ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥ ΕΤΑΚ ΕΝΩ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ

Έρχονται τα «ραβασάκια» της Εφορίας

* Προς νέα παράταση η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Πιέσεις και για παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορο-δηλώσεων

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2012 3:26 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:32
   
Του Γιώργου Νούλη
Με στόχο να ανακοπεί η πτωτική πορεία των φορολογικών εσόδων ξεκίνησε από χθες η υλοποίηση του έκτακτου σχεδίου του Υπ. Οικονομικών για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων με την αποστολή της πρώτης παρτίδας των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το 2009. Οι φορολογούμενοι που θα τα παραλάβουν εντός των ημερών, ταχυδρομικά θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ το τέλος, μέχρι το τέλος Ιουνίου.
 Να θυμίσουμε πως το ΕΤΑΚ του 2009 επιβαρύνει άγαμους οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και έγγαμους με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Για παράδειγμα ένας άγαμος που έχει ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ θα καταβάλλει φόρο 50 ευρώ (50.000 Χ 0,1%) για το ακίνητο που κατέχει. Οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων της Λάρισας πάντως έχουν πληρώσει το σχετικό τέλος. 
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕ ΟΦΕΙΛΕΣ
Το σχέδιο προβλέπει ακόμη την τοποθέτηση ειδικών συνεργείων στις Εφορίες που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα οι ομάδες κρούσης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Δημοσίων Εισπράξεων θα ...εγκατασταθούν στις εφορίες που εμφανίζουν τις μικρότερες εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα όπου θα εφαρμόσουν νέες εξειδικευμένες μεθόδους για την είσπραξη των οφειλών. Να θυμίσουμε πως η προθεσμία για ένταξη στη ρύθμιση λήγει αύριο την Πέμπτη αλλά το πιθανότερο είναι να δοθεί και νέα παράταση. Μπαίνοντας στη ρύθμιση, η οποία αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη - βεβαιωμένα έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012 - έως 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και έως 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα, παγώνουν τις διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων και μπορούν να εξοφλήσουν σε 24 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης 100 ευρώ. Σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας, μάλιστα, οι δόσεις μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 60. Όσοι φορολογούμενοι αγνοήσουν τη ρύθμιση επιμένοντας να αφήνουν ανεξόφλητες τις υποχρεώσεις τους, κινδυνεύουν με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τα συμβόλαια αποδοτικότητας που υπέγραψαν πρόσφατα οι προϊστάμενοι των Εφοριών ν. Λάρισας, θα πρέπει να εισπραχθούν εντός του 2012 ληξιπρόθεσμα χρέη 33 εκ. ευρώ.  
ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ
Στο μεταξύ εντός της εβδομάδας, η Γ.Γ.Π.Σ. πρόκειται να ταχυδρομήσει τις επιστολές σε επιτηδευματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι που δεν είχαν κανένα εισόδημα το 2011 προκειμένου να τους ενημερώσει για τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών, ώστε να αποφύγουν το τέλος επιτηδεύματος. Με την επιστολή θα τους καλεί να προχωρήσουν σε δήλωση διακοπής εργασιών, για να γλιτώσουν το Τέλος Επιτηδεύματος.
Να θυμίσουμε πως το Τέλος Επιτηδεύματος εκτός των επαγγελματιών το πληρώνουν και όσοι αμείβονται με μπλοκάκι ακόμη και αν δεν είχαν καθόλου εισόδημα από την δραστηριότητά τους. Για να μην πληρωθεί το φετινό Τέλος θα έπρεπε να είχαν κάνει διακοπή εργασιών από τα τέλη του 2010. Όσοι δεν το έκαναν, θα πρέπει να πληρώσουν.  
Στους συγκεκριμένους φορολογούμενους, που υπέβαλαν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ή δεν υπέβαλλαν καθόλου δήλωση, θα δίδεται προθεσμία μέχρι την τελευταία ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τυπικά εκπνέει στις 15 Ιουνίου) να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις διακοπής δραστηριοτήτων στα Τμήματα Μητρώου των Εφοριών τους, πληρώνοντας ένα μικρό πρόστιμο. Έτσι, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα επιβεβαιώνεται ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν έχουν εκδώσει το 2011 κανένα φορολογικό στοιχείο εσόδου, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών θα περιορίζεται στα 40 ευρώ. Αυτό όμως ισχύει για όσους έχουν «καθαρούς λογαριασμούς» με την Εφορία. Αν όμως έχουν εκκρεμότητες με παραβάσεις, απλήρωτους φόρους και πρόστιμα από παλαιότερες χρήσεις, μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων. Κι αυτό διότι κατά τη διακοπή δραστηριοτήτων γίνεται έλεγχος ανά φορολογικό αντικείμενο (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, υποχρεώσεις ΚΒΣ κ.λπ.) και εφόσον εντοπίζονται απλήρωτες οφειλές, μπαίνουν μπροστά οι διαδικασίες για την επιβολή πρόσθετων φόρων και για την είσπραξη των οφειλομένων.
Να θυμίσουμε πως το τέλος επιτηδεύματος έχει καθοριστεί:
• 400 ευρώ για όσους έχουν έδρα σε τουριστικές περιοχές και πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
• 500 ευρώ για όσους έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και
• 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα, εφόσον διατηρούν υποκαταστήματα. Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία χρόνια από το έτος της συνταξιοδότησής του (έως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο). Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση , το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.
ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Επίσης να σημειώσουμε πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία των φορολογουμένων που δεν έχουν προλάβει να προμηθευτούν τους κωδικούς πρόσβασης ή να εξοικειωθούν με την ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής των εντύπων της εφορίας. 
Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει κανονικά στις 15 Ιουνίου, ενώ οι εισηγήσεις που δέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθεί να παράταση έως τα τέλη Ιουνίου για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων ανεξαρτήτως ΑΦΜ. 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass