άμεσα θα πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ, στο 15%. Παράλληλα, θα πρέπει να στηριχθούν και υποστηριχθούν οι προσπάθειες στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, κυρίως με την παροχή ρευστότητας και σε δεύτερο επίπεδο με επιδότηση της εργασίας –και όχι επιδότηση της ανεργίας, όπως εξακολουθεί να γίνεται μέχρι σήμερα, σημείωσε. Παράλληλα, κάλεσε τους υπεύθυνους φορείς να μην «πετάνε ο ένας στον άλλον το μπαλάκι» για το παρεμπόριο και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την τοπική αγορά. «Τα χρήματα πρέπει να μένουν στην Ελλάδα και στον τόπο μας. Κι εμείς οι έμποροι, με τη σειρά μας θα πρέπει να προσαρμόσουμε την τιμολογιακή μας πολιτική, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας. Δουλεύουμε, μεν οριακά, αλλά προσαρμογές μπορούν να γίνουν», ανέφερε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass