ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΚΘΕΤΩΝ

Ανοίγει το Σάββατο η 76η ΔΕΘ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2011 3:17 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:33
Με εισιτήριο μειωμένο κατά 34%, αυξημένη συμμετοχή ιδιωτών εκθετών αλλά και σε «ναδίρ» δεκαετίας τη συμμετοχή των φορέων του Δημοσίου ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της στις 10 Σεπτεμβρίου η 76η ΔΕΘ. Θέμα επανένωσης των εταιρειών HELEXPO και ΔΕΘ και «επείγουσας εξεύρεσης» ξένου στρατηγικού εταίρου εγείρουν οι διοικήσεις των δύο φορέων.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO Πάρις Μαυρίδης στη συνέντευξη Τύπου για την 76η Έκθεση, το σύνολο των άμεσων εκθετών -Ελλήνων και ξένων φτάνει στη φετινή έκθεση τους 864, έναντι 679 πέρυσι.
Η συμμετοχή φορέων του Δημοσίου βρίσκεται, σύμφωνα με τη HELEXPO, στο αρνητικό ρεκόρ δεκατιών του μόλις 5%, αν και τις κενές θέσεις αναπληρώνει σε μεγάλο βαθμό η αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών εκθετών (671). Η μειωμένη συμμετοχή του Δημοσίου, υποστήριξε ο Π.Μαυρίδης, «διαψεύδει όσους χαρακτηρίζουν τη ΔΕΘ κρατικοδίαιτη».
Η μειωμένη συμμετοχή του δημοσίου θεωρείται αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, μειωμένος κατά 25%-30% είναι φέτος ο προϋπολογισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων της ΔΕΘ. Ως προς το μειωμένο εισιτήριο (4 ευρώ από 6 ευρώ πέρυσι), ο κ.Μαυρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό είναι πλήρως ανταποδοτικό, αφού δίνει στους επισκέπτες της ΔΕΘ πρόσβαση όχι μόνο στα περίπτερα, αλλά και σε μεγάλες συναυλίες.
Η ΣΕΡΒΙΑ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ
Τιμώμενη χώρα στη φετινή έκθεση είναι η Σερβία, τίτλο που η γειτονική χώρα επιδίωκε επί χρόνια, όπως σημείωσε ο Σέρβος Πρέσβης στην Ελλάδα, Ντράγκαν Ζουπάνιεβατς. Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμμετοχή της Σερβίας στη ΔΕΘ με 40 επιχειρήσεις αναδεικνύει και την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ο κ.Ζουπάνιεβατς υπενθύμισε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, αλλά σε περιορισμένο επίπεδο, σε σχέση με την πιθανή δυναμική τους, παραμένουν οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές., που δεν ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ ετησίως και μπορούν να τριπλασιαστούν ή και να τετραπλασιαστούν.
Πρόσθεσε ότι η Σερβία επιθυμεί περισσότερες ελληνικές επενδύσεις, αλλά και μεγαλύτερες τουριστικές ροές από Ελλάδα (1.000.000 Σέρβοι επισκέφτηκαν φέτος την Ελλάδα).
Εκτός από την τιμώμενη Σερβία, που μετέχει με το σύνθημα "Πάντα Μαζί", στη φετινή ΔΕΘ λαμβάνουν επίσης μέρος με κρατική συμμετοχή οι χώρες Βραζιλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Ινδία και Συρία και το Ελληνοαφρικανικό επιμελητήριο, εκπροσωπώντας τις Αγκόλα, Ν.Αφρική και Νιγηρία. Αν συνυπολογιστούν και οι έμμεσες συμμετοχές, στη φετινή ΔΕΘ -που έχει ως μεγάλο χορηγό τον ΟΠΑΠ- θα εκπροσωπηθούν 19 χώρες.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Ο κ.Μαυρίδης αναφέρθηκε επίσης στα 14 θεματικά αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης και ιδίως στα τρία νέα: το Innovation & Ιnventions, όπου θα παρουσιαστούν ρομπότ, ευρεσιτεχνίες και εφαρμοσμένη έρευνα, το Farma Fair, που θα αποτελεί την ουσία μία αγροτική φάρμα με ζώντα ζώα και μίνι παραγωγικές μονάδες, μέσα στη ΔΕΘ, αλλά και το Ε-gaming High Tech, στο περίπτερο 15, όπου θα γίνονται δοκιμές νέων ηλεκτρονικών παιχνιδιών της σεζόν 2011-2012 (πχ, Pro-Evolution Soccer 2012), καθώς και τουρνουά και διαγωνισμοί. Την ίδια στιγμή, εκτεταμένο είναι το ενδιαφέρον για το αφιέρωμα στην ενέργεια (Energyland), στο οποίο μετέχουν 100 εκθέτες.
Στη συνέντευξη Τύπου, οι διοίκησης των HELEXPO και ΔΕΘ επανέφεραν από κοινού θέμα επανένωσης των εταιρειών HELEXPO AE και ΔΕΘ ΑΕ, που προέκυψαν από τη διάσπαση του εθνικού εκθεσιακού φορέα, το 1999, αλλά και επείγουσας εξεύρεσης ξένου στρατηγικού εταίρου
Ξεκαθάρισαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική γραμμή για το ζήτημα της επανένωσης, ενώ επισήμαναν την ανάγκη άμεσης προώθησης της δημιουργίας του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Θ.Σουμπάσης έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών στην Έκθεση, σημειώνοντας ότι η παρουσία των πολιτικών στην Έκθεση του Σεπτεμβρίου «αποτελεί πια πολιτικό έθιμο με σημασία και πρέπει να διαφυλαχθεί». Έτσι:
Στις 9.30 το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου στα γραφεία διοίκησης της Helexpo, στα εγκαίνια, θα ξεκινήσει την επίσκεψή του στη φετινή έκθεση ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.
Θα ακολουθήσει συνάντηση με τις διοικήσεις των Helexpo και ΔΕΘ, ενώ στις 20:00 ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων («Ι.Βελλίδης»)
Στις 11/9, ο Γ.Παπανδρέου θα δώσει συνέντευξη Τύπου (13:00, στο «Ι.Βελλίδης»), ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση προς τιμήν των δημοσιογράφων.
Με βάση πάντα το πρόγραμμα που διένειμε η ΔΕΘ, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στη ΔΕΘ στις 17/9 (20.00,"Ι.Βελλίδης"), ενώ στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με τις διοικήσεις της Helexpo AE και της ΔΕΘ ΑΕ και θα ακολουθήσει επίσκεψή του στους εκθεσιακούς χώρους. Στις 18/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου (13.00, «Ι.Βελλίδης»).
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ τη Δευτέρα 12/9 (11.00, συνεδριακό κέντρο «Ν.Γερμανός»)
Στη μία το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στην ίδια αίθουσα, συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής
Την Τρίτη 13/9, συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας (12.30, "Ν. Γερμανός"), ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τις διοικήσεις των δύο εταιρειών του εκθεσιακού φορέα.
Στις 18.30 της ίδιας ημέρας, συνάντηση με τις διοικήσεις των δύο εταιρειών θα έχει και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 10.30 το πρωί της επόμενης ημέρας «Ι.Βελλίδης»).
Συνάντηση με τις διοικήσεις των Helexpo AE και ΔΕΘ ΑΕ θα έχει στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 14/9 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γεώργιος Καρατζαφέρης, ενώ στις 13.00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου («Ν. Γερμανός») και στις 19.00 θα πραγματοποιήσει ομιλία («Ι.Βελλίδης»).
Την Πέμπτη 15/9, συνέντευξη Τύπου θα δώσει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη (12.30, «Ν.Γερμανός»)
Στις 15.00 της ίδιας ημέρας, συνάντηση με τις διοικήσεις των δύο εταιρειών θα έχει η ηγεσία των Οικολόγων Πράσινων και στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου («Ν.Γερμανός») και επίσκεψη στους χώρους της ΔΕΘ.
Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 16/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass