ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΤΙΔΑ - ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΕΠΤΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Από 1300 ευρώ και πάνω τα πρώτα εκκαθαριστικά

* Τα βασικά δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι, πέρα από τις αποδείξεις

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2012 3:38 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:33
Του Γιώργου Νούλη
Αντίστροφα άρχισε να μετρά ο χρόνος για την πληρωμή των «φουσκωμένων» φόρων, για τους Λαρισαίους φορολογουμένους που υπέβαλαν πρώτοι τις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις. Την πρώτη «κρυάδα» την εισέπραξαν με την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης εισοδήματος αφού η εκκαθάριση γίνεται απευθείας και εντός των ημερών θα πάρουν τη δεύτερη ψυχρολουσία, αφού εντός της εβδομάδας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ταχυδρομήσει την πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Συνολικά, ανά την Ελλάδα σε πρώτη φάση, αναμένονται να αποσταλούν 350.000 «ραβασάκια» εκ των οποίων ο φόρος για επτά στα δέκα νοικοκυριά θα «καίει» καθώς κατά μέσο όρο υπολογίστηκε στα 1.300 ευρώ.
Στο μεταξύ προκειμένου να υποβαθμίσει το θέμα της πολυήμερης παράτασης των φορολογικών δηλώσεων και ταυτόχρονα τις ανησυχίες για την καθυστέρηση στην είσπραξη των φόρων, το υπ. Οικονομικών διευκρίνισε ότι η εισροή εσόδων στα ταμεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, θα γίνει ενωρίτερα από πέρυσι λόγω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων ενώ προτρέπει τους φορολογούμενους στη σταδιακή υποβολή των δηλώσεων, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν τις τελευταίες ημέρες.
Σχετικά με τα πρώτα εκκαθαριστικά σε ποσοστό 65% ή περισσότερα από 200.000 είναι χρεωστικά. Μόλις ένας στους δέκα θα λάβει με την πρώτη παρτίδα ειδοποιητήριο για επιστροφή φόρου, αλλά είναι άγνωστο πότε θα την εισπράξει αφού το υπ. Οικονομικών είναι γνωστό πως έχει παγώσει όλες τις δαπάνες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δίνονται η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών δείχνει ότι:
Επτά στους δέκα φορολογούμενους θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα. Σε κάθε παραλήπτη χρεωστικού σημειώματος θα αντιστοιχεί κατά μέσο όρο επιπλέον φόρος άνω των 1.300 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα των περισσότερων φορολογούμενων έχουν μειωθεί η μέση φορολογική επιβάρυνση έχει αυξηθεί κατά 500 - 600 ευρώ ανά φορολογούμενο. Τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά περιλαμβάνουν αρχικά το «καπέλο» των 700 ευρώ για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, το οποίο προκύπτει απευθείας εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η έκτακτη εισφορά 1%-4% για τα εισοδήματα του 2011, το τέλος επιτηδεύματος των 400 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ενώ η μείωση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τις οικογένειες με παιδιά, η αύξηση κατά 33% έως και 70% των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες και ΙΧ αυτοκίνητα, η αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και η περικοπή των φοροαπαλλαγών συντελούν στο φούσκωμα του φόρου. 
Πάντως όσοι λάβουν τις επόμενες ημέρες τα εκκαθαριστικά τους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, γεγονός που δεν είναι δεδομένο για όσους καθυστερήσουν (δεδομένου ότι οι προθεσμίες για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φυσικών προσώπων παρατάθηκαν έως τις 16 Ιουλίου και για τις χειρόγραφες έως τις 2 Ιουλίου). Ανάλογα με την ταχύτητα αποστολής των εκκαθαριστικών, δεν αποκλείεται να κληθούν να εξοφλήσουν ακόμα και σε μία δόση.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ
Εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών με χθεσινή του ανακοίνωσή του αναφορικά με την παράταση υποβολής των δηλώσεων επισήμανε πως η εισροή εσόδων στα ταμεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, θα γίνει νωρίτερα από πέρυσι λόγω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής –για πρώτη φορά– υποβολής των δηλώσεων για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (με εξαίρεση τους συνταξιούχους) και για όλους τους επιτηδευματίες. Αυτό αναμένεται, τονίζεται στην ανακοίνωση επειδή, σε αντίθεση με τις χειρόγραφες δηλώσεις για τις οποίες απαιτείται μεγάλος χρόνος επαλήθευσης και καταχώρισης στο σύστημα, οι ηλεκτρονικές δηλώσεις εκκαθαρίζονται αυτόματα, γεγονός που βοηθά στην άμεση βεβαίωση του φόρου αλλά και στη διευκόλυνση των διεκπεραιώσεων και ελεγκτικών επαληθεύσεων. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι έντεκα μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, είχαν υποβληθεί μόνον 492.869 ηλεκτρονικές και 81.306 χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου περίπου 5,5 εκατ. Η νέα λήξη της προθεσμίας είναι νωρίτερα από την αντίστοιχη περυσινή. 
ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
Στο μεταξύ έναν... «χαρτοπόλεμο», αποτελούμενο από βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις, αποδείξεις και άλλα δικαιολογητικά έγγραφα, υποχρεούνται να καταθέσουν στην Εφορία μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος όσοι φορολογούμενοι τις υποβάλουν συμπληρωμένες χειρόγραφα. Τα είδη των δικαιολογητικών που θα χρειαστεί να προσκομίσει φέτος στην Εφορία ένας φορολογούμενος, για να αποδείξει τα αναγραφόμενα στη φορολογική του δήλωση ποσά εισοδημάτων, εσόδων και δαπανών αλλά και για να κατοχυρώσει δικαιώματα φοροαπαλλαγών δεν είναι και λίγα ενώ όσοι υποβάλουν τη δήλωση ηλεκτρονικά θα πρέπει να κρατήσουν το «χαρτοβασίλειο» στο σπίτι τους στην περίπτωση που θα κληθούν για έλεγχο.
Στην περίπτωση πάντως που κάποια δικαιολογητικά έχουν ήδη υποβληθεί με δηλώσεις προηγουμένων ετών στην ίδια εφορία και δεν έχει επέλθει κάποια μεταβολή στα στοιχεία, δεν χρειάζεται να υποβληθούν και πάλι. Αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία θα αναγράφεται πότε έχει υποβληθεί το συγκεκριμένο δικαιολογητικό, με την προϋπόθεση ότι το συγκεκριμένο δικαιολογητικό ισχύει ακόμα.
Σε γενικές γραμμές τα βασικά δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι, πέρα από τις αποδείξεις, είναι τα εξής:
* Για την απόδειξη της καταβολής των τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας απαιτείται σχετική βεβαίωση της τράπεζας ή άλλου πιστωτικού οργανισμού, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για στεγαστικό δάνειο για απόκτηση (αγορά ή ανέγερση ή αποπεράτωση) κατοικίας, κατά πλήρη κυριότητα. Στην ίδια βεβαίωση θα πρέπει να αναγράφονται η επιφάνεια της κατοικίας, ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν, το ποσό των δεδουλευμένων συμβατικών τόκων (ληξιπρόθεσμων και απαιτητών) που όφειλε αυτός και κατέβαλε, η ημερομηνία σύναψης του δανείου και το ύψος αυτού. Εάν δεν αναγράφεται στη βεβαίωση αυτή σε ποιον ανήκει το ακίνητο στο οποίο έχει εγγραφεί η υποθήκη ή η προσημείωση, πρέπει να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση στην οποία να βεβαιώνεται ότι το ακίνητο ανήκει στο φορολογούμενο ή στη σύζυγο ή στα τέκνα που τους βαρύνουν και ο αριθμός εγγραφής στο βιβλίο μεταγραφών του οικείου υποθηκοφυλακείου.
* Για την έκπτωση νοσηλίων, στη βεβαίωση που χορηγεί ο εργοδότης ή το ασφαλιστικό ταμείο ή η ασφαλιστική επιχείρηση για την απόδειξη του υπόλοιπου ποσού των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που δεν κάλυψαν αυτοί και με το οποίο επιβαρύνθηκε ο φορολογούμενος, πρέπει να αναγράφεται σε χωριστή ένδειξη το συνολικό ποσό της δαπάνης ιατρικής περίθαλψης, το ποσό που δεν καλύφθηκε και το υπόλοιπο ποσό αυτής και σε χωριστή ένδειξη τα αντίστοιχα ποσά της δαπάνης νοσοκομειακής περίθαλψης. Επίσης, πρέπει να υποβάλλονται φωτοαντίγραφα των αποδείξεων.
* Εκκαθαριστικό των αποδοχών με ΑΦΜ του ή των εργοδοτών. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1), όταν συμπληρώνονται εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες πρέπει να καταχωρούνται οι ΑΦΜ εργοδοτών-ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών. Σε περίπτωση που ο εργοδότης είναι το Δημόσιο και δεν είναι γνωστός ο ΑΦΜ πρέπει να καταχωρίζεται η επωνυμία του.
* Αλλαγής Δήμου. Όταν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλεται ηλεκτρονικά, η συμπλήρωση ή μεταβολή του δήμου όπου είναι εγγεγραμμένος ο φορολογούμενος προϋποθέτει την επιλογή του νομού και εν συνεχεία του δήμου. Αρα θα πρέπει να υπάρχουν και να είναι διαθέσιμα τα δικαιολογητικά για την αλλαγή δήμου.
* Δαπάνης δικηγόρου. Για την απόδειξη της δαπάνης δικηγόρου απαιτείται απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ποσό της αμοιβής και το είδος της νομικής υπηρεσίας που παρασχέθηκε. Αν δεν αναγράφεται στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών επακριβώς το είδος της υπηρεσίας που παρασχέθηκε, υποβάλλεται από το φορολογούμενο υπεύθυνη δήλωση ότι οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από το δικηγόρο δεν αφορούν παράστασή του κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων ούτε υπηρεσίες για δίκες μισθωτικών διαφορών ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ΄ ορόφους.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass