ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΗΠΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ

Γρίφος οι καταργήσεις Εφοριών στη Λάρισα

* Τι συζητείται για το νομό - Έντονος προβληματισμός για το εργασιακό μέλλον δεκάδων υπαλλήλων

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2011 2:52 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:21
Το δρόμο για την ενεργοποίηση του σχεδίου της συγχώνευσης και κατάργησης των Eφοριών, αλλά με ηπιότερους προσανατολισμούς σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς άνοιξε χθες το Υπουργείο Οικονομικών καταθέτοντας σχετική τροπολογία η οποία μάλιστα δίνει τη δυνατότητα, στον εκάστοτε υπουργό, να αλλάζει όσους διευθυντές Δ.Ο.Υ αποτυγχάνουν να πιάσουν τους στόχους της αύξησης των εσόδων...
Ειδικότερα με την τροπολογία που κατατέθηκε κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την δημοσιονομική εξυγίανση», το υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων η οποία θα είναι αρμόδια και για κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, συστήνει νέες Διευθύνσεις κατά της φοροδιαφυγής και ενισχύει την υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου για τους επίορκους υπαλλήλους.
Οι κινήσεις αυτές που εντάσσονται στο πνεύμα της οργανωτικής και λειτουργικής μεταρρύθμισης που στόχο έχουν τη μείωση του λειτουργικού κόστους των Εφοριών, τη σημαντική οργανωτική τους βελτίωση και την "απελευθέρωση" των υπαλλήλων προκειμένου να αυξηθούν οι έλεγχοι αποτελούν το πρώτο δείγμα γραφής για το νέο οργανωτικό μοντέλο που οραματίζεται το Υπουργείο. Ένα μοντέλο όμως που θα απέχει κατά πολύ από την αρχικούς σχεδιασμούς της κατάργησης των εκατοντάδων Εφοριών της χώρας.    
Η λειτουργική αποδόμηση των Εφοριών, ούτως ή άλλως αποτελούσε δύσκολο εγχείρημα και έγινε ακόμη δυσκολότερο όταν προκλήθηκαν οι μαζικές αντιδράσεις των κοινωνικών και οικονομικών φορέων των νομών. Με δεδομένο ότι οι τελικές αποφάσεις ακόμη δεν έχουν ληφθεί και καθώς οι πιέσεις για να σωθούν πολλές Εφορίες το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δείχνει σημάδια υπαναχώρησης.
Τόσο για όλη τη χώρα όσο και για το νομό Λάρισας τα δεδομένα ίσως να αλλάξουν. Να θυμίσουμε πως η μεταρρύθμιση που ανακοινώθηκε προ μηνών, προέβλεπε τη διατήρηση μία Εφορίας στην πρωτεύουσα κάθε νομού και τις υπόλοιπες αντικατάσταση με Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ειδική μέριμνα θα λαμβανόταν μόνο για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τις νησιωτικές περιοχές.
Για το νομό Λάρισας ενδεικτικά το σχέδιο προέβλεπε, την συγχώνευση των τριών Εφοριών της πόλης σε μία και την κατάργηση των Εφοριών σε Αγιά, Ελασσόνα, Φάρσαλα και Τύρναβο. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» οι δεύτερες σκέψεις που υπάρχουν είναι να καταργηθεί η Εφορία της Αγιάς και να παραμείνουν οι Δ.Ο.Υ. σε Ελασσόνα και Φάρσαλα με επτά υπαλλήλους και 1 τμηματάρχη η κάθε μία. Επίσης στους σχεδιασμούς είναι να διατηρηθεί και η Εφορία Τυρνάβου με τρείς υπαλλήλους και ένα τμηματάρχη. Για την πόλη της Λάρισας τουλάχιστον σε πρώτη φάση οι σκέψεις είναι να μείνουν τελικά δύο αντί της μίας. Το σημαντικότερο όμως ζήτημα που θα προκύψει είναι με τους υπαλλήλους καθώς μετά την εσωτερική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών θα πρέπει να μετακινηθούν και να αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες. Με δεδομένο ότι θα καταργηθεί το ΠΕΚ Λάρισας και ίσως η Κτηματική, ο προβληματισμός στον Εφοριακό κλάδο είναι έντονος καθώς μόνο το ΣΔΟΕ μπορεί να απορροφήσει ένα μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Από το σύνολο των 273 υπαλλήλων που απασχολούνται σήμερα στις οικονομικές υπηρεσίες του νομού με τις ανακατατάξεις αυτές, θα περισσέψουν δεκάδες υπαλλήλων, το εργασιακό μέλλον των οποίων θα είναι αβέβαιο. Πολλοί υπάλληλοι, αν δεν υπάρξουν γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια, θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν ανατρέποντας τη ζωή τους, τόσο την προσωπική όσο και της οικογενείας τους. Το «προσωπικό θα μετακινηθεί προς τις διατηρούμενες Δ.Ο.Υ. εξασφαλίζοντας επάρκεια στελέχωσης και αυξημένη αποτελεσματικότητα» είναι το μόνο για την ώρα γνωστό... Εξάλλου με τη χθεσινή τροπολογία να επισημάνουμε πως ο υπουργός Οικονομικών αποκτά τη δυνατότητα να αντικαθιστά διευθυντές Εφοριών οι οποίοι δεν καταφέρνουν να εκπληρώσουν τους τριμηνιαίους στόχους για την αύξηση των φορολογικών και άλλων εσόδων.
Με την ίδια τροπολογία επίσης προβλέπεται επανέλεγχος παλαιών φορολογικών υποθέσεων, ενώ μετονομάζεται η Δ.Ο.Υ ΦΑΒΕ (Φορολογίας Ανώνυμων Βιομηχανικών Επιχειρήσεων) σε Δ.Ο.Υ Μεγάλων Επιχειρήσεων και μεταφέρεται σε αυτήν η αρμοδιότητα του ελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων από όλη την επικράτεια από όλες τις εφορίες και όλα τα ελεγκτικά κέντρα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass