ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Ο ΕΦΚ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΖΗΤΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

«SOS για το φυσικό αέριο»

* Συν 180.000 ευρώ ετησίως υπολογίζεται το «καπέλο» για μια βιομηχανία με κατανάλωση 3 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2011 3:08 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:22
Ύστατη έκκληση προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη απευθύνει η διοίκηση του ΣΘΕΒ ζητώντας να μην επιβληθεί Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο βιομηχανικής χρήσης. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις θα είναι πολύ μεγάλη, σε μια περίοδο που η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία του επιχειρηματικού ιστού και της Θεσσαλίας στα όριά του. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι για μια βιομηχανία που καταναλώνει σε ετήσια βάση περί τα 3 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (Nm3), η επιβάρυνση μόνον από τον ΕΦΚ ανά έτος μπορεί να φτάνει μέχρι περίπου 180.000 ευρώ (!)
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΘΕΒ, Απόστολο Δοντά, με βάση όλες τις κυβερνητικές εξαγγελίες το ζητούμενο για την έξοδο από την οικονομική κρίση στη χώρα μας είναι η ανάπτυξη, μέσω της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. «Δυστυχώς, τέτοιου είδους ενέργειες, όπως αυτή της επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο επιβαρύνουν την παραγωγική διαδικασία και τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων και υποσκάπτουν εκ προοιμίου κάθε προσπάθεια για ανάκαμψη», επεσήμανε.
Όπως υπογραμμίζει η διοίκηση του ΣΘΕΒ, η επιβάρυνση των βιομηχανιών με υπερβολικούς ΕΦΚ, που δεν επιβαρύνουν τις ανταγωνίστριές τους βιομηχανίες στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες, υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητά των ελληνικών επιχειρήσεων, ακυρώνουν την εξαγωγική τους προσπάθεια και απειλούν τη βιωσιμότητά τους.
Για τους λόγους αυτούς, και εκφράζοντας την κραυγή αγωνίας των επιχειρήσεων μελών του Συνδέσμου, ο ΣΘΕΒ ζητά για ακόμη μία φορά την αναστολή είσπραξης του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση, όπως άλλωστε προβλεπόταν και από το Ν. 3336/2005 «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2003/96/ΕΚ του Συμβουλίου της 27/10/2003 περί επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και άλλες διατάξεις» άρθρο 1, παρ. 9, έως την 1η Ιανουαρίου 2014.
ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Την άμεση απόσυρση ή τροποποίηση των διατάξεων για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από 1η Σεπτεμβρίου 2011στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή ζητά ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα, προτείνει στο οικονομικό επιτελείο, εάν για λόγους ταμειακούς δεν αποσυρθεί ο ΕΦΚ, να επιβληθεί σε όλα τα καύσιμα -και στον λιγνίτη- και μάλιστα σε ευθεία αναλογία με τις εκπομπές CO2 ανά MWh. Προσθέτει ότι αντίστοιχη φορολόγηση πρέπει να προβλεφθεί και για τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες χώρες προκειμένου να μη θιγεί η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής.
Ο ΕΣΑΗ υποστηρίζει ότι η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντιβαίνει ευθέως στο κοινοτικό δίκαιο και αναφέρεται στην Οδηγία 2003/96/ΕΚ σύμφωνα με την οποία: «τα κράτη μέλη απαλλάσσουν από τη φορολογία ενεργειακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας». Διευκρινίζει μάλιστα ότι το πνεύμα της εν λόγω Οδηγίας είναι η ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση καυσίμων όπως το φυσικό αέριο τα οποία είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με τον λιγνίτη για παράδειγμα.
Μάλιστα ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι από τη στιγμή που ο λιγνίτης απαλλάσσεται του ΕΦΚ, θα πρέπει και το αέριο να τύχει τουλάχιστον της ίδιας μεταχείρισης. «Σε αντίθετη περίπτωση διαπιστώνεται διακριτική και άνιση φορολογική μεταχείριση υπέρ των ηλεκτροπαραγωγών που χρησιμοποιούν λιγνίτη σε βάρος εκείνων που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και στρέβλωση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει στην επιστολή ο ΕΣΑΗ και κάνει επίσης λόγο για «παράνομη έμμεση κρατική ενίσχυση υπέρ της ΔΕΗ» που χρησιμοποιεί λιγνίτη.
Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει πως η τυχόν επιβολή ΕΦΚ στο αέριο θα σήμαινε ότι από το Σεπτέμβριο οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καίνε φυσικό αέριο θα φορολογούνται δύο φορές. Μία με το φόρο που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος για το φυσικό αέριο και μία με αυτόν που προβλέπει το ενεργειακό νομοσχέδιο, «γεγονός που αντίκειται σε θεμελιώδεις αρχές του φορολογικού δικαίου», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.
ΔΙΠΛΟ ΧΑΡΑΤΣΙ
Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι εκτός από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που επιβάλλεται από το φθινόπωρο στο φυσικό αέριο, τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το χειμώνα το συγκεκριμένο καύσιμο θα έχουν και άλλη μία επιβάρυνση. Ειδικότερα, ορίζεται ότι ο ΦΠΑ 13% που επιβάλλεται στο φυσικό αέριο, θα υπολογίζεται και επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης, δηλαδή θα πληρώνουν φόρο για το φόρο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass