ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ

Τελεσίγραφα της Εφορίας σε οφειλέτες

* Ενεργοποιούνται από 1ης Αυγούστου οι ποινές φυλάκισης για χρέη πάνω από 5000 ευρώ

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2011 3:12 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:20
Οδηγίες για να ειδοποιήσουν άμεσα - με ειδοποιητήρια, τηλεφωνικά ή με άλλον πρόσφορο τρόπo - τους οφειλέτες του δημοσίου προκειμένου να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έλαβαν την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργείο Οικονομικών οι Εφορίες. Επειδή από την 1 Αυγούστου ξεκινά η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ καλεί τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ να προχωρήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες στην ειδοποίηση όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο έως 30 Σεπτεμβρίου 2010 γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν τις αυστηρές ποινές της νομοθεσίας.
« Παρακαλείσθε όπως προβείτε σε άμεση επικοινωνία, τηλεφωνικά ή με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο, με τους οφειλέτες του Δημοσίου αρμοδιότητάς σας (κατά προτίμηση η προσωπική σας τηλεφωνική επικοινωνία κρίνεται πιο αποτελεσματική ή εναλλακτικά μέσω ειδικού συνεργείου που θα συστήσετε), τους οποίους πρέπει να ενημερώσετε για τις δυνατότητες που τους παρέχει η εν λόγω τροποποιηθείσα ρύθμιση, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ανταπόκρισής τους, στοχεύοντας στην αύξηση των εσόδων του Κράτους» επισημαίνεται στην εγκύκλιο ΠΟΛ. 2011 που τους απέστειλε ο γ.γ. του Υπ. Οικονομικών κ. Γ. Καπελέρης γνωστοποιώντας τις αλλαγές που επήλθαν στη ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών (ληξιπρόθεσμων ή μη) προς το Δημόσιο.
Με βάση τη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, προβλέπεται η καταβολή των οφειλών έως και σε 36 δόσεις με εκπτώσεις στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως και 95%.
« Η τροποποίηση της ρύθμισης αυτής, επισημαίνεται στην εγκύκλιο, κρίθηκε απαραίτητη, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας πολλών επιχειρήσεων να υπαχθούν με τους όρους της αρχικής ρύθμισης και αφορά στα εξής:
- παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής σε αυτή με την καταβολή μίας μόνο δόσης, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στα προγράμματα δόσεων των περιπτώσεων β΄ - στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 της ρύθμισης του Ν.3888/2010, λαμβανομένων υπόψη και των ελαχίστων ποσών μηνιαίων δόσεων (π.χ. τον Ιούλιο δυνατότητα υπαγωγής σε πρόγραμμα από 1 μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, τον Αύγουστο δυνατότητα υπαγωγής σε πρόγραμμα από 1 μέχρι 35 μηνιαίες δόσεις κ.ο.κ.).
- Θα εξακολουθήσει να παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη, ο οποίος για οποιοδήποτε λόγο απωλέσει τη ρύθμιση, να επανενταχθεί για το εναπομείναν ποσό στα προγράμματα αυτής, κατά τα ανωτέρω οριζόμενα.
- Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις...». 
Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ
Σχετικά με τη νέα ρύθμιση χρεών το οφειλόμενο ποσό, θα πρέπει να επιμεριστεί σε ισόποσες δόσεις, ενώ η κάθε δόση θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% ανά μήνα. Όσο για τον αριθμό των δόσεων, αυτός θα είναι ίσος ή μικρότερος με τις εναπομείνασες δόσεις της ρύθμισης του νόμου 3888/2010 κατά την ημερομηνία της υπαγωγής τους.
Ενημερωτικά οι ρυθμιζόμενες οφειλές καταβάλλονται:
- Εφάπαξ, με απαλλαγή ποσοστού 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και:
* 10% των πρόσθετων φόρων και πρόσθετων τελών που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή, εφόσον η ταμειακή βεβαίωση έγινε εντός του 2007,
* 20% των πρόσθετων φόρων και πρόσθετων τελών που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή, εφόσον η ταμειακή βεβαίωση έγινε εντός του 2008,
* 30% των πρόσθετων φόρων και πρόσθετων τελών που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή, εφόσον η ταμειακή βεβαίωση έγινε εντός του 2009,
* 40% των πρόσθετων φόρων και πρόσθετων τελών που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή, εφόσον η ταμειακή βεβαίωση έγινε εντός του 2010.
- Από 2 μέχρι τρεις 3 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή του 95% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 300 ευρώ.
- Από 4 μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ.
- Από 13 μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ.
- Από 25 μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 1.000 ευρώ.
ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ
Από την άλλη πλευρά οι διατάξεις που ενεργοποιούνται από την 1η Αυγούστου 2011 προβλέπουν ότι το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης oφειλών προς το δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ είναι διαρκές με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η διαδικασία του αυτόφωρου και ποινές φυλάκισης για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31.3.2011.
- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ, για τις οποίες κατά την ως άνω ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.
Για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών το υπουργείο Οικονομικών όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα αναθέσει σε ιδιωτικές ελεγκτικές και νομικές εταιρίες τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Οι έλεγχοι αυτοί θα ξεκινήσουν αρχικά για τους 10.000 περίπου μεγαλοφειλέτες.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass