«ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΑ» ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ – ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΚΑΝ ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

«Αλαλούμ» με τις αυξήσεις ΦΠΑ στην εστίαση

* «Έτσι όπως πάνε, θα κάνουν πιο ακριβό το ψωμί από το παντεσπάνι», λέει ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2011 3:01 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:31
«Μουδιασμένα» υποδέχθηκαν τον αυξημένο ΦΠΑ, κατά 23% σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, οι επαγγελματίες εστίασης στη Λάρισα, ενώ το «αλαλούμ» που επικρατεί στη λογική εφαρμογής της αύξησης φέρνει αντιμέτωπους πελάτες και επιχειρηματίες, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις προϊόντων δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της τυρόπιτας που πωλείται από το αρτοποιείο, που πλέον μετατάσσεται στο 23%, ενώ κρουασάν και κέικ παραμένουν στο 13% -κι αυτό ανεξάρτητα από το εάν παράγεται ή όχι στο αρτοποιείο. Επίσης, εάν καθίσει κανείς στο ζαχαροπλαστείο για να φάει παγωτό, θα πληρώσει με ΦΠΑ 23%, ενώ εάν το πάρει για το σπίτι ή στο δρόμο θα πληρώσει ΦΠΑ 13%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλη Μούσιο, χρειάστηκε να υπάρξει επικοινωνία πολλάκις με τις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου, καθώς και δύο διευκρινιστικές ΠΟΛ προκειμένου να βρεθεί άκρη με τα προϊόντα που πωλούνται από τα αρτοποιεία και αρτοζαχαροπλαστεία. Τελικά, ο «κανόνας» λέει ότι όλες οι πίτες (τυρόπιτες και πίτσες) και τα σάντουιτς πάνε στο ΦΠΑ 23%, αλλά κρουασάν, κέικ, βουτήματα και κουλούρια, καθώς και τυρόψωμα, ελιόψωμα παραμένουν στο 13%. Ο κ.Μούσιος επεσήμανε ότι σε πολλά σημεία δεν υπάρχει λογική στη φορολογική πολιτική που ακολουθείται, ιδίως τώρα με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση, ενώ εξέφρασε φόβους και για χειρότερα. «Έτσι πως πάνε, θα ακριβύνουν το ψωμί, για περισσότερα έσοδα και θα κάνουν πιο φθηνό το παντεσπάνι!», είπε.
Στα σούπερ-μάρκετ και στα φαστ-φουντ, οι καταναλωτές ένιωσαν ήδη από χθες στην τσέπη τους τις επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, καθώς οι τιμές σε αναψυκτικά, χυμούς και έτοιμα φαγητά μπήκαν αμέσως. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι η επιβάρυνση για σάντουιτς είναι περίπου στα 15 με 20 λεπτά, στα 50-60 λεπτά είναι περίπου η επιβάρυνση για μερίδα φαγητού. «Συγκρατημένοι» εμφανίστηκαν οι ιδιοκτήτες καφέ, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις –τουλάχιστον χθες, πρώτη μέρα- δεν προχώρησαν σε ανατιμήσεις. Το μεγαλύτερο «πρόβλημα» που εμφανίζεται είναι η ρύθμιση των ταμειακών μηχανών, καθώς ο διαχωρισμός των προϊόντων που πλέον θα μπαίνουν σε διαφορετικές κατηγορίες ΦΠΑ εξελίσσεται σε χρονοβόρα –και κοστοβόρα- υπόθεση.
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ
Υπενθυμίζεται ότι στον συντελεστή 23% μετατάσσονται:
-Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές, τσάι, σοκολάτα κλπ., αναψυκτικά, αεριούχα νερά -φυσικά ή τεχνητά- ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κλπ.
- Τρόφιμα έτοιμα για φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ κλπ.
- Οι υπηρεσίες εστίασης σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ, γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης catering (εφόσον δεν πρόκειται για απλή παράδοση φαγητού).
- Τα φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.
- Γλυκά που καταναλώνονται σε ζαχαροπλαστεία, σε αντιδιαστολή με τα γλυκά που πωλούνται για κατανάλωση εκτός καταστήματος, τα οποία παραμένουν στον συντελεστή 13%.
- Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, τα πακέτα διαμονής και διατροφής θα επιβαρύνονται σε ποσοστό 5%, 15% και 30% της ενιαίας τιμής (ανάλογα αν περιλαμβάνουν πρωινό, γεύμα ή all inclusive) με συντελεστή 23% και το υπόλοιπο θα συνεχίσει να υπάγεται στον συντελεστή 6,5%.
 
ΕΒΕΛ προς Βενιζέλο: «Αναθεωρήστε για τον ΦΠΑ»
 
Την έντονη διαμαρτυρία των επαγγελματιών του κλάδου εστίασης και τουρισμού για την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση μεταφέρει η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λάρισας. Σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, το ΕΒΕΛ υπογραμμίζει ότι θα υπάρξουν νέα λουκέτα, νέες απώλειες θέσεων εργασίας, αλλά και τα έσοδα δεν θα είναι τα αναμενόμενα. Επίσης, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λάρισας τονίζει πως δεν είναι δυνατόν να μειώνεται ο ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις (ξενοδοχεία) και να αυξάνεται στην εστίαση –«και οι δύο κλάδοι ανήκουν στον τουρισμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε επιπλέον επιβάρυνση του Έλληνα επιχειρηματία που παλεύει να επιβιώσει σε ένα έντονα αρνητικό για την επιχειρηματικότητα κλίμα. Επιπρόσθετα, η οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση στους έμμεσους φόρους θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στον τουρισμό. Είναι παράλογο, κατά τη γνώμη μας, να μιλάμε για τόνωση του τουρισμού μειώνοντας τον ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις των καταλυμάτων από 11% σε 6,5% και την ίδια στιγμή να αυξάνεται ο ΦΠΑ στα επισιτιστικά επαγγέλματα. Και οι δύο κλάδοι ανήκουν στον τουρισμό. Το μέτρο θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου, θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα, σε απολύσεις προσωπικού και σε μείωση τελικά των εσόδων του εισπρακτικού μηχανισμού από τον κλάδο εστίασης. Φαίνεται ότι η πρόσφατη μελέτη για τις μμε που αναφέρει ότι εντός του 2011 θα κλείσουν άλλες 130.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν λαμβάνεται υπόψη από την πολιτεία. Άλλωστε, η αύξηση του ΦΠΑ όποτε κι αν έγινε προκάλεσε μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, χωρίς παράλληλα να επιφέρει αύξηση στα έσοδα του κράτους.
Κατανοούμε ότι όλοι θα πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας για την έξοδο της χώρας από τη δεινή οικονομική της θέση, αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον της πολιτείας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας μα αδυνατούμε να βρούμε στα μέτρα αυτά ψήγματα ανάπτυξης γι΄αυτό σας ζητάμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας και να μην προβείτε στην εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις εστίασης», καταλήγει η επιστολή.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass