ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΕΣΕΕ ΚΑΙ ΓΣΒΕΕ

«Τέρμα στους πειραματισμούς στην οικονομία...»

* Να αρθούν κάποια από τα σοβαρά εμπόδια που τίθενται στην επιχειρηματικότητα

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2011 2:55 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:28
Αλλαγές στη φορολογική πολιτική ζητούν από την κυβέρνηση ΕΒΕΑ, ΕΣΕΕ και ΓΣΒΕΕ, στο πλαίσιο του διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ.Μίχαλος δίνοντας στη δημοσιότητα τις βασικές θέσεις του ΕΒΕΑ στο πλαίσιο του διαλόγου για την τροποποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να προβεί στην πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος και να θεσπίσει ένα απλό, σταθερό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα γενικότερου εκσυγχρονισμού, αλλά και μέσο άρσης σειράς επενδυτικών αντικινήτρων.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε: «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για άλλους πειραματισμούς, και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν θα πρέπει να επαναλάβει τα ίδια λάθη με την προηγούμενη. Και κυρίως, δεν θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια αποτυχημένη συνταγή αύξησης των φόρων που αποδείχθηκε καταστροφική. Καθήκον του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης δεν είναι να διαπιστώσουν απλά τις δραματικές εξελίξεις που έχουν προκαλέσει οι επιλογές τους, αλλά να αναζητούν τα πραγματικά αίτια των εξελίξεων αυτών που δεν είναι άλλα από τις διαδοχικές φορολογικές αφαιμάξεις και την οριζόντια λιτότητα. Καθήκον τους είναι να αποδοκιμάσουν έμπρακτα την αποδεδειγμένη πλέον λανθασμένη «θεραπευτική αγωγή» και να υιοθετήσουν έγκαιρα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και ενίσχυσης της ανάπτυξης».
Το ΕΒΕΑ θεωρεί ότι η αισθητή μείωση των υπέρογκων φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ενθάρρυνση των επενδύσεων, την άνοδο της ζήτησης, της παραγωγής, των εξαγωγών και της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί την θέσπιση ενιαίου και χαμηλού (15%) συντελεστή φορολόγησης διανεμόμενων και μη, επιχειρηματικών κερδών και μείωση του υψηλού φορολογικού συντελεστή ΦΠΑ. από το σημερινό 23% στο 18% και του χαμηλού, από το σημερινό 13% στο 8% και κατάργηση του μειωμένου (6,5%) συντελεστή ΦΠΑ. Το Επιμελητήριο σημειώνει πως ακόμη και οι σταθερές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών δε θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα εάν δεν προηγηθεί απλοποίηση και ριζικός εκσυγχρονισμός του θεσμικού και νομικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις φορολογούμενων και φορολογικών αρχών και ειδικότερα προσδιορισμός σύντομης (5 χρόνια) προθεσμίας παραγραφής χωρίς δυνατότητα παράτασης των φορολογικών υποχρεώσεων, πέραν της οποίας τα φορολογικά βιβλία και στοιχεία θα μπορούν να καταστρέφονται, πλήρης κατάργηση του αναχρονιστικού, πολύπλοκου και τυπολατρικού Κ.Β.Σ. και κωδικοποίηση όλων των ισχυουσών φορολογικών διατάξεων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι η Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου θα υποστηρίξει μια συνολική και ενιαία φορολογική αναδόμηση και «όχι άλλα μπαλώματα». Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη «τα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα και οι μετατάξεις υλικών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ θα πρέπει να ανακληθούν άμεσα, να αναθεωρηθούν και να εφαρμοστούν συνολικά με την ολοκλήρωση και την ψήφιση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο». Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε μάλιστα πως οι έμποροι είναι έτοιμοι να δεχθούν «εδώ και τώρα» όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο υπουργός Οικονομικών για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε 20% και 10% αντίστοιχα, ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα στην αγορά.
«Αμφιβάλλουμε κατά πόσο το οικονομικό επιτελείο θέλει και μπορεί να εφαρμόσει αυτά που απαιτεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ΓΣΕΒΕΕ
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιων Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ζητεί:
* Την κατάργηση του ΚΒΣ και ενσωμάτωση των βασικών διατάξεων στη φορολογία εισοδήματος, την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας στο διαδίκτυο.
* Την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ.
* Τον εξορθολογισμό των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης).
Ο ΣΕΒ
Κατάργηση των έκτακτων εισφορών, μείωση των έμμεσων φόρων στην ενέργεια για τις επιχειρήσεις, ένταση των ελέγχων για τη φοροδιαφυγή, αλλά και άρση των ποινικών διατάξεων που εισήχθησαν πρόσφατα, προτείνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό σύστημα.
Οι προτάσεις κατατέθηκαν χθες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, Χάρη Κυριαζή. Αφορούν αλλαγές που πρέπει, κατά το ΣΕΒ, να γίνουν άμεσα στο υπάρχον φορολογικό σύστημα «για να αρθούν κάποια από τα σοβαρά εμπόδια τα οποία θέτει στην επιχειρηματικότητα και στις πιθανότητες επανεκκίνησης της οικονομίας μέσα από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές». Ο λόγος για τον οποίο ο Σύνδεσμος επιμένει σε αλλαγές του ισχύοντος συστήματος είναι ότι εκτιμά πως ο σχεδιασμός και η μετάβαση στο νέο φορολογικό σύστημα απαιτούν ικανό χρόνο προετοιμασίας για την τελειοποίηση των ηλεκτρονικών υποδομών, την προετοιμασία του προσωπικού και την προειδοποίηση των φορολογουμένων για να σχεδιάσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και τις επενδύσεις τους.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass