ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Πρόστιμα 660.000 ευρώ στις ΕΠΑ Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2011 3:59 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:33
Πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 660.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις δύο Επιχειρήσεις Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας για κατάχρηση μονοπωλιακής θέσης στην αγορά χορήγησης αδειών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και διότι καθυστέρησαν να παράσχουν στην Επιτροπή τα στοιχεία τα οποία τους ζητήθηκαν. Το πρόστιμο για κατάχρηση αφορά στον αποκλεισμό χρήσης ορισμένων τύπων σωλήνων για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις. Από την πλευρά της, η διοίκηση των δύο εταιρειών επισημαίνει ότι θα προσφύγει εναντίον της απόφασης αυτής, καθώς εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει αποδεχθεί τους τύπους σωλήνων για τους οποίους της επιβλήθηκε το πρόστιμο.
Πιο συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ύψους 419.781,88 ευρώ και στην ΕΠΑ Θεσσαλίας. πρόστιμο ύψους 201.201,28 ευρώ διότι, στο πλαίσιο της καταγγελίας της εταιρείας «Χ. Δημοβασίλης & ΣΙΑ» Ε.Ε., αποδείχθηκε από τη σχετική έρευνα ότι οι δύο καταγγελλόμενες εταιρίες παραβίασαν το άρθρο 2 του ν.703/77 από το Φεβρουάριο τους έτους 2006 και εφεξής.
Ειδικότερα, η Επιτροπή δέχτηκε καταγγελία ότι οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας καταχράστηκαν το ανωτέρω διάστημα τη μονοπωλιακή τους θέση στη σχετική αγορά χορήγησης αδειών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, υπό τη μορφή της διακριτικής μεταχείρισης καθώς, αδικαιολόγητα, δεν αποδέχονταν ορισμένους τύπους σωλήνων για εσωτερικές εγκαταστάσεις αερίου. Με την τακτική τους αυτή (δέχτηκε η απόφαση) επέφεραν ισχυρά παρεμποδιστικά εμπόδια στη σχετική αγορά και έθεσαν σε μειονεκτική θέση ανταγωνιστή-προμηθευτή σωλήνων αερίων που δραστηριοποιείται στη γειτνιάζουσα αγορά εμπορίας και διανομής εύκαμπτων χαλυβδοσωλήνων για δίκτυα φυσικού αερίου εσωτερικών εγκαταστάσεων κτηρίων που έχουν πίεση λειτουργίας έως και 1 bar, ενώ παράλληλα, επέφεραν ζημία στους τελικούς καταναλωτές φυσικού αερίου, λόγω του περιορισμού των επιλογών τους. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την απόφασή της, υποχρέωσε τις εν λόγω εταιρίες να παύσουν την παράβαση, με απειλή ημερήσιου χρηματικού προστίμου ύψους 5.000 ευρώ σε περίπτωση συνέχισης ή επανάληψης της παράβασης. Επίσης, η Επιτροπή επέβαλε στην πρώτη από τις προαναφερόμενες εταιρίες πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ για καθυστέρηση παροχής στοιχείων, και στην δεύτερη, πρόστιμο 15.000 ευρώ για παροχή ελλιπών στοιχείων. Επιπλέον, υποχρέωσε τις εν λόγω εταιρείες να ενημερώσουν με δελτία τύπου τους μηχανικούς και εγκαταστάτες φυσικού αερίου, ότι οι εύκαμπτοι χαλυβδοσωλήνες CSST - Gastite μπορούν να χρησιμοποιούνται σε εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου σύμφωνα με τον ισχύοντα Τεχνικό Κανονισμό, εξίσου, όπως οι χαλκοσωλήνες και οι χαλυβδοσωλήνες και να αναμορφώσουν τα υποδείγματα μελετών εσωτερικών εγκαταστάσεων στις ιστοσελίδες τους, ώστε να συμπεριλαμβάνονται ρητά υποδείγματα που αφορούν και τους εύκαμπτους χαλυβδοσωλήνες CSST - Gastite της καταγγέλλουσας, ενημερώνοντας σχετικά την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σημειώνεται ότι η επιτροπή διενεργεί και άλλο έλεγχο σχετικά με την εμπορική πολιτική των ΕΠΑ που σχετίζεται με τη διαμόρφωση των τιμολογίων τους, τις αυξήσεις που επιβάλλονται και τον τρόπο που επιβάλλονται αυτές οι αυξήσεις. Το όλο ζήτημα βρίσκεται στη φάση της διερεύνησης.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η διοίκηση των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας επισημαίνει ότι θα προσφύγει εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα πρόστιμα. Όπως τονίζεται, οι εταιρείες είχαν ζητήσει διευκρινίσεις επί του θέματος από το Υπουργείο Ανάπτυξης τον Ιούνιο του 2006 και την απάντηση την έλαβαν το… 2009, με καθυστέρηση 32 μηνών.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας Α.Ε. ιδρύθηκαν το 2000 και στα 11 χρόνια λειτουργίας τους τηρούν με σεβασμό τις Άδειες Διανομής και τους Τεχνικούς Κανονισμούς Φυσικού Αερίου με γνώμονα πρωτίστως την ασφάλεια των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, λειτουργώντας πάντα στο νομικό και κανονιστικό νομοθετικό πλαίσιο. Σε αυτή την βάση οι δύο Εταιρείες ζήτησαν διευκρινίσεις επί της εφαρμογής διατάξεων του Τεχνικού Κανονισμού από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης (28.06.2006), οι οποίες απαντήθηκαν το 2009 (24.02.2009 – Ερμηνευτική Εγκύκλιος αρ. πρωτ. Δ3/Α/οικ. 4079), με καθυστέρηση 32 μηνών. Από 24.02.2009 τέθηκε σε εφαρμογή η ανωτέρω εγκύκλιος στις περιοχές της Αδείας.
Οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας Α.Ε. λειτουργούν πάντα σύμφωνα με τους Νόμους και τις Εγκυκλίους των αρμόδιων Υπουργείων. Στις περιοχές Αδείας έως 31.08.2011 έχουν τροφοδοτηθεί περισσότερες από 179.000 εγκαταστάσεις φυσικού αερίου τροφοδοτώντας πάνω από 660.000 πολίτες. Κύριο μέλημα των δύο Εταιρειών από την ίδρυσή τους, αποτελεί η ασφαλής διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές της Αδείας. Οι ως άνω Εταιρείες θεωρούν συνεπώς ότι δεν έχουν παραβιάσει τη σχετική νομοθεσία και ως εκ τούτου θα ασκήσουν κάθε νόμιμο μέσο κατά της υπ’ αρ. 516/VI/2011 απόφασης της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την οποία καταλογίσθηκε σε αυτές παράβαση».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass