ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Διήμερη στάση πληρωμών από τις Εφορίες!

* «Παγώνουν» μισθοδοσίες δημοσίων υπαλλήλων και επιστροφές φόρων εταιριών και... εξωραΐζονται τα έσοδα του Ιουλίου * Με απεργίες απαντούν οι εφοριακοί στις καταργήσεις και περικοπές επιδομάτων που θα φέρει το νέο ενιαίο μισθολόγιο

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2011 4:12 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:21
Με μια πρωτοφανή απόφαση για τα δημόσια οικονομικά χρονικά της χώρας του Υπ. Οικονομικών, που θέτει εν αμφιβόλω τη σκοπιμότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα της κίνησης, οι Εφορίες έλαβαν χθες εντολή να προχωρήσουν για δύο ημέρες σε στάση πληρωμών! Σύμφωνα με επείγον έγγραφο που έστειλε στις Εφορίες, ο γενικός γραμματέας του υπ. Οικονομικών, Γ. Καπελέρης και το οποίο έφτασε στις Οικονομικές Υπηρεσίες της Λάρισας στις 12.15 το μεσημέρι, ζητούσε από τους προϊσταμένους να «παγώσουν» τις επιστροφές φόρου προς τρίτους μέχρι το τέλος Ιουλίου. Δηλαδή όλες οι πληρωμές που είχαν προγραμματιστεί για χθες Πέμπτη 28 και σήμερα Παρασκευή 29 Ιουλίου να γίνουν μετά την 1η Αυγούστου...
Κι αυτό προκειμένου, σύμφωνα με τις πληροφορίες για να γίνουν έλεγχοι και συμψηφισμοί με οφειλές φορολογούμενων που, με βάση την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος αλλά και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, δικαιούνται επιστροφή φόρου. Ωστόσο η μετάθεση των πληρωμών αυτών θα έχει άμεση επίδραση το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο...
«Όλες οι πληρωμές που διενεργούνται από τις υπηρεσίες που προΐστασθε (δαπάνες, μισθοδοσία, επιστροφές φόρων κλπ) που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Ιουλίου του 2011, να γίνουν μετά την 1η Αυγούστου 2011», ανέφερε η εγκύκλιος.
Στελέχη των Εφοριών της Λάρισας, με τους οποίους επικοινώνησε η «Ε», έδειξαν έκπληκτοι από την απόφαση του Υπουργείου καθώς επί της ουσίας δε θα είχε και άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα τουλάχιστον για χθες αφού τα Ταμεία των Εφοριακών έκλειναν στη 1.30 το μεσημέρι. Με δεδομένο επίσης ότι οι πληρωμές προς τρίτους (αφορά κυρίως σε μισθοδοσίες εκπαιδευτικών και Κληρικών), δαπάνες προμηθειών και επιστροφές φόρων εταιριών που ούτως ή άλλως, οι Εφορίες τις μετέθεταν για τις αρχές κάθε μήνα, έδειχναν να μη κατανοούν την σκοπιμότητα της κίνησης. Άλλωστε, όπως έλεγαν, αν το Υπουργείο έπρεπε να εξωραΐσει τα δημόσια οικονομικά του θα έπρεπε η εγκύκλιος να είχε σταλεί, από τις αρχές τις εβδομάδας και όχι στο παραπέντε.
Το θέμα να σημειώσουμε, συζητήθηκε χθες στη Βουλή με αναφορά του αναπληρωτή υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, βουλευτή κ. Ιωάννη Βρούτση, οποίος έκανε λόγο για « τις γνωστές λογιστικές αλχημείες που επιχειρεί η κυβέρνηση θέλοντας να παρουσιάσει διαφορετική εικόνα τόσο στα δημόσια έσοδα όσο και στις δαπάνες του μηνός Ιουλίου». Η ενέργεια αυτή δεν έχει προηγούμενο και αφήνει έκθετο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο καλούμε να δώσει άμεσα εξηγήσεις, σημείωσε.
Ο κ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ
Πάντως ερωτηθείς σχετικά ο Λαρισαίος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, διευκρίνισε πως «το πάγωμα δεν αφορά τη μοσθοδοσία των Εφοριακών Υπαλλήλων». Και αυτό είναι σωστό αφού η μισθοδοσία του Ιουλίου των Εφοριακών καταβλήθηκε ήδη από την Τετάρτη 27 του μηνός.
Πάντως να θυμίσουμε πως στο τέλος Ιουνίου, ο προϋπολογισμός εμφάνιζε μαύρη τρύπα 4,5 δισ. ευρώ λόγω υστέρησης εσόδων και υπερβάσεων δαπανών. Πρακτικά πάντως οι Λαρισαίοι πολίτες να έχουν υπόψη τους ότι σήμερα δεν πρέπει να σπεύσουν στις Εφορίες για να πληρωθούν ούτε να περιμένουν την προγραμματισμένη για σήμερα είσπραξη χρημάτων.  
ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ
Στο μεταξύ ένα ακόμη πονοκέφαλο θα έχει από τον ερχόμενο μήνα το Υπουργείο οικονομικών καθώς οι Εφοριακοί προγραμμάτισαν 48ωρη προειδοποιητική απεργία. Απαντώντας στις καταργήσεις και περικοπές επιδομάτων που θα φέρει το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο οι Εφοριακοί αποφάσισαν, σε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΔΟΥ την περασμένη Τρίτη, να προχωρήσουν σε προειδοποιητική 48ωρη απεργία στις 23 και 24 Αυγούστου,
Με την απειλή μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες απεργίες καλούν τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο να μην λάβει οποιαδήποτε σχετική απόφαση πριν γίνει διάλογος με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, επειδή όπως διαμηνύουν σε όλους τους τόνους «ο κλάδος δεν αποδέχεται και δεν αντέχει καμία παραπέρα μείωση των αποδοχών του...».
Οι Εφοριακοί προσδοκώντας ότι θα σταματήσει η «κατασυκοφάντηση του κλάδου για λευκές απεργίες», ζητούν να γίνει πράξη η αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, με ορθολογική κατανομή του προσωπικού, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως υποστηρίζουν, «η οικονομική εξαθλίωση των εφοριακών, μπορεί λόγω της μαζικής συνταξιοδότησης περίπου του 30% των υπαλλήλων του κλάδου να συνοδευτεί και με την κατάρρευση των εσόδων του κράτους»...
« Έχουμε επίγνωση των εφιαλτικών καταστάσεων που θα ζήσει μεγάλο μέρος συναδέλφων μας και κυρίως αυτοί που έχουν πάρει δάνεια από τις τράπεζες για απόκτηση στέγης. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας, μετά μάλιστα και τις νέες οριζόντιες μειώσεις που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», τονίζει στην «Ε» ο αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΔΟΥ κ. Αχιλλέας Χατζούλης, καταθέτοντας τις ενστάσεις του κλάδου απέναντι στα θέματα που τους απασχολούν.
« Δεν αποδεχόμαστε καμία μισθολογική ισοπέδωση με επίκληση ή πρόσχημα τα τυπικά προσόντα και μόνο. Δεν αποδεχόμαστε καμία μισθολογική ισοπέδωση των εργαζομένων στις παραγωγικές υπηρεσίες αιχμής του Υπ. Οικονομικών, αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αποδεχόμαστε καμία μισθολογική ισοπέδωση με πρόσχημα την άρση των μισθολογικών. ανισοτήτων. Για μας, η μισθολογική ισοπέδωση είναι η πιο άγρια, άδικη και αδικαιολόγητη μορφή ανισότητας, που λειτουργεί και ως επιβράβευση της αναξιοκρατίας και της εργασιακής αδράνειας».
Δίνοντας το στίγμα των θέσεων της Ομοσπονδίας και για το μείζον θέμα της αναδιοργάνωσης των Εφοριών ο κ. Χατζούλης εξήγησε πως « θέλουμε η αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΔΟΥ και τη δημιουργία ισχυρών ΔΟΥ στις μεγάλες πόλεις της χώρας, να γίνει με ορθολογική κατανομή του προσωπικού που θα έχει εξωστρεφή κατεύθυνση (ελεγκτές το 30% τουλάχιστον). Για να πάρει τέλος και η άθλια συκοφαντία εναντίον του κλάδου για λευκές απεργίες. Οι 150 περίπου μεγάλες ΔΟΥ όλης της χώρας που θα δημιουργηθούν μπορούν να πραγματοποιούν πάνω από 200.000 ελέγχους το χρόνο και θα δώσουν ένα αποφασιστικό χτύπημα στην φοροδιαφυγή - φοροαποφυγή και φοροκλοπή που χαρακτηρίζει την χώρα της φορολογικής ασυδοσίας που δυστυχώς είναι η πατρίδα μας. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για άλλες εξαγγελίες και επικοινωνιακά παιχνίδια....
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητάει νέες θυσίες από τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους επειδή δεν θα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι λόγω του ότι οι υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών με δική της ευθύνη θα συνεχίζουν να λειτουργούν με τα δεδομένα του 1960 και του 1970. Επιπλέον η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της ότι: η κανονική εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, αλλά και των προϋπολογισμών των επόμενων, κρίσιμων ετών, δεν θα γίνει «με το μαγικό ραβδί» και χωρίς τους Εφοριακούς».
 Να σημειώσουμε πως οι Εφοριακοί έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών καλώντας τον να μην προχωρήσει στις τελικές αποφάσεις για το «ενιαίο» μισθολόγιο πριν γίνει ο οριστικός διάλογος μαζί τους προειδοποιώντας ότι, η οικονομική εξαθλίωση τους μπορεί να συνοδευτεί και με την κατάργηση των εσόδων του κράτους. λόγω της ενδεχόμενης μαζικής συνταξιοδότησης του 30% των υπαλλήλων.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass