ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2013

Εκτός «πόθεν έσχες» όλα τα ακίνητα

* Τι σημαίνει το «πάγωμα» και ποια άλλα μέτρα προτείνουν ιδιοκτήτες και κατασκευαστές για την αναθέρμανση της οικοδομής

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2011 2:33 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:27
Μια νέα προσέγγιση στην αγορά της οικοδομής προκειμένου να τονώσει το ενδιαφέρον των αγοραστών και να συμβάλει στη μείωση του αδιάθετου αποθέματος των κατοικιών, νεόδμητων και μεταχειρισμένων, επιχειρεί το Υπ. Οικονομικών με τη χθεσινή του διευκρίνιση σχετικά με την αναστολή του «πόθεν έσχες»  
Όπως συγκεκριμένα ανακοίνωσε το «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κ.λ.π.), η ανέγερση οικοδομής, η χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, η κατασκευή πισίνας, τελεί σε αναστολή μέχρι 31/12/2013.
Έπειτα από διαδοχικές φορολογικές επιβαρύνσεις που, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την έλλειψη χρηματοδότησης μέσω στεγαστικών δανείων, έχουν νεκρώσει την αγορά ακινήτων, φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο άρχισε να κάνει δεύτερες σκέψεις και να μελετά μέτρα για την αναθέρμανση της κτηματαγοράς. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το πάγωμα για μια τριετία του «πόθεν έσχες» και το οποίο, θα πρέπει να σημειωθεί αποτελούσε βασικό αίτημα των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους ιδιοκτήτες, τους κατασκευαστές και τους μεσίτες.
Κύριος στόχος προφανώς του οικονομικού επιτελείου είναι η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο και στα κρατικά έσοδα (αφού δεν εισπράττονταν ποσά που σχετίζονται με τους φόρους αγοραπωλησιών, λόγω της μειωμένης δραστηριότητας). Παράλληλα όμως δίνεται «ανάσα ζωής» και σε αρκετές επαγγελματικές ομάδες που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων, οι οποίες έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.
Τι σημαίνει λοιπόν η αναστολή του πόθεν έσχες και πόσο μπορεί να ωφελήσει; Να σημειώσουμε εξ αρχής πως η αγορά κάθε μορφής ακινήτου υπάγεται στον έλεγχο του «πόθεν έσχες». Ετσι αν αγοραστεί οικόπεδο, αγροτεμάχιο, διαμέρισμα, μονοκατοικία, αποθήκη, κατάστημα, γραφείο κτλ. η δαπάνη αγοράς του θα πρέπει να δηλωθεί και αν παραστεί ανάγκη να δικαιολογηθεί. Το «πόθεν έσχες» ούτως ή άλλως δεν ισχύει στην αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τμ και αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ.
Χωρίς να απαξιώνουμε τις αρνητικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλεί το μέτρο, αφού στην ουσία η μη εφαρμογή του πόθεν έσχες ευνοεί τη φοροδιαφυγή και ακυρώνει, όπως λένε οι ασκούντες κριτική, την κατεύθυνση της διαφάνειας και φορολογικής δικαιοσύνης που επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο είναι ένα ανατρεπτικό μέτρο. Και αυτό γιατί κανένας υποψήφιος αγοραστής ακινήτου δεν θα είναι υποχρεωμένος πλέον, μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων του.
Τα επόμενα δύο χρόνια -μετά και τις τελευταίες εξελίξεις- αρκετοί πολίτες πιθανότατα θα προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι απέκτησαν τα χρήματα που θα αντιστοιχούσαν στο ύψος της επένδυσής τους (δηλαδή όσοι κατείχαν καταθέσεις στο εξωτερικό ή χρήματα από αδήλωτες εργασίες κ.ά.). 
Διευκρινιστικά να επισημάνουμε πως για την αγορά πρώτης κύριας κατοικίας: 
* Η απαλλαγή της αγοράς πρώτης κατοικίας από το «πόθεν έσχες» ισχύει εφόσον γίνεται µε µετρητά και όχι µε δάνειο. 
* Οι δωρεές και οι γονικές παροχές που γίνονται για την εξόφληση δανείου το οποίο έλαβε ο φορολογούµενος για να αγοράσει ή να χτίσει πρώτη κατοικία δεν υπάγονται στην απαλλαγή, καθώς οι δόσεις του στεγαστικού δανείου θεωρούνται τεκµήριο.
* Αν η αξία µιας κατοικίας ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, παρέχεται απαλλαγή µέχρι το συγκεκριµένο ποσό κι αν η επιφάνειά της υπερβαίνει τα 120 τ.µ. η απαλλαγή αφορά στη δαπάνη που αντιστοιχεί στην παραπάνω επιφάνεια.
* Αν συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις, απαλλάσσεται από το πόθεν έσχες το µικρότερο κατά περίπτωση ποσό µεταξύ της δαπάνης έως 200.000 ευρώ και εκείνης που αντιστοιχεί στην επιφάνεια µέχρι 120 τ.µ.
ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ
Να θυμίσουμε εξάλλου πως ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και μεσίτες έχουν προτείνει μια δέσμη μέτρων αναθέρμανσης της οικοδομής τα οποία, όπως επισημαίνουν αν υιοθετηθούν θα έχουν ισχυρό και άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θετικό, και όχι καταστροφικό για την οικονομία και τους αντίστοιχους επαγγελματικούς κλάδους αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων τα προτεινόμενα μέτρα είναι τα εξής:
* Η οριοθετημένη αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση κάθε είδους ακινήτου και όχι μόνον για την πρώτη κατοικία, όπερ και εγένετο.
* Το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών και η μείωση των συντελεστών εμπορικότητας παντού όπου η εμπορικότητα έχει μειωθεί ή και εξαφανιστεί.
* Η μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων γενικά, και ειδικότερα για την αγορά ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης, προκειμένου να τονωθεί η αγορά.
* Η μείωση σε 20% του ΦΠΑ στην οικοδομή και σε 10% την ανακαίνιση/ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων κτιρίων.
* Η κατάργηση του ΦΑΠ στα μη προσοδοφόρα ακίνητα, κάτι που θα ενθαρρύνει υποψήφιους επενδυτές να αγοράσουν κλειστά ή εγκαταλελειμμένα ακίνητα.
* Η αλλαγή της νομοθεσίας που επιβάλλει χρονοβόρα αδειοδότηση για την αγορά ακινήτων από μη κοινοτικούς πολίτες στις πάμπολλες «παραμεθόριες» περιοχές της χώρας.
* Η ενεργοποίηση του ιδιαίτερα χρήσιμου θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass