ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗ – «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

Σε αναμονή οι ιδιοκτήτες ταξί της Λάρισας

* Οι ευρωπαϊκές χώρες εγκαταλείπουν τα συστήματα πλήρους απελευθέρωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ημερίδας του ΣΑΤΑ στην Αθήνα

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2011 2:32 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:32
 Τη θέση τους για θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων, αλλά και για τη δυνατότητα μεταβίβασης της άδειας επαναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ταξί της Λάρισας, κάνοντας λόγο για «κόκκινες γραμμές», εν αναμονή του νομοσχεδίου Ραγκούση για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. «Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εγκαταλείπεται σταδιακά η πλήρης απελευθέρωση, διότι στην πράξη οδήγησε στα αντίθετα από τα επιδιωκώμενα αποτελέσματα», είπαν στην «Ε» ο πρόεδρος, Παναγιώτης Γκονιάρης και ο γραμματέας του τοπικού σωματείου, Αχιλλέας Παπαευθυμίου, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα και στην σχετική ημερίδα του ΣΑΤΑ.
 
Σύμφωνα με τον κ.Γκονιάρη, ο κλάδος σε πανελλαδικό επίπεδο θα συνεχίσει να τηρεί στάση αναμονής μέχρι να δει το κείμενο του νομοσχεδίου του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Ραγκούση. Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να γίνει μια πανελλαδική συνέλευση του κλάδου, χωρίς ωστόσο να έχει προγραμματιστεί κάτι, σε επίσημο επίπεδο.
Όπως ήταν φυσικό, στην ημερίδα κυριάρχησε το θέμα της απελευθέρωσης του κλάδου, ενώ είχαν προσκληθεί και εκπρόσωποι αντίστοιχων επαγγελματικών οργανώσεων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ως παραδείγματα προς αποφυγή της πλήρους απελευθέρωσης, οι κ.κ. Γκονιάρης και Παπαευθυμίου, ανέφεραν το καθεστώς στη Σουηδία, όπου ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες η πλήρης απελευθέρωση: πολλαπλασιάστηκαν τα οχήματα και ο αριθμός των εταιρειών, οι οδηγοί δεν πληρώνονταν από τις εταιρείες και άρχισαν να εμφανίζονται κρούσματα υπερχρεώσεων προς τουρίστες. Στην Ιρλανδία, που η απελευθέρωση έγινε το 2000, δημιουργήθηκε το ίδιο πρόβλημα υπερπροσφοράς της υπηρεσίας ταξί, με αποτέλεσμα τον περασμένο Μάρτιο η ιρλανδική κυβέρνηση να απαγορεύσει την έκδοση νέων αδειών.
 
ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του τοπικού σωματείου, τα πιο πετυχημένα παραδείγματα λειτουργίας αγορών ταξί είναι όπου υπάρχουν κριτήρια και πληθυσμιακά, αλλά και ιδιαιτερότητες –στο σημείο αυτό, οι κ.κ. Γκονιάρης και Παπαευθυμίου τόνισαν ότι θα πρέπει η έκδοση αδειών να γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο, από τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με βάση πληθυσμιακά κριτήρια και τις ανάγκες της κάθε περιοχής. «Δεν είναι δυνατόν να έχουν το ίδιο πληθυσμιακό κριτήριο η Ρόδος και ο Πυργετός. Άλλες οι ανάγκες της μιας περιοχής κι άλλες της άλλης», σημείωσε ο κ.Γκονιάρης. Επίσης, θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό το θέμα της δυνατότητας μεταβίβασης της άδειας.
 
ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ
Η πλήρης απελευθέρωση δεν συμφέρει κανέναν, σε πρώτο επίπεδο διότι όχι μόνον δεν θα βοηθήσει, αλλά θα χειροτερέψει τις συνθήκες εργασίας και για τους παλιούς κατόχους και για τους νέους, από τη στιγμή που η κίνηση έχει πέσει δραματικά. Παράλληλα, επειδή δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το τι θα ισχύσει αναφορικά με το κόμιστρο –εάν θα απελευθερωθεί και αυτό ή όχι- οι ιδιοκτήτες ταξί δεν είναι σε θέση να πουν εάν θα πέσουν οι τιμές προς τους καταναλωτές ή αν θα μείνουν ίδιες –μην ανέβουν κιόλας εάν καθορίζεται από την πολιτεία το κόμιστρο. Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα οι κ.κ. Γκονιάρης και Παπαευθυμίου είχαν συνάντηση και με τον Λαρισαίο βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Έξαρχο.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass