ΕΠΙΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Απέκλεισε χρεοκοπία της Ελλάδας ο Τρισέ

* Στο 1,5% το επιτόκιο της ευρώ μετά και την αναμενόμενη χθεσινή αύξηση από την ΕΚΤ κατά 0,25%

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2011 3:47 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:13
Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο «επιλεκτικής χρεοκοπίας» της Ελλάδας δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, επιτέθηκε στους οίκους αξιολόγησης, προσφέροντας στήριξη στην Πορτογαλία, το τελευταίο «θύμα τους». Λίγο νωρίτερα, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και προχώρησε στην αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,5%. "Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: Όχι σε επιλεκτική χρεοκοπία, όχι σε πιστωτικό γεγονός", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης για την Ελλάδα. Επέμεινε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να γίνει σε αυστηρά εθελοντική βάση. Υπογράμμισε ότι είναι ευθύνη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συζητήσουν με τους ιδιώτες επενδυτές για τους όρους συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.
Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ προστέθηκε στον κατάλογο των Ευρωπαίων αξιωματούχων που ασκούν κριτική στους οίκους αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντας ανεπιθύμητη την "ολιγοπωλιακή δομή" τους. Αποδοκίμασε την απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει τα ποροτογαλικά ομόλογα και ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ αναστέλει το κατώτατο όριο αξιολόγησης, προκειμένου να συνεχίσει να τα δέχεται ως ενέχυρο.
ΣΤΟ 1,5% ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ  
Η απόφαση για την άνοδο του επιτοκίου είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει στο 2,7%, υψηλότερα από το στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. H αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί, όμως επιπρόσθετες επιβαρύνσεις στις οικονομίες που παραμένουν σε τροχιά κρίσης, όπως είναι η ελληνική, η πορτογαλική και η ιρλανδική.
Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ υποστήριξε, πάντως, ότι η συγκράτηση του πληθωρισμού θα ωφελήσει όλα τα μέλη της ευρωζώνης. Ο κεντρικός τραπεζίτης έστειλε σήμα ότι θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις του επιτοκίου, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Οι αναλυτές τοποθετούν τη νέα αύξηση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
H προηγούμενη αύξηση του επιτοκίου είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιο, επίσης κατά 0,25%.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass