ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΤΟΥΝ ΝΕΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Και νέες περιοχές της Λάρισας προς Κτηματογράφηση

* Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το Εθνικό Κτηματολόγιο -Εξετάζεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2011 3:50 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:14
Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου για το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα συνεισφέρει τεχνολογία προκειμένου το έργο της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα η ενημερωτική εκδήλωση για τη διαδικασία «Ανάρτησης των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων» από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.
Αν και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Απόστολος Αρβανίτης, δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του νέου υπουργού, ο οποίος ξεκάθαρα μίλησε για καθυστερήσεις στην υλοποίησή του, ωστόσο κατά την τοποθέτησή του, στη διάρκεια της εκδήλωσης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εταιρία έχει την εμπειρία να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς το έργο και να το ολοκληρώσει σ΄αυτή τη δεκαετία.
Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου, με τις δηλώσεις τους οι οποίες αγγίζουν και την προκατοχό του κ. Μπιρμπίλη ήταν ξεκάθαρος: «Αν πάμε όπως πάμε, το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στην ώρα του. Πρέπει να προσελκύσουμε κεφάλαια και τεχνολογία από τον ιδιωτικό τομέα» τόνισε αναφέροντας πως εξετάζεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή. 
Πάντως αναφερόμενος στη διαδικασία της ανάρτησης, που ήταν και το αντικείμενο της χθεσινής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε με το δήμο Λάρισας, ο κ. Αρβανίτης ανέδειξε το πόσο σημαντική είναι η διαδικασία, που υλοποιούν την περίοδο αυτή τα Γραφεία Κτηματογράφησης στο πλαίσιο του προγράμματος που ξεκίνησε το 2008, ζητώντας τη συνδρομή και συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων επαγγελματικών φορέων και πολιτών.
«Σταδιακά, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχουν αναρτηθεί τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία στις 33 από τις 107 περιοχές του προγράμματος, που αφορούν συνολικά 1,4 εκατ. δικαιώματα και περίπου 700.000 δικαιούχους, τόνισε ο πρόεδρος της εταιρίας για να συμπληρώσει πως «με τη διαδικασία αυτή κάνουμε πράξη τη διαφάνεια, καθώς δίνεται σε όλους η δυνατότητα να ελέγξουν και να διορθώσουν σε περίπτωση σφάλματος την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους στο Κτηματολόγιο. Είναι απαραίτητο οι πολίτες να συμμετέχουν και σε αυτό το στάδιο της κτηματογράφησης, γιατί με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουν την ορθή καταγραφή των δικαιωμάτων τους, η οποία θα οδηγήσει στα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, δηλαδή στις Αρχικές Εγγραφές του Κτηματολογίου και στη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου».
Κάνοντας επίσης λόγο για «ασφυκτικούς χρόνους» στην πορεία υλοποίησης του εθνικού αυτού έργου τόνισε πως «προχωρούμε με πιο γρήγορους ρυθμούς στην τρίτη γενιά κτηματογράφησης, αρχής γενομένης από το πρόγραμμα κτηματογράφησης των 268 νέων περιοχών που είναι ήδη σε διαβούλευση, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν προκηρυχτεί μελέτες για πολλές περιοχές και οικισμούς της Λάρισας και της Θεσσαλίας γενικότερα. Οι νέες μελέτες μάλιστα θα υλοποιηθούν με βελτιωμένες τεχνικές προδιαγραφές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα και συγκεκριμένες προβλέψεις για την επιτάχυνση της ανακήρυξης των αναδόχων.
Επισημαίνοντας επίσης, ειδικά για το Γραφείο Κτηματογράφησης Λάρισας, το οποίο ξεκίνησε τη διαδικασία ανάρτησης από την περασμένη Δευτέρα, πως το ποσοστό ενστάσεων δε θα ξεπεράσει το 5% σε σχέση με τον αριθμό των δικαιωμάτων που δηλώθηκαν, εκτίμησε πως μετά ενάμιση χρόνο θα ξεκινήσει και η πληρωμή του αναλογικού τέλους για το Κτηματολόγιο. Πρόκειται για τη δεύτερη δόση του τέλους κτηματογράφησης (προηγήθηκε το πάγιο τέλος) το οποίο υπολογίζεται αναλογικά σε ποσοστό 1ο/οο επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, με αφορολόγητο τα 20.000 ευρώ.
Για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων αναφέρθηκαν αναλυτικά η κ. Φερονίκη Λιόντα, υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Έργων της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., η νομικός κ. Γεωργία Κουκουλέτσου της Νομικής Διεύθυνσης της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και ο τοπογράφος μηχανικός επιβλέπων της σύμβασης για τη μελέτη της Λάρισας κ. Γιώργος Παπαδάκης. Όλοι τους, από την πλευρά τους ανέδειξαν τα οφέλη του Εθνικού Κτηματολογίου, ανέλυσαν το θεσμικό πλαίσιο και τη διαδικασία διόρθωσης των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων καθώς και τη δυνατότητα διόρθωσης λαθών μέσω του ιστοσελίδας της εταιρίας (www.ktimatologio.gr), αναφέρθηκαν στις διαφοροποιήσεις στη σύνταξη συμβολαίων και στη διεξαγωγή δικών και γενικά επισήμαναν αναλυτικά τις υποχρεώσεις των συναλλασσομένων πολιτών συμβολαιογράφων, δικηγόρων και αρμόδιων υποθηκοφυλάκων.  
Συμπερασματικά η εκδήλωση αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμη ειδικά για τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στη διαδικασία της κτηματογράφησης και άκρως διαφωτιστική για τους πολίτες που συνέρευσαν χθες στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ.
Το Δήμο Λάρισας, να σημειώσουμε τέλος. πως εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Κλ. Λέτσιος.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass