ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ – ΜΕΙΟΝ 50% ΣΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ, ΕΚΤΙΜΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΛ

Άστατος καιρός, «άστατη» αγορά

* Φοροεπιδρομή χιλιάδων ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο για εμπόρους και ΕΒΕ * «Αντί για φορολογική δικαιοσύνη, το μόνο που βλέπουμε είναι φορο-κυνηγητό», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργος Τσιαπλές

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2011 4:00 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:23
Αισθητά χαμηλότερος, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, είναι ο τζίρος των φετινών θερινών εκπτώσεων, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, η υποχώρηση του τζίρου, συνολικά για την λαρισινή αγορά, φτάνει και ξεπερνά, ίσως, το 50% μέσα στην τριετία. Ο μεγαλύτερος, ωστόσο, προβληματισμός του εμπορικού κόσμου της Λάρισας δεν είναι μόνον τα αναιμικά ταμεία –και μάλιστα εν μέσω εκπτώσεων. Το πρόβλημα είναι η «φορο-επιδρομή» πολλών χιλιάδων ευρώ, τα οποία θα κληθούν να καταβάλλουν για το τρίμηνο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. «Αντί για φορολογική δικαιοσύνη –που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση- βλέπουμε μια άδικη και άνευ προηγουμένου φορο-επιδρομή», επεσήμανε στην «Ε» ο πρόεδρος του ΕΣΛ, Γιώργος Τσιαπλές.
Η τρίτη εβδομάδα των θερινών εκπτώσεων, που ολοκληρώνεται σήμερα, Σάββατο, εκτός από τη γενικότερη καταναλωτική «άπνοια» σημαδεύτηκε και από τον άστατο καιρό, με τα καλοκαιρινά μπουρίνια να «χτυπούν» κατά τις τελευταίες απογευματινές ώρες. Χαρακτηριστικό ήταν ότι χθες, Παρασκευή αργά το απόγευμα, η ξαφνική μπόρα αιφνιδίασε καταστηματάρχες και καταναλωτές.
Πάντως, η γενική εικόνα από την κίνηση και τα ταμεία δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Σύμφωνα με τον κ.Τσιαπλέ, ο τζίρος είναι πεσμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι –που επίσης δεν ήταν καθόλου καλή χρονιά.
ΦΟΡΟ-ΕΠΙΔΡΟΜΗ
Αυτό όμως που προβληματίζει έντονα τον εμπορικό κόσμο είναι πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει ο κάθε επαγγελματίας να καταβάλλει –κατά μέσο όρο- περί τα 10.000 – 15.000 ευρώ (ανάλογα με τους τζίρους και τα εισοδήματα) από φορολογικά «βάρη». «Μέσα στο τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, έμποροι και ΕΒΕ θα πρέπει να πληρώσουν: δύο δόσεις φόρου εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά 3% (1%-4%) επί του δηλωθέντος εισοδήματος υπέρ ΟΑΕΔ, περαίωση, ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ 2010, ΦΠΑ, εισφορές Ιουλίου και Σεπτεμβρίου στον ΟΑΕΕ. Αν υπάρχουν και δόσεις από ρυθμίσεις οφειλών, τότε γίνεται αντιληπτό το τι κατάσταση θα επικρατεί. Εδώ και δύο χρόνια ακούμε από αυτήν την κυβέρνηση για φορολογική δικαιοσύνη. Και το μόνο που βλέπουμε είναι φορο-επιδρομές. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΛ.
ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ
Εκ των ων ουκ άνευ, για την επιβίωση πολλών εμπορικών επιχειρήσεων είναι η μείωση του ΦΠΑ, όπως έχει ακουστεί για 10% και 20%, αλλά και η πάταξη του λαθρεμπορίου. «Δεν μπορεί να λιανίζεις το λιανεμπόριο με φόρους και να αφήνεις να αλωνίζουν οι παράνομοι πλανόδιοι. Στις παραλίες του νομού, μέσα σε δέκα λεπτά εμφανίζονται δώδεκα διαφορετικοί πλανόδιοι, που πωλούν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς», είπε ο κ.Τσιαπλές.
Ο ίδιος κάνει λόγο και για «εκβιαστικά διλήμματα», σε σχέση με την περαίωση. «Είναι απαράδεκτα αυτά τα διλήμματα. Αν θέλει το κράτος να κάνει ελέγχους, καλώς να ορίσει, δεν χρειάζεται να το διατυμπανίζει. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τους ελέγχους. Αλλά δεν αρμόζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία ο “εκβιασμός” περαίωση ή έλεγχος», υπογράμμισε.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass