ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ

Από τον Αύγουστο η ανταλλαγή ομολόγων

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2011 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:20
Οι διαδικασίες για την εκούσια ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας από ιδιώτες επενδυτές θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, δήλωσε χθες ο Έλληνας υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης στην τηλεόραση του Mega. Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα εγγράψουν ζημιά 21% στα ομόλογα που κατέχουν ως μέρος της κατά 37 δισ. ευρώ συμβολής τους στο πακέτο διάσωσης της υπερχρεωμένης Ελλάδας που συμφωνήθηκε στη πρόσφατη σύνοδο της Ευρωζώνης.
"Τις προσεχείς μέρες, σε συνεργασία με το τραπεζικό λόμπι του IIF, θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες που θα αποσαφηνίσουν τις ακριβείς διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ώστε οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων να επιλέξουν μία από τις τέσσερις επιλογές-σενάρια προκειμένου να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της ανταλλαγής" δήλωσε ο Σαχινίδης τονίζοντας πως η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Αύγουστο. Το International Institute of Finance (IIF) εκτιμά πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα της εκούσιας ανταλλαγής με 30ετή ομόλογα θα φθάσει το 90%, ενώ μέχρι τώρα οι δηλώσεις συμμετοχής φέρνουν το ποσοστό αυτό στο 45%. Οι αρχές επιδιώκουν την γρήγορη ανταλλαγή ομολόγων ώστε να ελαχιστοποιηθεί η περίοδος στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα αναμένεται να βρίσκεται σε μερική χρεοκοπία.
ΑΥΞΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Την ίδια στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες να αυξηθεί ο αριθμός των τραπεζών και ιδιωτών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής και μετακύλισης ελληνικών ομολόγων, αφού με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της συμμετοχής των κατόχων του 90% του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, αρκετές τράπεζες φαίνεται να αντιμετωπίζουν τη διαδικασία με δυσπιστία, ενώ η JPMorgan εκτιμά ότι αρκετοί είναι οι ιδιώτες που δεν θα συμμετάσχουν.
Ενδεικτική δε της σημασίας που έχει το πρόγραμμα αυτό να πετύχει είναι η δήλωση του Νταλάρα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές τα επόμενα δύο χρόνια υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg επιδιώκεται η συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 37 δισ. ευρώ.
Ήδη η δεύτερη σε μέγεθος πορτογαλική τράπεζα BCP ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει περί της συμμετοχής της έως τα τέλη της εβδομάδας. Ο επικεφαλής της BCP Κάρλος Σάντος Φερέιρα δήλωσε σήμερα (Τρίτη) ότι πρόθεση της τράπεζας είναι να διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό της τα ελληνικά ομόλογα ύψους 700 εκατ. ευρώ που κατέχει εκ των οποίων τίτλοι ύψους 50 εκατ. λήγουν το 2011.
Ωστόσο, άλλες τράπεζες, όπως η Citibank, τηρούν επιφυλακτική στάση. Ο αναλυτής της Citibank στο Λονδίνο Κίνερ Λακάνι δήλωσε στο Bloomberg ότι θεωρεί «αμφίβολο να επιτευχθεί ο στόχος της συμμετοχής κατά 90%» και ότι είναι πολύ πιθανό ορισμένες τράπεζες να μην συμμετάσχουν λόγω της επιδείνωσης που θα προκύψει για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής επισημαίνει ότι ο κίνδυνος μη συμμετοχής τραπεζών είναι ορατός αλλά αντιμετωπίσιμος. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια εθελοντική διαδικασία. Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε στις τράπεζες τα οφέλη της συμμετοχής» δήλωσε στο Bloomberg ο Χανγκ Τραν.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass