ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗ «ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Στο «κυνήγι» των οφειλετών οι Εφορίες της Λάρισας

* Άμεση είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών - Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τη ρύθμιση αν και αναμένεται νέα παράταση...

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2012 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:32
Του Γιώργου Νούλη
Σε ασφυκτικό κλοιό ελέγχων θα βρεθούν από σήμερα, ανεξάρτητα από το αν δοθεί και νέα παράταση στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, εκατοντάδες Λαρισαίοι φορολογούμενοι. Το «σήμα» για την πλήρη κινητοποίηση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού, που έδωσε χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς σε σύσκεψη με τους προϊσταμένους των 10 μεγαλύτερων Δ.Ο.Υ. και Τελωνείων της χώρας, εξέπεμψε και στις Εφορίες Λάρισας που ήδη έχουν προετοιμαστεί για το στενό «μαρκάρισμα» όσων φορολογουμένων χρωστούν στο Δημόσιο.
Όπως έγραφε προ ημερών η «Ε», στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες του νομού είχαν ταχυδρομηθεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. τρεις λίστες με ονόματα οφειλετών, που δεν πληρώνουν αν και εισπράττουν ενοίκια, διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.
Με βάση τις λίστες αυτές, θα δοθεί στο νομό η «μάχη» της αναστήλωσης των εσόδων και του περιορισμού της φοροδιαφυγής, με την απειλή της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Συγκεκριμένα να θυμίσουμε πως την περασμένη εβδομάδα κοινοποιήθηκαν στα δικαστικά τμήματα της Β και Γ΄ Εφορίας του ν. Λάρισας, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τρεις καταστάσεις οφειλετών.  
* Η πρώτη περιελάμβανε, τα Α.Φ.Μ. 1.500 ιδιοκτητών οχημάτων, μεγάλου κυβισμού, πάνω από 2.000 κυβικά, επιβατικά και φορτηγά, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσεως  
* Η δεύτερη περιελάμβανε τα Α.Φ.Μ. 5.000 ιδιοκτητών ακινήτων που διαθέτουν έσοδα από ενοίκια,
* Η τρίτη λίστα περιελάμβανε τα ονόματα 6.000 πολιτών, με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, τις οποίες δημιούργησαν το τελευταίο τρίμηνο και εις βάρος των οποίων δεν έχει ληφθεί ακόμη κανένα μέτρο.
Βάσει αυτών των καταστάσεων οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε:
1. Οφειλέτες που εισπράττουν ενοίκια.
2. Οφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία .
3. Οφειλέτες με πολυτελή Ι.Χ., υψηλού κυβισμού και
4. «Φρέσκα» ληξιπρόθεσμα ανεξαρτήτως ύψους.
Οι Εφορίες, σύμφωνα με τις εντολές που έλαβαν, έχουν καλέσει τηλεφωνικώς τους ενδιαφερομένους, να προσέλθουν για την τακτοποίηση των χρεών, ειδάλλως θα βρεθούν αντιμέτωποι
με κατασχέσεις ενοικίων, ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
ΕΚΠΝΕΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
Σήμερα να θυμίσουμε πως λήγει και η προθεσμία για την υπαγωγή στη ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά το ενδιαφέρον έχει προ πολλού ατονήσει. Στα δικαστικά τμήματα των Εφοριών της Λάρισας οι αιτήσεις για εξόφληση χρεών δεν ξεπέρασαν χθες τις πέντε!
Αν και το πιο πιθανό είναι να δοθεί και νέα παράταση, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις με οφειλές έως 75.000 ευρώ. Η εξόφληση των χρεών μπορεί να γίνει σε μέχρι και 24 δόσεις, με ελάχιστη καταβολή δόσης τα 100 ευρώ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από αίτηση του φορολογούμενου η εξόφληση μπορεί να γίνει σε μέχρι και 60 δόσεις.
Επίσης να θυμίσουμε πως κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης καταβάλλεται η πρώτη δόση της ρύθμισης, ή πραγματοποιείται η εφάπαξ εξόφληση χωρίς να απαιτείται καταβολή παραβόλου, ενώ οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για κάθε μήνα καθυστέρησης. Εφόσον ο οφειλέτης επιθυμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, του παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης απαλλαγής κατά ποσοστό επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται.
Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση μπορεί να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο, μηνιαίας διάρκειας, εφόσον είναι ενήμερος και σε τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση:
- Αναβάλλεται η εκτέλεση τυχόν ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε (για περιπτώσεις που το αρχικό χρέος υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ) ή εφόσον η εκτέλεση της ποινής άρχισε, διακόπτεται.
- Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού), εφόσον η εκτέλεση αφορά μόνο ρυθμισμένα χρέη.
Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων αυτής επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.
 
  
 
 
Εντολές για
διασταυρώσεις
αδήλωτων
εισοδημάτων
 
Οι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου καθώς και οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές μπαίνουν στο στόχαστρο των ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τις εντολές που δόθηκαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά στους προϊσταμένους των 10 μεγαλύτερων εφοριών και τελωνείων της χώρας. Μάλιστα αποφασίστηκε το αμέσως επόμενο διάστημα η ΓΓΠΣ να προχωρήσει σε μια σειρά από νέες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων. Ο υπουργός Οικονομιών ζήτησε από τους προϊσταμένους των εφοριών και των τελωνείων, στη σύσκεψη που είχε μαζί τους, να κινητοποιήσουν το ελεγκτικό δυναμικό τους για την είσπραξη των εσόδων ενώ συνάντησή είχε και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις εφορίες. Από τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των εσόδων το Μάιο προκύπτει ότι υπήρξε αύξηση των εισπράξεων τις τελευταίες μέρες τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να περιορισθούν οι αποκλίσεις που σημειώνονταν από την αρχή του μήνα.
 
 
 
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass