ΈΩΣ ΤΙΣ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΝΩ ΑΜΕΣΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

Νέα παράταση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

* Έως μεθαύριο 14/6 η προθεσμία για τους επαγγελματίες με ανενεργά «μπλοκάκια» για να γλιτώσουν το τέλος

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2012 3:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:36
Του Γιώργου Νούλη
Η πάγια πρακτική που ακολουθείται χρόνια τώρα στις ρυθμίσεις χρεών, τηρήθηκε και από το υπουργείο Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς για μια ακόμη φορά, δόθηκε παράταση στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με. Η νέα προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, που εξέπνεε χθες, ορίστηκε για τις 29 Ιουνίου και σ΄αυτή υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 χιλιάδες ευρώ για νομικά πρόσωπα.
Από σήμερα ωστόσο, ανεξάρτητα με την παράταση, θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με κίνδυνο οι οφειλέτες να αντιμετωπίσουν ακόμη και το φάσμα της κατάσχεσης μισθών και περιουσιακών στοιχείων. Κατ αρχήν να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τη ρύθμιση:
* Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 2 έως 24 και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 60 με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% έως 90%.
* Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
* Καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης.
* Σε περίπτωση υποβολής αιτήματος για ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών σε μηνιαίες δόσεις περισσότερες των 24 πρέπει να συνυποβληθούν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου όπου είναι βεβαιωμένη η ληξιπρόθεσμη οφειλή .
* Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων αυτής επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρείς συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.
* Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση μπορεί να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο, μηνιαίας διάρκειας, εφόσον είναι ενήμερος και σε τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
ΣΑΦΑΡΙ ΕΛΕΓΧΩΝ
Στο μεταξύ οι Εφορίες ετοιμάζουν ένα ανελέητο σαφάρι κατά των οφειλετών του Δημοσίου για να εισπράξουν όσο τον δυνατόν περισσότερα έσοδα για αυτό όσοι «γύρισαν την πλάτη» στη ρύθμιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Να θυμίσουμε απως από το Υπ. Οικονομικών έχει δοθεί εντολή να κατάσχεται το 25% του μισθού, της σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και να ξεκινήσουν οι κατασχέσεις ενοικίων, αυτοκινήτων, τραπεζικών λογαριασμών, απαιτήσεων από αμοιβές τρίτων, απαιτήσεων πελατών από συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών-προμηθευτών, καθώς και να προχωρούν οι ελεγκτές σε άμεση είσπραξη πλειστηριασμάτων από τους συμβολαιογράφους και στον εντοπισμό συνυπόχρεων προσώπων.
Από την άλλη πλευρά, εάν το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε πρόσφατα να ασκείται άμεσα ποινική δίωξη κατά του οφειλέτη.
Όσον αφορά στις κατασχέσεις μισθών ή συντάξεων, δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ, μηνιαίως. Αν όμως ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομείναν ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.
ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ
Στο μεταξύ προθεσμία έως και μεθαύριο την Πέμπτη 14 Ιουνίου (αν και το πιθανότερο είναι να δοθεί και για την περίπτωση αυτή νέα παράταση) για να κλείσουν τα βιβλία τους και να γλιτώσουν το φετινό τέλος επιτηδεύματος, έχουν επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που διατηρούν ανενεργά δελτία παροχής υπηρεσιών, τα γνωστά «μπλοκάκια». Αν δεν το κάνουν θα υποχρεωθούν να πληρώσουν το τέλος μαζί με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011.
Στην επιστολή που έστειλε σε επαγγελματίες η ΓΓΠΣ επισημαίνεται ότι « σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί εκπρόθεσμη διακοπή, θεωρείται ότι η δραστηριότητα ασκήθηκε κατά τη χρήση 2011 και θα επιβληθεί για το οικονομικό έτος 2012 τέλος επιτηδεύματος ακόμα και αν δεν έχει δηλωθεί εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ή ατομική επιχείρηση
Εννοείται ότι σε περίπτωση που η δραστηριότητα ασκείται κανονικά, ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια. Σε περίπτωση θανάτου οι κληρονόμοι οφείλουν να ενημερώσουν το Μητρώο TAXIS της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. χωρίς να δεσμεύονται από την ανωτέρω ημερομηνία, εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε1».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass