ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΈΝΑ ΈΤΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΣΛ-ΕΣΕΕ

Με «λουκέτο» σχεδόν δύο στα δέκα καταστήματα στη Λάρισα

* Λουκέτο σε 53.000 εμπορικές επιχειρήσεις στη χώρα «βλέπει» η ΕΣΕΕ, για το επόμενο διάστημα

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2011 3:57 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:33
«Λουκέτο» έχουν κρεμάσει σχεδόν δύο στις δέκα βιτρίνες στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, με το ποσοστό των καταστημάτων που κλείνουν να έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΕΣΛ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής έρευνας της ΕΣΕΕ για την κατάσταση της αγοράς στις μεγάλες πόλεις της χώρας, η αναλογία ανοιχτών/κλειστών καταστημάτων στη Λάρισα, τον Αύγουστο του 2011 έφτασε στο 16,5%, από 7,9% που ήταν τον Αύγουστο του 2010 –με μια ενδιάμεση κατάσταση τον Μάρτιο του 2011, με την αναλογία στο 11,9%. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η κατάσταση είναι δραματική σε όλη τη χώρα, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 53.000 νέα «λουκέτα» εμπορικών επιχειρήσεων, το επόμενο διάστημα.
Ειδικά για τη Λάρισα, στο σύνολο των 1.110 καταστημάτων που καταγράφηκαν, στους πιο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, 183 είχαν κρεμάσει «λουκέτο». Η εικόνα της αγοράς της Λάρισας χαρακτηρίζεται πιο ανησυχητική από κάθε άλλη φορά, αφού η αναλογία κλειστών/ανοιχτών καταστημάτων έφτασε το 16,5%, ενώ το προηγούμενο εξάμηνο (καταγραφή Μαρτίου 2011) δεν ξεπερνούσε το 12%. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, δηλαδή τον Αύγουστο του 2010, τα «λουκέτα» έχουν διπλασιαστεί. Να σημειωθεί ότι η καταγραφή αφορά στο σύνολο της εμπορικής δραστηριότητας.
Ιδιαίτερα κρίσιμη παρουσιάζεται η κατάσταση στις οδούς Μανδηλαρά, Παπαναστασίου όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταστήματα και η αναλογία κλειστών/ανοιχτών καταστημάτων είναι 22,5% έως 20,8%, ενώ ακολουθούν Ασκληπιού (19,5%) και Παπασταύρου (18,7%). Μεγάλη «ζημιά» φαίνεται να έχει γίνει στην οδό Πανός, καθώς σε σύνολο 23 επιχειρήσεων, οι επτά είναι κλειστές –με την αναλογία στη συγκεκριμένη οδό να ξεπερνά το 30%. Στην οδό Φιλελλήνων, επίσης, η αναλογία βρίσκεται στο 22,9%.
«ΛΟΥΚΕΤΑ»
Στο μεταξύ, λουκέτο σε 53.000 εμπορικές επιχειρήσεις «βλέπει» για τους επόμενους μήνες στην επικαιροποιημένη μελέτη του το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα λουκέτα στο Λεκανοπέδιο και σε άλλες περιοχές της χώρας, δείχνουν μια αύξηση από τον Αύγουστο του 2010 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή επί του συνόλου των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων από το 15% που ήταν κλειστές το καλοκαίρι του 2010 και 21% το χειμώνα του 2011 τον Αύγουστο του 2011 το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 25%.
ΕΠΙΒΙΩΣΗ
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΕΣΕΕ και με βάση τον Δείκτη Επιβίωσης Εμπορίου, ο οποίος αφορά μόνον τους υπό εξέταση εμπορικούς δρόμους, από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στις αρχές του 2009, επιβίωσαν τον Αύγουστο του 2011 οι 255.000 και έκλεισαν οι 68.000. Προβάλλοντας τον Δείκτη Επιβίωσης, στον σημερινό αριθμό των εν λειτουργία επιχειρήσεων, τότε το 2012 με τον ίδιο ρυθμό αύξησης των λουκέτων, σε 6 μήνες, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2012, θα λειτουργούν, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, 228.000 εμπορικές επιχειρήσεις και σε ένα χρόνο, δηλαδή τον Αύγουστο του 2012 θα λειτουργούν 53.000 λιγότερες, επιβιώνοντας από την σημερινή κατάσταση 202.000 καταστήματα.
Πρόκειται δηλαδή για μια συνολική «αποχώρηση» από την αγορά την διετία 2010-2012, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις περί των 122.000 εμπορικών επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται στην έρευνα της ΕΣΕΕ. Στην ίδια έρευνα σημειώνεται πάντως ότι η πτωτική τάση του δείκτη ενισχύει το επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις πλέον «μάχονται» και προβάλλουν τις τελευταίες αντιστάσεις τους να ανατρέψουν τη δυσχερή θέση τους στο οικονομικό περιβάλλον.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Από την έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψαν και άλλες σημαντικές διαπιστώσεις πέρα από τα λουκέτα. Συγκεκριμένα παρατηρείται μετακίνηση εμπορικών επιχειρήσεων από παρόδους σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη λόγω μείωσης των ενοικίων και μεγάλης προσφοράς κενών καταστημάτων που βρίσκονται σε εμπορικότερα σημεία. Επίσης μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις έκλεισαν θεωρητικά και ουσιαστικά, αλλά όχι γραφειοκρατικά και τυπικά. Παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν την δραστηριότητά τους. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη, αν και ο αριθμός του λουκέτων είναι σχετικά μικρότερος από την Αθήνα, η κατάσταση των κλειστών μαγαζιών είναι ιδιαίτερα έντονη, αφού παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση του ρυθμού σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο και σχεδόν διπλασιασμός των λουκέτων από τον Αύγουστο του 2010. Η πορεία του δείκτη επιβίωσης του εμπορίου στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην περιοχή.
ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
«Η ελληνική αγορά έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί εκλογές και δημοψηφίσματα, αλλά ηρεμία και σταθερότητα, αρετές οι οποίες δυστυχώς δοκιμάζονται καθημερινά όχι μόνο από τις εξωτερικές εξελίξεις αλλά και τα εσωτερικά μέτωπα των ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων», τονίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή τις ανακοινώσεις που θα γίνουν από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες συμφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά, όπως προσθέτει, με αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές που πράγματι χρειάζεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία και όχι με τους αντιαναπτυξιακούς όρους του Μνημονίου ή του Μεσοπρόθεσμου. «'Οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων είναι συνήθως οι ίδιοι οι μεταρρυθμιστές. Ο δογματισμός της τρόικας στην προώθηση ενός λανθασμένου σχεδίου διάσωσης, δεν τους επιτρέπει να κατανοήσουν τις αντιφάσεις στα αποτελέσματα των απαιτήσεων και των ενεργειών τους και εμμένουν σε στόχους οι οποίοι είναι μη πραγματοποιήσιμοι», υπογραμμίζει.
Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι περιμένει από την κυβέρνηση και τα κόμματα να παρουσιάσουν με σαφήνεια και συνολικά τις προτάσεις τους. «Αν υπάρχει ένα ζήτημα που υπονομεύει τη σταθερότητα της ελληνικής αγοράς, είναι η αβεβαιότητα και η έλλειψη μακροπρόθεσμου προγραμματισμού. Ειδικότερα από τον πρωθυπουργό αναμένουμε μία αναθεώρηση της έως τώρα πολιτικής. Εάν οι έκτακτοι φόροι και τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης κατ’ εντολή της Τρόικας έχουν σκοπό να καταργήσουν την ελληνική μεσαία παραγωγική τάξη, τότε πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι πολύ κοντά στην επιτυχία. Η υπερφορολόγηση δε θα κλείσει τις τρύπες της οικονομίας, αντίθετα θα διευρύνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της αγοράς. Η μόνη λύση για την ελληνική Κυβέρνηση είναι να βάλει φρένο στις απαιτήσεις των δανειστών μας και να θέσει σε καθεστώς εφεδρείας την Τρόικα, προτού η τελευταία επιβάλλει την απόλυση όλων των Ελλήνων εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ακόμη ότι οι έμποροι περιμένουν από το βήμα της ΔΕΘ να ακούσουν για δεσμεύσεις, όπως μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ, σύνδεση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων με την απασχόληση, δέσμευση ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα έκτακτων φόρων και εισφορών, αλλά ένα φορολογικό σύστημα «εξυπνότερο» της φοροδιαφυγής, εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων και δημιουργία επενδυτικών κινήτρων, «φρένο» στις απολύσεις της τρόικας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, διασφάλιση της ενδοκυβερνητικής σταθερότητας και ομοφωνίας υπουργών και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass