ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ "ΣΕ ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ" ΤΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ

Αυξάνονται οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2011 4:13 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:18
Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σε μία εποχή όπου τα ελληνικά νοικοκυριά αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων, ακόμα και για δαπάνες που αφορούν τη διαβίωσή τους, ως αντιστάθμισμα της δραματικής συρρίκνωσης του εισοδήματός τους. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Nielsen για την αξία πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο σύνολο 137 κατηγοριών "ταχυκίνητων" καταναλωτικών προϊόντων (FMCG). Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο έως το Μάιο 2011, η αξία πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αυξήθηκε κατά 3% και ανήλθε στα 526,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που έφτασε στα 511,3 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο σύνολο της ελληνικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του Lidl.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αλλαγή, που έχει επιφέρει η οικονομική ύφεση στον κλάδο του λιανεμπορίου, καθώς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας "κλέβουν" συνεχώς μερίδια από τα επώνυμα, ενώ, όπως επισημαίνουν στελέχη μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αυτό που παρατηρείται πλέον είναι ότι ένα προϊόν αυτής της κατηγορίας αγοράζεται όχι μόνο από τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, αλλά από όλες τις εισοδηματικές τάξεις.
Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου σκηνικού έχουν διαδραματίσει και οι σημαντικές διαφορές των τιμών, που παρουσιάζουν τα εν λόγω προϊόντα, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επώνυμα, που κυμαίνονται από 10% έως και 50%, ανάλογα με την κατηγορία, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, συμπληρώνοντας ότι οι χαμηλές τιμές τους οφείλονται και στο γεγονός ότι είναι απαλλαγμένα από το κόστος διαφήμισης, προώθησης και ανάπτυξης δικτύων διανομής.
"Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι φθηνότερα κατά μέσο όρο περίπου 25%, ωστόσο, αυτό ποικίλει ανάλογα με την κατηγορία προϊόντος", δηλώνει ο Βασίλης Σπηλιώτης, Διευθυντής Αγορών της Βερόπουλος. Όπως διευκρινίζει, στα απορρυπαντικά, λόγω της έντονης προωθητικής πίεσης των επώνυμων προϊόντων, η διαφορά τιμής είναι γύρω στο 10%, ενώ στο άλλο άκρο βρίσκονται τα όσπρια, με ποσοστό περίπου στο 40%.
 "Εκτός, βέβαια, από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, οι καταναλωτές ωφελούνται και από τον έντονο ανταγωνισμό, που έχει αναπτυχθεί, καθώς οι εταιρείες, που παράγουν επώνυμα προϊόντα, παρέχουν και αυτές προσφορές (π.χ. εκπτωτικά "στίκερ", επιπλέον προϊόν ως δώρο), προκειμένου να στηρίξουν τις πωλήσεις τους", αναφέρει στέλεχος αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η ανάπτυξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι ραγδαία, τα τελευταία χρόνια, καθώς η ακρίβεια και η οικονομική στενότητα έχουν περιορίσει αισθητά την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε μεγαλύτερο βαθμό στις φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών τους.
Σταδιακά, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν δημιουργήσει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που καλύπτουν πλήρως την κατηγορία των ειδών πρώτης ανάγκης και περίπου το 80% των υπόλοιπων κατηγοριών. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, φορείς της αγοράς αναφέρουν ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναμένεται να στραφούν στη διάθεση ακόμη περισσότερων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, ιδιαίτερα όσον αφορά σε μη τρόφιμα και γενικότερα, σε προϊόντα μικρότερων και πιο εξειδικευμένων κατηγοριών. Όπως μαρτυρούν, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της αλυσίδας και ταυτοχρόνως, διευρύνουν την ποικιλία και τις επιλογές του καταναλωτή. "Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, που αποδεικνύει τη δυναμικότητα αυτής της κατηγορίας προϊόντων είναι ότι αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% με 15% της αξίας των συνολικών πωλήσεων των σούπερ μάρκετ", σημειώνει εκπρόσωπος μεγάλης αλυσίδας. "Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή του ΑΒ Βασιλόπουλος, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 20,1%".
Τη θετική μεταβολή των πωλήσεων τους επιβεβαιώνει ο κ. Σπηλιώτης, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα, δεν υπάρχει καταναλωτής, που να μην παίρνει, σε συχνή βάση, τουλάχιστον ένα προϊόν ιδιωτικής μάρκας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι πωλήσεις των επώνυμων προϊόντων κατέγραψαν μείωση κατά 8%, σε αντίθεση με τις πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που ακολούθησαν ανοδική πορεία κατά 5%, ενώ οι μεγαλύτερες αυξητικές μεταβολές παρατηρούνται στις εξής κατηγορίες: κατεψυγμένες ζύμες (+7%), σνακς (+18%), ζυμαρικά (+13%), τοματοειδή (+10%) και γάλα (+18%).
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass