ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ «ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ», Γ.ΜΠΑΡΤΖΩΚΗΣ

Στα 1,5 δισ. ευρώ οι «αξιώσεις» για επιστροφές εξόδων φακέλου

* Αναφέρθηκε στη δικαστική διαμάχη με τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2011 3:54 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:15
Στο 1,5 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά οι «αξιώσεις» δανειοληπτών για τραπεζικά έξοδα φακέλου, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών», Γιώργος Μπαρτζώκης, στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε, με αφορμή τη δικαστική «διαμάχη» της «Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών» και του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας. Χθες το πρωί, από τη βιτρίνα του γραφείου, όπου στεγάζεται η «Κίνηση» είχαν αφαιρεθεί όλες οι αναγραφές (έξοδα φακέλου, υπερχρεωμένα νοικοκυριά), σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε προχθές το Ειρηνοδικείο Λάρισας.
Αναφερόμενος στη «διαμάχη», ο κ.Μπαρτζώκης ανέφερε τα εξής: «το εν λόγω γραφείο μας που βρίσκεται στο ισόγειο οικοδομής στη Λάρισα και επί της οδού Γρηγορίου Ε’ με αριθμό 3 απέναντι από το Ναό του Αγίου Νικολάου είναι παραχωρημένο στην δευτεροβάθμια καταναλωτική ένωση μας ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, προκειμένου να χρησιμοποιείται από κοινού για τις δραστηριότητες που ως ένωση καταναλωτών έχει το δικαίωμα να πράττει για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των καταναλωτών (τράπεζες-προϊόντα-ασφαλιστικές εταιρείες, διόδια, πινακίδες κυκλοφορίας-ακρίβεια κα.), δηλαδή ευρύτερη γκάμα παροχής υπηρεσιών .
Σύμφωνα δε με την από 5-7-2011 σύμβαση παροχής υπηρεσιών μεταξύ της Ειδικής υπηρεσίας Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης (ΕΥΕ ΕΚΤ) και του ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ ο φορέας των καταναλωτών ορίζεται ως πάροχος και μπορεί να παρέχει μέσω ειδικών επιστημόνων σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά πρόσωπα συμβουλές για τις προϋποθέσεις υπαγωγής στον Ν. 3869/2010, ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για αυτά από την υπαγωγή στις διατάξεις που ανωτέρω νόμου καθώς και να συνδράμει στην καταβολή προσπάθειας για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές τους σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3869/2010.
Επίσης τονίζω ότι με βάση την ανωτέρω σύμβαση άρθρο 2.4 δεν αποκλείονται η είσπραξη ετήσιας συνδρομής μέλους για τους οφειλέτες που θα καταστούν μέλη της Ένωσης καταναλωτών
Για το πρώτο δε στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού άρθρο 2 Ν. 3869/2010 ο δανειολήπτης μέλος μας υποβάλει αίτημα προς τις τράπεζες με προτεινόμενο σχέδιο διευθέτησης απαλλαγής για ρύθμιση. Στην προσπάθεια του αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ή Ένωσης Καταναλωτών που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 10 του ν. 2251/1994, όπως είναι ο δευτεροβάθμιος φορέας μας το ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ ή του Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών ή δικηγόρου ή άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέα. Επομένως δεν αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα δικηγόρου και η συνδρομή άλλων φορέων είναι καθόλα νόμιμη.
Για το δεύτερο δε στάδιο την εισαγωγή των αιτήσεων του άρθρου 4 Ν. 3869/2010 στο Ειρηνοδικείο προβλέπεται ότι δεν είναι απαραίτητη η παρουσία και παράσταση δικηγόρου σύμφωνα με το άρθρο 39 του ΝΔ 3026/1954 περί Κώδικας Δικηγόρων και μπορεί ο δανειολήπτης μέλος μας και μόνος του να την υποβάλει. Ήταν δε ηθελημένη από την Ελληνική πολιτεία η επιλογή της αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου και όχι του Πολυμελούς Πρωτοδικείου για την ελάφρυνση των δυσβάστακτων εξόδων που προβλέπονται στον βαθμό του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
Η καταναλωτική ένωσή μας ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ και η πρωτοβάθμια οργάνωσή μας «Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών» έχουν με βάση τα καταστατικά τους και τον σκοπό που επιδιώκουν ως καταναλωτικές οργανώσεις, την υποχρέωση να ενημερώσουν και να οδηγήσουν τους δανειολήπτες στην εφαρμογή των αποφάσεων των Ελληνικών δικαστηρίων περί επιστροφής των εξόδων φακέλου που μας κράτησαν οι τράπεζες κατά την σύναψη του δανείου μας. Στα πλαίσια αυτά ζητούμε από τους δανειολήπτες να λάβουν: α) αντίγραφο της συμβάσεως δανείου, β) ένα αντίγραφο της αποδείξεως των εξόδων προμήθειας που πλήρωσε ο δανειολήπτης, για να τον καθοδηγήσουμε προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται πίσω είτε εκουσίως είτε δικαστικώς με την παράσταση δικηγόρων είτε όχι, όπως ρητά προβλέπεται σύμφωνα με το άρθρο 39 του ΝΔ 3026/195 και είναι στην διακριτική ευχέρεια του δανειολήπτη μέλους μας να επιλέξει τον τρόπο κατάθεσης και συζήτησης της αξιώσεώς του. Μαζί με όλους του δανειολήπτες της Ελλάδας θα δώσουμε και αυτή τη μάχη για να κρατήσουμε την φωνή μας να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια μας, δεν θα υποκύψουμε στα κελεύσματα των σειρήνων των εκπροσώπων των τραπεζών που θέλουν να διαφημίσουν το κουκούλωμα του Νόμου Κατσέλη και να μην εισπράξουμε πίσω 1,5 δις ευρώ».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass