ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ HELLASPOWERΚΑΙ ENERGA, ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ… ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ

Πλήρωσαν το «χαράτσι», αλλά δεν μπορούν να το… αποδείξουν

* Καλούνται να προσκομίσουν στην Εφορία «βεβαίωση» των πρώην εναλλακτικών παροχών ρεύματος ότι έχουν καταβάλει το «χαράτσι» - Δεν γίνονται δεκτές αποδείξεις χωρίς το σώμα του λογαριασμού!!!

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2012 3:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:39
Σε απίστευτη γραφειοκρατική περιπέτεια έχουν μπλέξει εκατοντάδες πρώην πελάτες, ανάμεσά τους και πολλοί Λαρισαίοι, των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας HellasPower και Energa, που έχουν μεν πληρώσει το «χαράτσι» -το ΕΕΤΗΔΕ- αλλά καλούνται να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες. Προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν στη ΔΕΗ, τους ζητείται να προσκομίσουν βεβαίωση από την εφορία ότι έχουν πληρώσει το Ειδικό Τέλος. Ωστόσο, οι εφορίες δεν κάνουν δεκτές τις αποδείξεις τραπεζών ή άλλων σημείων λιανικής εάν δεν συνοδεύονται από το σώμα του λογαριασμού. Κι όλα αυτά, την ώρα που λήγει, μεθαύριο Δευτέρα, η προθεσμία που έχει δοθεί από τον Διαχειριστή Συστήματος για να δηλωθεί νέος πάροχος ρεύματος, κάτι που σημαίνει ότι οι εν λόγω πολίτες θα βρεθούν στο… σκοτάδι –χωρίς, βεβαίως, να φταίνε σε τίποτα.
Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στα γραφεία της «Ε», η περιπέτεια αφορά στους πελάτες των εναλλακτικών παρόχων HellasPowerκαι Energa, που πλήρωσαν το ΕΕΤΗΔΕ με τους λογαριασμούς που τους ήρθαν από τις προαναφερθείσες εταιρείες. Υπενθυμίζεται ότι από τις 25 Ιανουαρίου και μέχρι μεθαύριο, Δευτέρα 25 Ιουνίου, η ΔΕΗ λειτουργεί για αυτούς τους πολίτες ως πάροχος ρεύματος «τελευταίου καταφυγίου», μέχρις ότου μπορέσουν να επιλέξουν άλλον πάροχο (τη ΔΕΗ ή τρίτο). Όσοι πολίτες ξεκίνησαν τις διαδικασίες για να επιστρέψουν στη ΔΕΗ, ανακάλυψαν ότι η εταιρεία ρεύματος τους ζητούσε βεβαίωση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ από την εφορία, προκειμένου να τους εντάξει στο πελατολόγιό της. Στα γκισέ της εφορίας, ωστόσο, ανακάλυψαν κι άλλο «εμπόδιο». Προκειμένου να τους δοθεί η βεβαίωση έπρεπε να αποδείξουν οι ίδιοι ότι είχε καταβληθεί το τέλος, καθώς οι λίστες με τους πελάτες των πρώην εναλλακτικών παρόχων δεν έχουν φτάσει ούτε στο ΥΠΟΙΟ, ούτε φυσικά στις εφορίες.
ΜΕ… ΦΑΞ!!!
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι εφορίες ανά την Ελλάδα, ζητούσαν μαζί με την απόδειξη πληρωμής-καταβολής να υπάρχει συνοδευτικά και το σώμα του λογαριασμού, προκειμένου να αποδεικνύεται ότι το ποσό που αναγράφεται, πχ σε μια τραπεζική απόδειξη (αυτόματη ή από το γκισέ) ή σε μια απόδειξη από άλλο σημείο λιανικής αντιστοιχεί στο ποσό που εμφανίζεται στο λογαριασμό. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο λογαριασμός, τότε δεν γίνεται δεκτή από μόνη της η απόδειξη, δεν παρέχεται η βεβαίωση και οι απεγνωσμένοι πολίτες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα. Πρέπει να μπουν οι ίδιοι οι πολίτες στη διαδικασία να βρουν τους αριθμούς φαξ των εταιρειών, να βρουν μηχάνημα φαξ για να στείλουν αίτηση και να τους επιστραφεί με φαξ βεβαίωση από την εταιρεία –μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν γίνονται δεκτά. Σε διαφορετική περίπτωση, εμφανίζονται να οφείλουν το ΕΕΤΗΔΕ στην εφορία και θα πρέπει να το ξαναπληρώσουν!!!
«ΑΛΑΛΟΥΜ»
Να σημειωθεί ότι για το θέμα έχουν ήδη παρέμβει ο Συνήγορος του Πολίτη, αλλά και καταναλωτικές οργανώσεις, καθώς η διακοπή ρεύματος για τη μη καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ έχει κριθεί αντισυνταγματική. Οι φορείς ζητούν να μην απαιτείται αυτή η διαδικασία από αυτούς τους ανθρώπους που ούτως ή άλλως έχουν ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ. Απορίας άξιον είναι πώς, από τη στιγμή που οι πολίτες αυτοί θα ενταχθούν στη ΔΕΗ ως νέοι πελάτες, δηλαδή μέσα στο 2012, τους ζητά η εταιρεία βεβαίωση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ του προηγούμενου έτους και σε δεύτερο επίπεδο πώς είναι δυνατόν να μην έχει γίνει κινητοποίηση σε κεντρικό επίπεδο και να ζητηθούν επειγόντως τα αρχεία των πελατών των δύο πρώην εναλλακτικών παρόχων από το ΥΠΟΙΟ ή τις εφορίες, ώστε να μην μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία οι πολίτες, για δεύτερη φορά. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ή αντίδραση από οποιονδήποτε φορέα, ενώ στα γκισέ των εφοριών συνωστίζονται χαρτιά –φαξ- από τους ανθρώπους που με πολύ υπομονή και επιμονή κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους από τις εταιρείες τη βεβαίωση ότι έχουν πληρώσει το εν λόγω «χαράτσι». Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του κ. Αποστόλη (τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας): «Τι πρέπει να γίνει, δηλαδή; Θα μείνουμε χωρίς ρεύμα; Υπάρχει κάποιος να μου δώσει απάντηση;».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass