ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Δέσμευση περιουσιών σε Λαρισαίους οφειλέτες του ΙΚΑ

* Χρέη 6 εκ. ευρώ έχουν καταλογιστεί έως σήμερα - Μόνο 80 μεγαλοφειλέτες εντάχθηκαν στην τελευταία ρύθμιση...

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2011 3:35 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:15
 
 
 
 
 
Αποφασισμένη να προβεί σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των προσώπων που εμφανίζονται ως επικεφαλής των επιχειρήσεων που οφείλουν στο ΙΚΑ φέρεται η διοίκηση του Ιδρύματος. Το τελευταίο «τελεσίγραφο» που είχε στείλει προς τους οφειλέτες για να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης, έληξε στις 30 Ιουνίου και από την ερχόμενη εβδομάδα ζήτησε από τις υπηρεσίες, να προβούν σε ενεργοποίηση των δεσμεύσεων και της διαδικασίας για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.
 Να θυμίσουμε πως στα μέσα Μαΐου ο διοικητής του ταμείου κ. Σπυρόπουλος, απέστειλε
έγγραφο στα υποκαταστήματα Λάρισας προκειμένου οι διευθυντές τους να μεριμνήσουν για την επίσπευση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών ( πχ. κατασχέσεις και πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων) εφόσον δεν θα έχουν φροντίσει να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης μέχρι και τις 30 Ιουνίου. Ο κ. Σπυρόπουλος μάλιστα ζητούσε από τους διευθυντές των υπηρεσιών να ενδιαφερθούν τόσο για την άμεση διεκπεραίωση των αιτήσεων των οφειλετών όσο και την ενημέρωση των εργοδοτών για τα πλεονεκτήματα της ρύθμισης. Οπερ και εγένετο. Οι μεγαλοφειλέτες ενημερώθηκαν για τη ρύθμση, προσεκλήθησαν να υπαχθούν στο νέο ευνοϊκό διακανονισμό και τους επισημάνθηκε η λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ( πχ. κατασχέσεις και πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων) εφόσον δεν ανταποκριθούν.
«Περίπου 80 μεγαλοφειλέτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, επισημαίνει στην «Ε» ο προϊστάμενος του τμήματος εσόδων του ΙΚΑ Λάρισας κ. Αλέκος Τζιούρης, από τους οποίους το Ταμείο έχει εισπράξει το ποσό των 130.000 ευρώ ενώ έχουν καταλογιστεί χρέη 6 εκ. ευρώ. Σαφώς υπάρχουν σε εκκρεμότητα και χρέη δεκάδων άλλων επιχειρηματιών για τους οποίους αναπόφευκτα, εφόσον αγνοούν τις προειδοποιήσεις, θα ενεργοποιηθεί η θεσμοθετημένη και προβλεπόμενη από τις διατάξεις διαδικασία». 
Πάντως να σημειώσουμε πως όσοι υποβάλλουν στο ΙΚΑ αιτήσεις για το διετή διακανονισμό (σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις έως 31/12/2012) των οφειλών τους που δημιουργήθηκαν μέχρι 31/12/2010 από ασφαλιστικές εισφορές, έχουν διπλό όφελος, καθώς εξασφαλίζουν και ασφαλιστική ενημερότητα και την αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις
Πρωτίστως να σημειώσουμε πως στους εργοδότες που τηρούν τους όρους του διακανονισμού χορηγείται για κάθε χρήση (π.χ. είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ κ.λπ., δανειοδότηση από τραπεζικά ιδρύματα) βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, δίμηνης διάρκειας, χωρίς καμία παρακράτηση (ποσό ή ποσοστό). 
Για τους εργοδότες που υποβάλλουν αίτηση μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλ. από τις 31/3/2011 και μετά, «παγώνει» οποιαδήποτε ενέργεια αναγκαστικής είσπραξης, ανακαλούνται όσες πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης έχουν διενεργηθεί και αναστέλλεται η ποινική δίωξη.
Διατηρούνται, όμως, οι επιβληθείσες κατασχέσεις και οι εγγραφείσες υποθήκες σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Στις περιπτώσεις αυτές θα χορηγούνται βεβαιώσεις στους εργοδότες, προκειμένου να προσκομίζονται από τους τελευταίους στην υπηρεσία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ.
Μετά την 1/1/2013 (με τη λήξη του διετούς διακανονισμού) εφόσον δεν έχει εξοφληθεί το σύνολο της οφειλής έως την 31/12/2012, παύει η περίοδος αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και το υπόλοιπο της οφειλής.
ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ
Σε γενικές γραμμές πάντως να σημειώσουμε πως οι επιχειρήσεις με μια προσαύξηση 20% επί των μηνιαίων εισφορών που πληρώνουν μπορούν να ρυθμίσουν τις καθυστερημένες εισφορές. Για όσο διάστημα απαιτηθεί, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Εάν το ποσό της συνολικής οφειλής υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ συνολικά, το καταβαλλόμενο μηνιαίο ποσό δόσης θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,80% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο του 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου 2010 (χωρίς τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων του 2010) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 150 ευρώ.
Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Απώλεια της ρύθμισης οφειλών επέρχεται είτε:
* Από τη μη καταβολή των απαιτητών τρεχουσών εισφορών μετά το μήνα υπαγωγής στο διακανονισμό.
* Από τη μη εμπρόθεσμη καταβολή της καθορισθείσας -έναντι της κεφαλαιοποιημένης οφειλής- δόσης.
* Από τη μη εμπρόθεσμη καταβολή των δόσεων (με εξαίρεση την εκπρόθεσμη καταβολή μιας μόνον δόσης σε κάθε 8μηνο και το διάστημα άσκησης του ευεργετήματος της μη καταβολής δόσης μέχρι 4 συνεχόμενων μηνών), για οφειλές μετά την 1/1/2011 που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Εφ' όσον ο οφειλέτης απολέσει το δικαίωμα συνέχισης του διακανονισμού, δεν δύναται να επανέλθει εκ νέου και να ενταχθεί στην ευνοϊκή ρύθμιση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προβεί σε ρύθμιση των συνολικών του οφειλών. 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass