ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ , ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3.000 ΕΥΡΩ

Φορο-κυνηγητό χωρίς έλεος σε οφειλέτες

* Κοινοποιήθηκε χθες στις Εφορίες εγκύκλιος με οδηγίες για τα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος τους - Προθεσμία έως της Δευτέρα για να γλιτώσουν...

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2012 2:58 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:33
Του Γιώργου Νούλη  
Τρεις ημέρες προθεσμία, έως και την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουνίου δηλαδή, οπότε εκπνέει η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν όσοι φορολογούμενοι επιμένουν να αφήνουν ανεξόφλητες τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να μη δεσμευτούν καταθέσεις, να μη τους κατασχεθούν μισθοί, συντάξεις, ενοίκια και πάσης φύσεως εισοδήματα που διαθέτουν και να μη βγουν στο σφυρί τα περιουσιακά τους στοιχεία. Από την Τρίτη, ανεξάρτητα από το αν δοθεί και νέα παράταση για την υπαγωγή στη ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών, όλοι οι φορολογούμενοι που δεν προχώρησαν σε διακανονισμό, θα υποστούν φοροκυνηγητό χωρίς... έλεος καθώς δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι μόνο με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και ποινικές διώξεις. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε και στις Εφορίες της Λάρισας, τη εγκύκλιο με τις οδηγίες για τα «δρακόντεια μέτρα» που πρέπει να ληφθούν αδιακρίτως, όχι μόνο σε βάρος των μικρών και μεγάλων οφειλετών αλλά και σε βάρος των συγγενικών προσώπων τους.
Με ορατό τον κίνδυνο το Δημόσιο να προχωρήσει σε στάση πληρωμής των μισθών και συντάξεων, ως αποτέλεσμα της προεκλογικής χαλάρωσης των ελεγκτικών μηχανισμών και της αναβλητικότητας των φορολογουμένων στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους εξαιτίας της γενικευμένης αβεβαιότητας, ζητά από τους προϊστάμενους των Εφοριών την πλήρη ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τη λήψη σκληρών μέτρων, που αν και ισχύουν από χρόνια επιστρατεύονται ως έσχατο μέσο πίεσης προς του φορολογουμένους που γύρισαν την πλάτη στη ρύθμιση χρεών. 
Βάσει των αναλυτικών οδηγιών που δίδονται με την εγκύκλιο, οι Εφορίες θα πρέπει να «κυνηγήσουν» κατά προτεραιότητα όσους οφειλέτες εισπράττουν ενοίκια ή κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι δικαιούχοι απαιτήσεων από άλλα πρόσωπα, καθώς και όσους οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ και κατέχουν ακίνητη περιουσία. Το υπουργείο ζητεί ακόμη και την άμεση κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών του Δημοσίου, τη διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών απαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη τους (έστω και εάν αυτά τελούν υπό αναστολή), καθώς και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος οφειλετών με χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Μαζί με τους οφειλέτες, οι Εφορίες θα πρέπει να ελέγξουν και την περιουσιακή κατάσταση των συνυπόχρεων (συγγενικά πρόσωπα, συνεργάτες κ.α.)
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει εντολή στις εφορίες να συμψηφίζουν αυτόματα (χωρίς δηλαδή να ειδοποιηθεί ο οφειλέτης) βεβαιωμένους φόρους (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.) με ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο φορολογούμενος από το δημόσιο (επιστροφή φόρου, ΦΠΑ κ.α.)
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αρχικά οι εφορίες θα πρέπει να ειδοποιούν τους οφειλέτες (τηλεφωνικά, με email κ.α.) για τα χρέη και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και εάν οι φορολογούμενοι επιλέξουν να μην ρυθμίσουν τα χρέη τους τότε οι εφορίες θα πρέπει να προχωρήσουν στα εξής μέτρα:
- Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω. Οι κατασχέσεις πρέπει να γίνονται με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μόνο για διακοπή της παραγραφής της παράβασης.
- Πλειστηριασμούς σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί
- Ποινικές διώξεις για όλους όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ
- Οι Εφορίες θα πρέπει πρώτα να δεσμεύουν ποσά που τυχόν εισπράττουν οι μικροοφειλέτες και μετά να προχωρούν, εάν χρειάζεται, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Στα ποσά που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτους. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις, ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους έως ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
- Για μισθωτές ακινήτων, προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο.
- Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν στο Δημόσιο, δίδονται εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, πριν ακόμα τις πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.
- Παρέμβαση του Δημοσίου σε πλειστηριασμούς που πρόλαβαν να διενεργήσουν τρίτοι για να εισπράξει το δικό του μερίδιο.
- Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (π.χ. γονείς προς παιδιά) εάν υποκρύπτεται δόλος καθώς για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στη δυνατότητα «αναίρεσης» μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά όταν διαπιστώνεται ότι ο οφειλέτης έχει μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία (πώληση, δωρεά, γονική παροχή) και ως εκ τούτου έχει περιέλθει σε τέτοια οικονομική κατάσταση, ώστε η περιουσία που του απομένει να μην επαρκεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου, θα πρέπει να εξετάζεται άμεσα η εφαρμογή των διατάξεων
«παγώματος» των μεταβιβάσεων.
Επίσης οι Εφορίες πρέπει να προχωρούν σε συμψηφισμούς ληξιπρόθεσμων οφειλών με τυχόν απαιτήσεις των οφειλετών κατά του Δημοσίου και να κατάσχουν, ως τελική λύση, απ' ευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς ποσά που αντιστοιχούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών του Δημοσίου.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΛΙΣΤΕΣ
Να σημειώσουμε πως εδώ και δύο εβδομάδες, όπως έγραψε σχετικά η «Ε» η Γ.Γ.Π.Σ. έχει κοινοποιήσει στις Εφορίες της Λάρισας τρεις λίστες - φωτιά, με χιλιάδες ονόματα Λαρισαίων φορολογουμένων, με χρέη στο Δημόσιο. Πρόκειται για τρεις ξεχωριστές καταστάσεις, οι δύο με 11.000 ονόματα φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων από όλο το νομό Λάρισας, με οφειλές που ξεπερνούν τα 30 εκ. ευρώ και η άλλη με τα ονόματα 1.500 περίπου ιδιοκτητών αυτοκινήτων, Ι.Χ. και Δ.Χ., πάνω από 2.000 κυβικά, οι οποίο κινδυνεύουν, πρώτοι, λόγω οφειλών να τα χάσουν...
* Η πρώτη περιελάμβανε, τα Α.Φ.Μ. 1.500 ιδιοκτητών οχημάτων, μεγάλου κυβισμού, πάνω από 2000 κυβικά, επιβατικά και φορτηγά, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσεως  
* Η δεύτερη περιελάμβανε τα Α.Φ.Μ. 5.000 ιδιοκτητών ακινήτων που διαθέτουν έσοδα από ενοίκια,
* Η τρίτη λίστα περιελάμβανε τα ονόματα 6.000 πολιτών, με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, τις οποίες δημιούργησαν πρόσφατα και εις βάρος των οποίων δεν έχει ληφθεί ακόμη κανένα μέτρο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass