ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ:

«Οργανωμένη σπέκουλα κατά του ευρώ»

Ασφυκτική γερμανική πίεση με διαρροή «σχεδίου Β» εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2011 3:09 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:33
 Για «κακόγουστο παιχνίδι» και «οργανωμένη σπέκουλα» που στρέφεται κατά του ευρώ και της ευρωζώνης έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας δημοσίευμα που έκανε λόγο για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και «σχέδιο Β» της Γερμανία για τη διάσωση των τραπεζών της.
Το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg επικαλείται τρεις Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που διατηρούν την ανωνυμία τους. Όπως έγινε γνωστό, η φήμη περί χρεοκοπίας ξεκίνησε από το blog δημοσιογράφου.
Το «σχέδιο Β» περιλαμβάνει μέτρα στήριξης για τράπεζες και ασφαλιστικές, που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πιθανό «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, εάν δεν δοθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τρία μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτό το οργανωμένο κύμα 'φημών' για δήθεν χρεωκοπία της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα κακόγουστο παιχνίδι, για μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά.
Βασική επιλογή και προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21 Ιουλίου και βεβαίως η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τις συμφωνίες της με τους θεσμικούς της εταίρους.
Αυτή είναι η σαφής θέση της ελληνικής κυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη της κανένα στοιχείο πολιτικού κόστους».
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος χαρακτήρισε ανεύθυνο το δημοσίευμα του Bloomberg και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για να διαψεύδει ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων της.
«ΣΧΕΔΙΟ Β»
Κυβερνητικά στελέχη από το Βερολίνο άφηναν χθες να διαρρεύσει ότι υπάρχει «σχεδίο Β» για στήριξη των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, υπονοώντας ότι πλέον δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο.
Η διαρροή αυτή, λίγες ώρες μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις Μέρκελ και Σόιμπλε ότι δεν αποκλείεται ακόμη και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εάν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα, κλιμακώνει τις -ήδη ασφυκτικές- πιέσεις στην Αθήνα για απόλυτη τήρηση του οικονομικού προγράμματος ανεξαρτήτως κόστους.
ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ
Την εφαρμογή, το συντομότερο δυνατόν, των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων οικονομιών να λάβουν μέτρα στήριξης της ανάκαμψης.
Σε ομιλία που έκανε στο Λονδίνο, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι «είναι σημαντικό οι ηγέτες της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για να αντιμετωπίσουν την κρίση κρατικού χρέους» και προσέθεσε ότι «οι χώρες πρέπει να δράσουν με θάρρος τώρα, για να οδηγήσουν τις οικονομίες τους μέσα από αυτή την επικίνδυνη νέα φάση της ανάκαμψης».
Όπως είπε, «οι υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική πρέπει να είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένων των μη συμβατικών μέτρων».
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «τα περιθώρια δράσης είναι σημαντικά μικρότερα» σε σχέση με τις αρχές της κρίσης.
Η συνταγή που προτείνει η κ. Λαγκάρντ είναι να διατηρηθεί πολύ χαλαρή η νομισματική πολιτική στις αναπτυγμένες οικονομίες, δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες να διατηρούν σε χαμηλά επίεδα τα επιτόκια τους, όπως συμβαίνει ήδη σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, αλλά όχι -ακόμα- στην Ευρωζώνη.
Η κ. Λαγκάρντ ζήτησε να επιβραδύνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή τους οι χώρες που δεν αντιμετωπίζουν πίεση από τις αγορές, ενώ για τις χώρες που πιέζονται από τις αγορές είπε ότι είναι επείγουσα η δημοσιονομική προσαρμογή τους.
«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τους κινδύνους μίας περαιτέρω εξασθένησης των οικονομιών ή ακόμη και μίας εξουθενωτικής κρίσης ρευστότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η δήλωση αυτή έγινε, ενώ εντείνονται τα προβλήματα χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις αγορές. Το επιτόκιο δανεισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα φοβούνται ότι δεν θα λάβουν πίσω τα κεφάλαιά τους.
Συγκεκριμένα, το spread μεταξύ του διατραπεζικού επιτοκίου δανεισμού για τρεις μήνες σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμούς μίας ημέρας αυξήθηκε στις 78 μονάδες βάσης (0,78%).
Συνάντηση της G7 στη Μασσαλία
Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης καθώς και η κρίση χρέους της ευρωζώνης αλλά και των ΗΠΑ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών της συνόδου υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών, των επτά πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών (G7), που θα ξεκινήσει αργότερα σήμερα στη Μασσαλία.
Στη σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία, αναμένεται να συμμετάσχει και η Ρωσία, με αντικείμενο τη «Συνεργασία της Ντοβίλ», δηλαδή ένα πρόγραμμα στήριξης και πιστώσεων ύψους πολλών δισ. δολαρίων προς την Αίγυπτο και την Τυνησία, που συμφωνήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου της G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας, τον περασμένο Μάιο.
Η σύνοδος πραγματοποιείται ενώ κορυφώνονται οι ανησυχίες σχετικά με την είσοδο των μεγαλύτερων οικονομιών σε έναν νέο υφεσιακό κύκλο, όπως υποδεικνύουν στοιχεία σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο, στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες σημαντικές
οικονομίες, αλλά και εκτιμήσεων ότι τα προγράμματα λιτότητας που προωθούνται σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών θα ενισχύσουν την πορεία οικονομικής συρρίκνωσης.
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο υπουργοί αναμένεται να παράσχουν δεσμεύσεις σχετικά με τη την ανάληψη πρωτοβουλιών αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά δεν αναμένεται να παρουσιάσουν ένα κοινό σχέδιο δράσης,
Ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιόργκ Άσμουσεν, απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης βραχυπρόθεσμων μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας, λέγοντας ότι η ανάληψη νέου χρέους δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. Η Γερμανία θα κάνει την άποψη αυτή «πολύ ξεκάθαρη» στη Μασσαλία, είπε.
Εξάλλου, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν τις ανησυχίες που εξέφρασε η κ. Λαγκάρντ, σχετικά με την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Είναι «απολύτως απαραίτητο» για την Ευρώπη να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, σημείωνε χαρακτηριστικά ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας ότι και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αντίστοιχες κινήσεις μετά την κρίση του 2008.
Εάν η Ευρώπη πράξει το ίδιο, αυτό θα αποτελούσε «τη σημαντικότερη συνεισφορά της στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass