ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ

Δικαιώνεται και Λαρισαία υπερχρεωμένη δανειολήπτρια

* Μπαρτζώκης: Η πρώτη μεγάλη νίκη στις δικαστικές αίθουσες είναι γεγονός και έρχονται και άλλες...

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2011 3:01 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:13
Ένα ηχηρό χτύπημα στο πανίσχυρο τραπεζικό σύστημα και μια σπουδαία αφορμή για να αλλάξει η στάση των τραπεζών απέναντι στην εξωδικαστική διαδικασία του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, συνιστά η πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών.
Πρόκειται για την πρώτη απόφαση με την οποία διαγράφηκαν τραπεζικές υποχρεώσεις 200.000 ευρώ σε ηλικιωμένο συνταξιούχο, ο οποίος έκανε χρήση του νόμου Κατσέλη και δικαιώθηκε και η οποία προφανώς ανοίγει το δρόμο για διαγραφές οφειλών χιλιάδων πολιτών που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Η απόφαση όπως ήταν φυσικό έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας σε εκατοντάδες Λαρισαίους δανειολήπτες οι οποίοι ήδη έχουν κινήσει τις διαδικασίες του νόμου, ενώ πιθανότατα μέχρι και το τέλος Ιουλίου ίσως να έχουμε και την πρώτη απόφαση από το Ειρηνοδικείο Λάρισας.
Στον απόηχο της απόφασης αυτής, ο πρόεδρος της «ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ» κ. Γιώργος Μπαρτζώκης, εξέφρασε την ικανοποίησή τους για την απόφαση, έκανε λόγο για δικαίωση των καταναλωτικών οργανώσεων, προέβλεψε πως ο αριθμός των αιτήσεων των πολιτών που δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων τους και έχουν υποβάλει αιτήσεις δικαστικής διευθέτησης στα Ειρηνοδικείο Λάρισας θα αυξηθεί στην πορεία, ενώ εκτίμησε πως σύντομα θα έχουμε και την πρώτη απόφαση για την υπόθεση Λαρισαίας υπερχρεωμένης δανειολήπτριας, που συζητήθηκε τον περασμένο μήνα και την οποία η καταναλωτικής τους οργάνωση ανέλαβε.
«Η πρώτη μεγάλη νίκη στις δικαστικές αίθουσες για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες είναι γεγονός και έρχονται και άλλες... Καλώ όλους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, τόνισε ο κ. Μπαρτζώκης σχολιάζοντας την απόφαση, να προστρέξουν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη και να είναι σίγουροι πως η ελληνική δικαιοσύνη στέκεται θεματοφύλακας των αδυνάτων, των οφειλετών των τραπεζών και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι σύμβουλοι των τραπεζών υπέστησαν την πρώτη μεγάλη ήττα τους, θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο μέχρι την τελική έκβαση μίας ανατροπής που συντελείται έναντι όλων των κατεστημένων αντιλήψεων και μηχανισμών που επιτέλους σπάνε. Η προσπάθεια της «ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ» θα συνεχιστεί, με επιχειρήματα και πειθώ, με καλή πρόθεση, με αληθή και αποδεδειγμένα στοιχεία, ώστε και στο στάδιο το εξωδικαστικό, να βρίσκεται λύση. Δεν συμφέρει κανέναν οι υποθέσεις να φτάνουν στην δικαιοσύνη...».
Όσον αφορά στην υπόθεση της Λαρισαίας δανειολήπτριας που κατέφυγε στο δικαστήριο μετά την αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με της τράπεζες, ο κ. Μπαρτζώκης τόνισε πως η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών θα αποτελέσει «οδηγό» για ανάλογες περιπτώσεις και εκτίμησε πως ίσως και μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχει εκδοθεί η απόφαση.  
ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ
Σχετικά με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών να επισημάνουμε πως δικαίωσε συνταξιούχο του Δημοσίου που χρωστούσε 222 χιλ. ευρώ σε εννέα τράπεζες, διαγράφοντας από τα χρέη του 200 χιλιάδες ευρώ! Οι αποδοχές του οφειλέτη-συνταξιούχου ήταν 1.700 ευρώ το μήνα και μάλιστα μετά τις πρόσφατες περικοπές της κυβέρνησης, αυτές είχαν υποχωρήσει στα 1.560 ευρώ το μήνα. Στο μεταξύ κάθε... πρώτη του μήνα οι τράπεζες του ζητούσαν 2.000 ευρώ για την αποπληρωμή των χρεών του! Τώρα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο συνταξιούχος θα πληρώνει 310 ευρώ κάθε μήνα για 14 χρόνια με την καταβολή τους να ξεκινά το 2014.
Τα πρώτα τέσσερα χρόνια οι δόσεις θα είναι άτοκες, ενώ τα υπόλοιπα δέκα θα τοκίζονται με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου όπως αυτό προκύπτει από το δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος. Ετσι, μαζί με τους τόκους, η αποπληρωμή των οφειλών του θα του κοστίσει συνολικά 52.000 ευρώ.
Το σκεπτικό του δικαστηρίου κινήθηκε στη βάση ότι από τη στιγμή που παίρνει σύνταξη 1.560 ευρώ μηνιαίως και ότι έχει εκχωρήσει 750 ευρώ το μήνα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω δανειακής σύμβασης, του απομένουν περίπου 810 ευρώ για να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες και παράλληλα να αποπληρώνει τις οφειλές του. Γι' αυτό έκρινε ότι η δόση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 310 ευρώ, ώστε να του μένουν άλλα 500 ευρώ για να «περνάει».
Να επισημάνουμε μάλιστα πως ο συνταξιούχος που κέρδισε την υπόθεση είχε καταφέρει να «σώσει» το σπίτι του (73 τ.μ. αξίας 124 χιλ. ευρώ) χάρη στις παλιότερες αποφάσεις για «πάγωμα» των πλειστηριασμών.
ΠΑΓΩΜΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ
Παρενθετικά να σημειώσουμε πως προ ημερών ψηφίστηκε και η νέα αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 όλων των ακινήτων που επισπεύδονται από τα πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές μέχρι 200 χιλ. ευρώ αλλά και της κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως ποσού. Με τη νέα ρύθμιση διευκρινίζεται ρητά ότι η απαγόρευση αφορά και τις περιπτώσεις φυσικών προσώπων ή εμπόρων που θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών και καλύπτει την κύρια ή μοναδική κατοικία. Απαγορεύεται επομένως μέχρι το τέλος του έτους ο πλειστηριασμός της κατοικίας ιδιώτη, δανειολήπτη ή εμπόρου, ακόμη και όταν η απαίτηση της τράπεζας υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ ή όταν ο πλειστηριασμός γίνεται από οποιονδήποτε τρίτο. Με τη διάταξη προστατεύεται η κατοικία με αξία που δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%, ήτοι συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ για επιφάνεια μέχρι 120 τ.μ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass