Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΛΥΣΕ ΤΟΝ «ΓΡΙΦΟ» ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΤΟΥ ΙΚΑ

Και για μειωμένη σύνταξη θα υπολογίζεται η ανεργία

* Οδηγία για κατασχέσεις ακινήτων και Ι.Χ. για τους οφειλέτες εισφορών - Έως τις 29 Ιουνίου η προθεσμία για τη ρύθμιση χρεών

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2012 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:38
Του Γιώργου Νούλη
 Είναι πλέον οριστικό. Ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας συνυπολογίζεται και για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης. Το όποια επιχειρήματα που επικαλούνταν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και στο ΙΚΑ Λάρισας και ειδικά ότι οι ημέρες επιδότησης λόγω ανεργίας συνυπολογίζονται στο χρόνο ασφάλισης μόνο για συμπλήρωση των γενικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης σε περίπτωση χορήγησης πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, καταρρίπτονται καθώς με παρέμβαση του ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη επί του ζητήματος, δικαιώνοντας ασφαλισμένη και ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τη διευθέτηση όλων των υποθέσεων που εκκρεμούσαν.
Ειδικότερα ασφαλισμένη διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη για την άρνηση του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ να προσμετρήσει τον χρόνο επιδοτούμενης, από τον ΟΑΕΔ, ανεργίας, για τη συμπλήρωση των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη θεμελίωση μειωμένης σύνταξης (δηλ. της ειδικής προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης κατ’ έτος την τελευταία πενταετία)
Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι το ΙΚΑ, βασιζόμενο σε εγκύκλιο του 1993, έκρινε ότι οι ημέρες επιδότησης της ανεργίας συνυπολογίζονται στον χρόνο ασφάλισης μόνο για συμπλήρωση των γενικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, σε περίπτωση χορήγησης πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος. Αντιθέτως, το ΙΚΑ δεν συνυπολογίζει τον χρόνο αυτόν στην περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, δηλαδή δεν τον συμπεριλαμβάνει στα 100 ημερομίσθια που απαιτούνται να έχουν συμπληρωθεί κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης για σύνταξη.
Η ανεξάρτητη αρχή, απ' την πλευρά της, επισήμανε στη διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία και την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεδομένης της μη ύπαρξης αντίθετης διάταξης, ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη θεμελίωση σύνταξης λόγω γήρατος σε κάθε περίπτωση. Και κατά συνέπεια ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας προσμετράται τόσο στον συνολικό χρόνο ασφάλισης όσο και στον χρόνο των 100 ημερών εργασίας ανά έτος κατά την τελευταία πενταετία.
Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έκανε δεκτή την πρόταση του Συνηγόρου κι έδωσε νέες οδηγίες προς όλους τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης με τις οποίες συνυπολογίζεται πλέον ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης, λόγω γήρατος.
Να σημειώσουμε πως στο ΙΚΑ υπήρχε από τον περασμένο Μάιο σχετική εγκύκλιος ( με αριθμό Πρ. Φ. 80000/9546/649 εκδοθείσα στις 3/5/2012 από τη Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών του Υπ. Εργασίας) του τότε υπουργού κ. Γ. Κουτρουμάνη που έδινε ανάλογες διευκρινίσεις και οδηγίες επί του θέματος, την οποία οι υπάλληλοι του ιδρύματος, είτε την αγνοούσαν, είτε την θεωρούσαν ανεπίσημο έγγραφο! Στην εγκύκλιο ξεκαθαριζόταν ότι αν ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ συμπληρώνει τον απαιτούμενο αριθμό ημερών εργασίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από τις οποίες ανά εκατό τουλάχιστον σε καθένα από τα πέντε τελευταία ημερολογιακά έτη, δικαιούται σύνταξη λόγω γήρατος μειωμένη. Η μείωση είναι 1/200 της πλήρους σύνταξης για κάθε μήνα που λείπει από τα αντίστοιχα όρια ηλικίας, εφόσον συμπλήρωσε το 60ό έτος προκειμένου για ασφαλισμένο και το 55ο έως 60ό έτος προκειμένου για ασφαλισμένη. Επίσης στην εγκύκλιο αναφερόταν πως «η σημερινή δυσμενής οικονομική και κοινωνική συγκυρία έχει οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανέργων, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να μην πληροί την ειδική προϋπόθεση των 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία. Για τον σκοπό αυτό ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».
Σε κάθε περίπτωση πλέον αυτό που ισχύει είναι ότι θα συνυπολογίζεται ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας και για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν: Τζαβάρα Καλιρρόη τηλ.210 7289610, Παραγυιός Πέτρος τηλ 210 7289625 κιν. 6977366424
ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Στο μεταξύ το ΙΚΑ εντείνει τους ελέγχους των οφειλετών απειλώντας τους άμεσα με κατασχέσεις καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Με δεδομένο το μεγάλο ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών αι τη μάχη για την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων δόσεων (οι οποίες αξιοποιούνται πλέον για τις πληρωμές ακόμη και συντάξεων) το ΙΚΑ με επείγον έγγραφο κάλεσε τις διευθύνσεις να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος όλων των οφειλετών που είτε δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης είτε έχουν χάσει τις ρυθμίσεις που είχαν ζητήσει, σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να έχουν καν ειδοποιηθεί ή χωρίς να έχουν καταβάλει έστω και μια δόση! Από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΙΚΑ) διαπιστώθηκε ότι για ποσοστό 15% των αιτήσεων ρύθμισης δεν έχουν διεκπεραιωθεί οι διαδικασίες ελέγχου προκειμένου οι εργοδότες να προσέλθουν στα Ταμεία να καταβάλουν την πρώτη δόση της ρύθμισης.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν οφειλέτες «ιδιαίτερου ρίσκου» είτε λόγω του ύψους της οφειλής τους είτε λόγω αδικαιολόγητης απροθυμίας τους να συμμορφωθούν στις υποχρεώσεις τους καθώς και όσοι υποβάλλουν αλλεπάλληλες αιτήσεις για να γλιτώσουν τα αναγκαστικά μέτρα. Η «οδηγία» είναι να κινείται άμεσα η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης με έμφαση «στις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικοί λογαριασμοί, εισοδήματα από ενοίκια, απαιτήσεις στα χέρια πελατών των επιχειρήσεων), στις κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων ελεύθερων βαρών για τα οποία, εφόσον ο οφειλέτης δεν συμμορφώνεται με τις προβλεπόμενες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών, θα εκδίδεται άμεσα πρόγραμμα πλειστηριασμού».
ΕΩΣ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
Να σημειώσουμε πως έχει παραταθεί έως τις 29 Ιουνίου η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής οφειλετών σε καθεστώς ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών, για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΊΚΑ. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα, παρέχεται έκπτωση κατά 40% στα πρόστιμα, τέλη και προσαυξήσεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και έξι δόσεις με έκπτωση 100% και ρύθμιση από επτά έως δέκα δόσεις με έκπτωση 75%. Μετά την καταβολή της πρώτης δόσης, ο οφειλέτης θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος.
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass