ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ»

«Πράσινες» ανακαινίσεις σε διαμερίσματα Λαρισαίων

* Από 5.000 - 8.000 ευρώ τα χρήματα που θα εκταμιευτούν - Μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών στην πλειοψηφία τους τα ακίνητα που θα ανακαινισθούν

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2011 3:42 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:19
Περίπου 100 ιδιοκτήτες ακινήτων του νομού Λάρισας εντάσσονται σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον", που παρέχει επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ιδιοκτήτες μεμονωμένων διαμερισμάτων πολυκατοικιών της πόλης της Λάρισας ενώ σαφώς λιγότεροι είναι οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών σε δήμους του νομού ( Τύρναβο, Ελασσόνα, Ευαγγελισμό, Φάρσαλα, Αμπελώνα κ.αλ)
Η λίστα με τα ονόματα των ωφελουμένων έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο της ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) www.tempme.gr. και εντός των ημερών οι τράπεζες, οι οποίες ενέκριναν τις αιτήσεις τους θα τους ειδοποιήσουν για υπογραφή των σχετικών συμβάσεων και την εκταμίευση των προκαταβολών
για τα έργα που θα υλοποιήσουν μέσα σε διάστημα 4 μηνών.
Από μια πρώτη «ανάγνωση» της λίστας των ονομάτων, συνάγεται ότι πέραν του ότι Λαρισαίοι προτίμησαν δύο κυρίως τράπεζες για τη λήψη δανείων, την Εθνική (κυρίως αυτή) και την Πειραιώς, δεν υπήρξε αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα διαμερισμάτων πολυκατοικίας, ως αυτόνομο κτίριο. Τόσο η γραφειοκρατική διαδικασία όσο και η αδυναμία συνεννόησης των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, δεν επέτρεψε την προώθηση τέτοιων αιτημάτων με αποτέλεσμα, οι περισσότεροι να καταθέσουν μεμονωμένα τις αιτήσεις. Επίσης τα ποσά που φαίνεται ότι ζήτησαν για τις ενεργειακές παρεμβάσεις στις κατοικίες τους κατά μέσο όρο κινούνται από 5.000 - 8.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί πάνω από 38.000 αιτήσεις στις τράπεζες, από τις οποίες οι 18.600 έχουν λάβει προέγκριση δανείου και 8.000 από αυτές βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας έγκρισης.
Η υποβολή αιτήσεων συνεχίζεται, καθώς το ΥΠΕΚΑ έχει δώσει παράταση έως ότου εξαντληθούν οι πόροι ανά Περιφέρεια. Η υπαγωγή όσων πληρούν τις προϋποθέσεις θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κατοικίες με άδεια οικοδομής ως τις 31 Δεκεμβρίου 1989, που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2100 ευρώ/τ.μ. Υπάρχει δυνατότητα ένταξης και μεμονωμένων διαμερισμάτων πολυκατοικίας χωρίς προυποθέσεις ενώ οι παρεμβάσεις πρέπει να οδηγούν σε ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου κατά μία κατηγορία ή εναλλακτικά 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για συμμετοχή στο πρόγραμμα και οι αντίστοιχες ενισχύσεις ανά κατηγορία είναι:
- Κατηγορία Α: Ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 € ή 60.000 € αντίστοιχα. Δικαιούνται άτοκο δάνειο και επιχορήγηση ύψους 35%.
- Κατηγορία Β: Ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 € ή 80.000 € αντίστοιχα. Άτοκο δάνειο και επιχορήγηση ύψους 15%.
Η διάρκεια των δανείων είναι 4 έτη, ενώ ο μέγιστος χρόνος για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων είναι 4 μήνες. Με την ολοκλήρωση των έργων γίνεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι και να εκταμιευτεί το σύνολο του προϋπολογισμού.
Να θυμίσουμε πως επιδοτούνται δαπάνες για τοποθέτηση κουφωµάτων - τζαµιών, συστηµάτων σκίασης, εγκατάσταση θερµοµονώσεων, στο εξωτερικό του κτιρίου και στο δώµα, αναβάθµιση των συστηµάτων θέρµανσης και παροχής ζεστού νερού. Επίσης επιδοτούνται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και καθαιρέσεις κατά την αποκοµιδή, επεµβάσειςστη στέγη (π.χ. αντικατάσταση κεραµιδιών). Επίσης στην κατηγορία «αντικατάσταση κουφωµάτων και συστηµάτων σκίασης» περιλαµβάνονται και η τοποθέτηση µη σταθερών εξωτερικών σκιάστρων. Επίσης να επισημάνουμε πως στο πρόγραμμα συμμετέχουν μόνο τέσσερις τράπεζες η Alpha, η Εθνική, η Πειραιώς και η Eurobank.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στο δίκτυο καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» (www.exoikonomisi.ypeka.gr).
 
 
 ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ
ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ Η ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
* Δελτίο ταυτότητας/ διαβατήριο ωφελουμένου.
* Οικοδομική άδεια ή άλλο αντίστοιχο νομιμοποιητικό έγγραφο.
* ΕΤΑΚ ή βεβαίωση Δ.Ο.Υ. για την Τιμή Ζώνης.
* Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.).
* Έντυπο πρότασης παρεμβάσεων.
* Οικονομικές προσφορές αναδόχων/ προμηθευτών
* Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/1986
* Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/1986 συγκύριων ακινήτου.
* Εκκαθαριστικό εισοδήματος του 2010
* Αντίτυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του 2010 (εισοδήματα 2009).
* Αντίτυπο δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) του 2010 (ή του τελευταίου οικονομικού έτους που υποβλήθηκε)
* Αντίτυπο αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2) για ενοικιαζόμενη κατοικία ή κατοικία που παραχωρείται δωρεάν και υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/1986 ενοίκου ότι χρησιμοποιεί το ακίνητο ως κύρια/ πρώτη δευτερεύουσα κατοικία, εξοχική ή άλλη κατοικία ή επαγγελματική στέγη και ότι συναινεί να γίνουν οι εργασίες όποτε αυτό ζητηθεί
* Αντίτυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) συγκυρίου, εφόσον αυτός το χρησιμοποιεί ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass