ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ένα μήνα παράταση για τις φοροδηλώσεις

* Διευκρινίσεις για κλειδάριθμους - Πόσο μειώνεται ο φόρος από τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, ενοίκια

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2012 3:48 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:32
Του Γιώργου Νούλη
Ένα επιπλέον μήνα προθεσμία, απ΄ ότι αρχικά είχε οριστεί, και μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού θα έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φετινή φορολογική τους δήλωση. Το υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας ότι τα χρονικά περιθώρια, στένευαν επικίνδυνα καθώς η ΓΓΠΣ δεν έχει ακόμη αποσταλεί σε πολλούς φορολογουμένους τα έντυπα Ε1, κυρίως συνταξιούχους, υποχρεώθηκε να ανακοινώσει την παράταση της διαδικασίας. Το καλό είναι ότι αυτό έγινε εγκαίρως και όχι, όπως συμβαίνει συνήθως την τελευταία στιγμή.    
Να σημειώσουμε πως οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους
με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet που ήδη διαθέτουν, χωρίς να απαιτείται ο κλειδάριθμος.
Συγκεκριμένα παράταση έως 2 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, που θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους χειρόγραφα στην Εφορία τους και έως 16 Ιουλίου για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις, έδωσε χθες το ΥΠΟΙΚ.
Με απόφαση του υπουργού κ. Ζανιά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι στην υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, (μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών κ.ά) αλλά ταυτόχρονα να επιτευχθεί ο στόχος της όσο το δυνατό μεγαλύτερης υποβολής δηλώσεων ηλεκτρονικά και να μειωθεί εν τέλει ο μέσος χρόνος εκκαθάρισης αυτών ορίζεται ότι η η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ανεξάρτητα αν η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία λήγει στις 15 Ιουνίου 2012, παρατείνεται ως εξής :
- Για τους υπόχρεους που η υποβολή τους γίνεται χειρόγραφα μέσω Δ.Ο.Υ. και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, έως και τις 2 Ιουλίου 2012.
- Για τους υπόχρεους που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, έως και τις 16 Ιουλίου 2012.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΥΣ
Εξάλλου να σημειώσουμε πως με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet που ήδη διαθέτουν, χωρίς να απαιτείται ο κλειδάριθμος, μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση. Το Υπ. Οικονομικών, δεδομένης της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων από όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (πλην των συνταξιούχων) υπενθυμίζει την ΠΟΛ 1079/2012, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων ότι:
- Όλοι οι κωδικοί πρόσβασης των υφιστάμενων χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ που δεν έχουν προβεί στη διαδικασία λήψης και εισαγωγής κλειδαρίθμου ισχύουν ως έχουν μέχρι τις 31/12/2012 και οι δηλώσεις εισοδήματος των φυσικών αυτών προσώπων μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά με τη χρήση των υφιστάμενων κωδικών χωρίς να απαιτείται κλειδάριθμος
- Σε όσους φορολογούμενους δε σταλούν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος σε έντυπη μορφή, λόγω υποχρέωσής τους σε ηλεκτρονική υποβολή και δεν είναι ήδη πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISNET, η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει με συστημένη επιστολή τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης, προκειμένου να υποβάλουν την δήλωσή τους μέσω διαδικτύου. Οι πολίτες που δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των παραπάνω υφιστάμενων διευκολύνσεων που αποφασίστηκαν προς αποφυγή συνωστισμού, μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από οποιαδήποτε Εφορία, για την υποβολή αίτησης και την απόκτηση κλειδαρίθμου, ανεξάρτητα από την αποστολή των συστημένων επιστολών, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε με απλή εξουσιοδότηση, πλην όμως προτείνεται να αναμένουν τη λήψη των συστημένων επιστολών.
ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Παρενθετικά και με αφορμή τα φουσκωμένα φετινά από φόρους εκκαθαριστικά, να σημειώσουμε πως ένας από τους λόγους είναι και η δραστική συρρίκνωση που έχουν υποστεί οι φοροαπαλλαγές καθώς επί της ουσίας δεν έχει απομείνει ούτε μια δαπάνη που να μειώνει το εισόδημα του φορολογουμένου. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν οδηγούν σε μειώσεις μόνο από τον φόρο και σε ποσοστό 10%, ενώ ο μόνος τρόπος για να κερδίσει ο φορολογούμενος έκπτωση φόρου 20% είναι να κάνει δωρεά στον λογαριασμό του Δημοσίου για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Μετά την αναπροσαρμογή των δαπανών που μειώνουν τον φόρο, το μεγαλύτερο μαχαίρι υπέστησαν οι τόκοι στεγαστικών δανείων. Μέχρι πέρυσι, δάνεια που είχαν συναφθεί προ του 1999 οδηγούσαν σε έκπτωση 100% από το εισόδημα, ενώ για μεταγενέστερα δάνεια η έκπτωση, στη χειρότερη περίπτωση, έφτανε το 20% των τόκων από τον φόρο. Φέτος, μόλις 10% των τόκων αφαιρείται από τον φόρο και αυτό υπό περιορισμούς. Η έκπτωση αφορά δάνεια έως 200.000 ευρώ για κατοικίες έως 120 τ.μ.
Εξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης, ιατρικές αμοιβές, ασφαλιστικές εισφορές, φροντιστήρια, αμοιβές δικηγόρων οδηγούν σε μειώσεις 10% του φόρου, με το ύψος των δαπανών που αναγνωρίζεται να είναι σαφώς μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, φέτος η Εφορία αναγνωρίζει:
1. Τόκους στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας. Αφαιρείται από τον φόρο το 10% των τόκων μέχρι ποσού στεγαστικού δανείου 200.000 ευρώ, με μέγιστο τα 120 τ.μ. της κατοικίας. Αν η σύζυγος έχει εισόδημα και τη βαρύνουν προσωπικά τόκοι του δανείου η μείωση γίνεται στον δικό της φόρο.
2. Ιατρικές αμοιβές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αφαιρείται από τον φόρο 10% της δαπάνης. Η μείωση φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.
3. Εξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης. Με μέγιστο όριο έκπτωσης τα 3.000 ευρώ, αφαιρείται 10% της δαπάνης από τον φόρο. Για περίθαλψη ηλικιωμένων με κινητικές αναπηρίες εκπίπτει το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης.
4. Ασφάλιστρα. Αφαιρείται από τον φόρο το 10% δαπάνης έως 1.200 ευρώ για τον άγαμο και 2.400 για τον έγγαμο.
5. Φροντιστήρια μαθημάτων. Με μέγιστο ποσό δαπάνης που αναγνωρίζεται τα 1.000 ευρώ ανά μαθητή, εκπίπτει από το φόρο το 10%.
6. Ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν. Η μέγιστη φορο-έκπτωση είναι 100 ευρώ καθώς η δαπάνη που αναγνωρίζεται είναι έως 1.000 ευρώ.
7. Δαπάνη για φυσικό αέριο, ηλιακούς θερμοσίφωνες, κλιματισμό με ηλιακή ενέργεια, θερμομόνωση κ.λπ. Αναγνωρίζονται δαπάνες έως 3.000 ευρώ με μέγιστη έκπτωση 300 ευρώ.
8. Δωρεές - χορηγίες. Η μείωση του φόρου λόγω δωρεών και χορηγιών σε αθλητικά σωματεία καταργήθηκε, αντίθετα ισχύουν εκπτώσεις 10% από τον φόρο για δωρεές χρηματικών ποσών στο Δημόσιο, ιερούς ναούς, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κοινωφελή ιδρύματα κ.λπ. Στο 20% η έκπτωση για δωρεές στον λογαριασμό αλληλοβοήθειας για την απόσβεση του δημόσιου χρέους.
9. Εισφορές σε ταμεία ασφάλισης. Μειώνουν τον φόρο κατά 10%.
10. Διατροφή συζύγων. Αφαιρείται από τον φόρο μόνο το 10% της δαπάνης και η μείωση του φόρου δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass