ΜΕ ΔΙΨΗΦΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΤΟΝ ΜΑΪΟ

Δραματική υποχώρηση στα μεγέθη της εγχώριας βιομηχανίας

* Διέξοδο από την ύφεση για τη θεσσαλική οικονομία θα αναζητήσουν ΣΘΕΒ και Περιφέρεια

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2012 3:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:40
 
Σημαντική υποχώρηση τζίρου και νέων παραγγελιών στο εσωτερικό της χώρας σημειώθηκε στους βιομηχανικούς κλάδους της χώρας τον Μάιο του 2012, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, δημιουργώντας ακόμη πιο ασφυκτικές συνθήκες για την πραγματική οικονομία. Η μεγαλύτερη συρρίκνωση νέων παραγγελιών σημειώθηκε στους κλάδους υπόδησης και επίπλων –ειδικά για τον κλάδο υπόδησης είναι εμφανής στις βιτρίνες των καταστημάτων η επίπτωση από την υποχώρηση των παραγγελιών. Λύσεις και διεξόδους από την ύφεση για τις θεσσαλικές επιχειρήσεις και την τοπική οικονομική δραστηριότητα θα αναζητήσουν ΣΘΕΒ και Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε ειδική εκδήλωση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.
 
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου το τελευταίο διάστημα, καθώς η έλλειψη ρευστότητας γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, σε σχέση με τη δυνατότητα και των τοπικών επιχειρήσεων να προμηθευτούν πρώτες ύλες, με τη χρήση ιδίων κεφαλαίων να αποτελεί τα τελευταία δύο-τρία χρόνια τον βασικό «αιμοδότη» για τη συνέχιση της λειτουργίας πολλών εταιρειών.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ΣΘΕΒ, τα τελευταία χρόνια, η επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλία, βιώνει επώδυνα την οικονομική κρίση και λειτουργεί καθημερινά σ’ ένα περιβάλλον που επικρατεί διάχυτη η απαισιοδοξία. «Τα προβλήματα των επιχειρήσεων παραμένουν αναζητώντας λύση και η αντιμετώπιση τους, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί, αποτελεί την βασική προϋπόθεση προκειμένου να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας, που είναι, και θέλουμε να παραμείνει, η ατμομηχανή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΘΕΒ, με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι και των τριών κομμάτων της πρόσφατης κυβέρνησης συνεργασίας.
 
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά μειώνεται, πλέον, με διψήφια ποσοστά, αντανακλώντας την αδυναμία προσπόρισης κεφαλαίων κίνησης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει οδηγήσει τους ξένους προμηθευτές να ζητούν την καταβολή σε μετρητά για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που αντιστοιχεί στις παραγγελίες που γίνονται, ενώ δίνουν και πολύ μικρά περιθώρια για την αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο 12μηνο Ιούνιος 2011 – Μάιος 2012, ο δείκτης των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία κατέγραψε πτώση κατά 6,2% σε σχέση με το 12μηνο Ιούνιος 2010 – Μάιος 2011. Μόνον τον Μάιο του τρέχοντος έτους, οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία μειώθηκαν κατά 9,7% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2012. Η πτώση για τον Μάιο οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των παραγγελιών για την εσωτερική αγορά, η οποία έφθασε στο 14,8% και ήταν σχεδόν τριπλάσια έναντι της πορείας του αντίστοιχου δείκτη στην εξωτερική αγορά (-5,4%). Τις μεγαλύτερες απώλειες σε νέες παραγγελίες υπέστη ο κλάδος των ειδών υπόδησης (-54,4%) και των επίπλων (-31,7%).
 
ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Εν τω μεταξύ, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του Μαΐου 2012 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2011 μειώθηκε κατά 5,6%, έναντι αύξησης 9,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.
Το μόνο θετικό στοιχείο είναι πως ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2011 - Μαΐου 2012, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2010 - Μαΐου 2011, παρουσίασε αύξηση 4,7%. Ωστόσο, αυτή η μεταβολή είναι μικρότερη από τις επιδόσεις προηγούμενων ετών –συγκριτικά, σε αντίστοιχα προηγούμενα 12μηνα, η αύξηση ήταν περίπου στο 7,5%. Η μείωση για τον Μάιο οφείλεται στη πτώση που παρουσίασε ο δείκτης κύκλου εργασιών ορυχείων - λατομείων κατά 13,6%, καθώς και στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών των μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 5,5% (μη μεταλλικά ορυκτά, βασικά μέταλλα, μηχανήματα και είδη εξοπλισμού και επίπλων).
 
ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στο μεταξύ, σε συνεχή πτώση βρίσκεται ο κύκλος εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων από το 2009, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ. Οι έμποροι εκτιμούν ότι η μείωση το 2012 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος θα φτάσει ακόμα και το 53,4%. Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας, το χονδρικό εμπόριο παρουσιάζει μεγαλύτερη μείωση στον τζίρο –της τάξης του 75%, σε σύγκριση με το λιανικό εμπόριο (-44,2%), για την περίοδο 2009 - 2012.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass