ΝΕΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Μειώνονται οι επιστροφές φόρων...

* Τι ισχύει με τις αποδείξεις - Περισσότερες πρέπει να μαζεύονται από φέτος - Παραμένουν τα πρόστιμα

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2011 3:15 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:18
  Ελαφρώς μικρότερα ποσοστά επιστροφών παρατηρούνται με την 8η εκκαθάριση δηλώσεων εισοδήματος την οποία ξεκίνησε να ταχυδρομεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Όπως ενημέρωσε χθες το Υπ. Οικονομικών σε σύνολο 540.990 εκκαθαριστικών, τα 185.654 είναι πιστωτικά, τα 227.540 και μόνο 127.796 χρεωστικά.
 Οι επιστροφές φόρου με την 8η εκκαθάριση ανέρχονται στο 34% των δηλώσεων, από το 40% που ήταν το ποσοστό στις πρώτες εκκαθαρίσεις. Τα συνολικά στοιχεία από τις μέχρι σήμερα 8 εκκαθαρίσεις δείχνουν ότι σε 3,7 εκατ. δηλώσεις, έχουν βεβαιωθεί 2.129 εκατ. φόροι και είναι προς επιστροφή 1243 εκ. με το καθαρό εισπρακτέο ποσό να κυμαίνεται στα 886 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό έχει σχετική μικρή απόκλιση από τα 867 εκατ. που ήταν προς είσπραξη έπειτα από την εκκαθάριση περίπου 3,6 εκατ. δηλώσεων. Τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα φέτος, εμφανίζονται 16% αυξημένα σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, κάτι που μπορεί να αποδοθεί και στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης αρκετών εισοδημάτων.
Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ
Για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό ο φόρος μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ είτε έως τρεις δόσεις. Εφόσον το εκκαθαριστικό φέρει ημερομηνία Ιουλίου η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, η δεύτερη ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτης έως το τέλος Οκτωβρίου. Για όσους λάβουν εκκαθαριστικά τον Αύγουστο οι δόσεις μειώνονται σε δύο. Εάν προκύψει φόρος για επιστροφή μικρότερος από 1.500 ευρώ, τότε επιστρέφεται μέσω της τράπεζας που έχετε δηλώσει σε μετρητά ή σε πίστωση του λογαριασμού σας. Αν η επιστροφή είναι πάνω από 1500 ευρώ προηγείται έλεγχος.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Στο μεταξύ να υπενθυμίσουμε πως λόγω των μεγάλων επιστροφών που είχαν φέτος οι φορολογούμενοι με τις αποδείξεις, το μέτρο έχει αλλάξει και από το 2012 γίνεται δυσμενέστερο. Αυτό το επισημαίνουμε διότι παρατηρείται μια αδιαφορία για τη συγκέντρωση αποδείξεων.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις ακόμα και όσοι έχουν εισόδημα 1.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις στην Εφορία για να γλιτώσουν την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση. Φέτος όσοι έβγαζαν μέχρι 6.000 ευρώ δεν χρειάζονταν αποδείξεις.
Επίσης να τονίσουμε ότι όχι μόνο παραμένουν οι κυρώσεις με τις οποίες απειλούνται όσοι δεν συγκεντρώσουν τα απαραίτητες αποδείξεις αλλά έχουν γίνει και πιο αυστηρές. Συνεπώς όσοι φορολογούμενοι μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου σταμάτησαν να μαζεύουν αποδείξεις να ξέρουν πως και με πρόστιμα κινδυνεύουν και πιθανότατα θα χρειαστούν αυξημένο αριθμό αποδείξεων. Ενδεικτικά για να γίνει κατανοητό από του χρόνου θα ζητούνται αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος του φορολογούμενου μέχρι 60.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. όποιος δηλώσει εισόδημα 16.000 ευρώ θα κληθεί να συγκεντρώσει αποδείξεις 4.000 ευρώ αντί 2.400 που του ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών πέρυσι.
Ειδικότερα, για να έχετε μια εικόνα για το νέο σύστημα των αποδείξεων, να ξέρετε ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις, χάνοντας παράλληλα το «μπόνους» της έκπτωσης φόρου 10% που υπήρχε στα εισοδήματα του 2010.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος υπολογιζόμενο από το πρώτο ευρώ, για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο. Το ανώτατο όριο αποδείξεων ανέρχεται σε 15.000 για εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό και πάνω όλα τα εισοδήματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 15.000 ευρώ σε αποδείξεις. Στον πίνακα που σας παραθέτουμε μπορείτε να δείτε τον ακριβή αριθμό αποδείξεων που απαιτούνται να συγκεντρωθούν φέτος.
Σύμφωνα με όσα καθορίζονται στον εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος:
- διατηρείται άθικτη φέτος η ωφέλεια για τις αποδείξεις που συγκεντρώναμε πέρυσι. Δηλαδή δεν αλλάζει τίποτε για όσους εκκαθαρίστηκε ήδη ο φόρος. Είτε πήραν επιστροφή φόρου, είτε πλήρωσαν συμπληρωματικά, όσα και αν γλίτωσαν τελικά από φόρους μαζεύοντας αποδείξεις, θα τα κρατήσουν.
- καταργείται πλήρως κάθε κέρδος από τη συλλογή των αποδείξεων που μαζεύουμε φέτος και θα δηλώσουμε το 2012. Από του χρόνου δηλαδή, η Εφορία δεν θα επιστρέφει ούτε ένα ευρώ, όσες αποδείξεις και αν μάζεψε κάποιος.
- απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις, για να κατοχυρώσει ο φορολογούμενος το (μειωμένο) αφορολόγητο όριο.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ 
Φέτος για εισόδημα έως 6.000 ευρώ δεν χρειάζονταν αποδείξεις. Για εισόδημα 6.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ χρειαζόμασταν αποδείξεις στο 10% του εισοδήματος ενώ για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος.
Από το 2012 όμως θα απαιτούνται απόδειξης ίσες με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος ή αποδείξεις αξίας έως και 15.000 ευρώ μάξιμουμ. Χάνονται δηλαδή αφορολόγητο και κλίμακα.
Αν μαζέψει κάποιος λιγότερες από όσες απαιτούνται, θα πληρώνει και 10% «πρόστιμο» επί της αξίας όσων λείπουν.
Όσοι δεν καταφέρουν να μαζέψουν τα απαραίτητα χαρτάκια, κινδυνεύουν με ποινή ίση με το 10% της αξίας τους. Δηλαδή εάν φορολογούμενος που πρέπει να φέρει αποδείξεις 13.000 ευρώ μαζέψει 8.000, θα πληρώσει πρόστιμο επί της διαφοράς, 500 ευρώ (10% Χ 5.000 ευρώ).
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass