ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Παραμένουν οι ασάφειες και οι δυσκολίες...

* Χαμηλούς συντελεστές για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι πολίτες ζητούν οι ιδιοκτήτες

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2011 3:13 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:35
Του Γιώργου Νούλη
Δυσκολίες στο να βρεί και να ανακοινώσει το ακριβές σύστημα υπολογισμού του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων φαίνεται πως αντιμετωπίζει το Υπ. Οικονομικών καθώς ούτε και χθες, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις, δεν αποσαφήνισε το πώς και υπό ποια κριτήρια θα πληρωθεί η νέα επιβάρυνση. Το μόνο που έχει ξεκαθαριστεί για την ώρα είναι ότι το ειδικό τέλος επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη και σε καμία περίπτωση τον ενοικιαστή του ακινήτου. Ο ενοικιαστής θα το πληρώνει μεν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, αλλά θα μπορεί να το συμψηφίσει με το ενοίκιο που καταβάλλει στον ιδιοκτήτη.
Όπως έχει διευκρινίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι «το τέλος θα το δίνει αυτός που έχει το μίσθωμα, αλλά μετά θα κατακρατείται από τον ενοικιαστή», ώστε να μην υπάρξουν συγχύσεις δεδομένου ότι υπάρχουν ακίνητα που ο λογαριασμός της ΔΕΗ εκδίδεται σε όνομα παλαιού ή νυν ενοικιαστή ή παλαιού ιδιοκτήτη.
Τα προβλήματα πάντως δεν θα εκλείψουν, καθώς και το ΤΑΠ επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη αλλά εντέλει το πληρώνει ο ενοικιαστής, καθώς υπάρχουν εκμισθωτές που δεν δέχονται τον συμψηφισμό.
Επίσης έχει αποκλειστεί στα κριτήρια κλιμάκωσης της εισφοράς ανά τετραγωνικό μέτρο, το ενδεχόμενο συνυπολογισμού και της παλαιότητας και ουσιαστικά συνεπώς της αντικειμενικής αξίας, λόγω των τεχνικών δυσκολιών που υπάρχουν... Πιθανόν η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει το ειδικό τέλος στην τιμή ζώνης, που είναι και η υψηλότερη τιμή, έναντι της αντικειμενικής αξίας που είναι μειωμένη λόγω παλαιότητας. Εννοείται ότι τέτοια απόφαση θα αποβεί σε βάρος των ιδιοκτητών με παλαιά ακίνητα, με αποτέλεσμα να ληφθεί υπόψη η ίδια τιμή για νεόδμητα και παλαιά κτίσματα της ίδιας περιοχής.  
Επίσης το πιθανότερο είναι ο υπολογισμός της νέας εισφοράς θα βασιστεί στα τετραγωνικά μέτρα που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΗ και όχι στα στοιχεία του Ε9; Τα αρχεία των Δήμων δεν είναι αξιόπιστα ως προς την ακριβή επιφάνεια του ακινήτου και θα υπάρξουν περιπτώσεις κάποιοι να επωφεληθούν γιατί στο λογαριασμό γράφονται λιγότερα τ.μ. του ακινήτου) και κάποιοι να επιβαρυνθούν περισσότερο, γιατί στο λογαριασμό του ρεύματος τα τ.μ. είναι περισσότερα από τα πραγματικά. Πολλοί Λαρισαίοι πολίτες του κέντρου της Λάρισας, θα υποχρεωθούν σε πρόσθετη επιβάρυνση...
Το καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιηθεί η βάση του Taxis και τα Ε9, αλλά κάτι τέτοιο θέλει μήνες για να οργανωθεί και χρόνος δεν υπάρχει...
Εξάλλου χθες λεγόταν ότι τελικά τα κλιμάκια του τέλους ανά τ.μ. θα ήταν είκοσι. Δηλαδή θα κλιμακώνεται ως εξής: 0,5 ευρώ, 1 ευρώ, 1,5 ευρώ, 2 ευρώ, 2,5 ευρώ, 3 ευρώ, 3,5 ευρώ, 4 ευρώ, 4,5 ευρώ, 5 ευρώ, 5,5 ευρώ, 6 ευρώ, 6,5 ευρώ, 7 ευρώ, 7,5 ευρώ, 8 ευρώ, 8,5 ευρώ, 9 ευρώ , 9,5 ευρώ και 10 ευρώ. Πάντως σύμφωνα με τις πληροφορίες από το τέλος θα εξαιρεθούν, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και όσοι είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.
ΧΑΜΗΛΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Στο μεταξύ χθες οι ιδιοκτήτες ακινήτων επανήλθαν ζητώντας να εξαιρεθούν οι κοινόχρηστοι χώροι και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από το νέο τέλος ακινήτων και να επιβληθεί με χαμηλούς συντελεστές ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες. Με επείγον έγγραφο που απέστειλε χθες στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ανεξάρτητα από την πλήρη αντίθεσή της στην επιβολή και νέων επιβαρύνσεων στα ακίνητα, πέρα από κάθε δυνατότητα των φορολογουμένων να ανταποκριθούν σ΄αυτά, το μέτρο θα αποδώσει εισπρακτικά μόνον η ανά τ.μ. επιβάρυνση είναι χαμηλή, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες. Η επιβολή υψηλών τελών ανά τ.μ. με σκοπό τη μεγιστοποίηση των εσόδων θα φέρει διαμετρικά αντίθετα αποτελέσματα στην σημερινή οικονομική συγκυρία.
Επισημαίνει επίσης ότι οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών εξαιρούνται ρητά από το τέλος, για αυτό και οι λογαριασμοί κοινοχρήστων της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνουν σχετική χρέωση. Οι διαχειριστές πολυκατοικιών έχουν τεράστια δυσκολία να εισπράξουν τα κοινόχρηστα κάθε μηνός, πολλοί δε παραιτούνται για το λόγο αυτό. Τυχόν επιβολή του νέου τέλους και στα κοινόχρηστα θα αποτελούσε βόμβα στα οικονομικά των διαχειρίσεων πολυκατοικιών, οι οποίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν από τον επόμενο μήνα και σημαντικά αυξημένο κόστος πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.
Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί αυτονόητη την μη αποστολή λογαριασμού ειδικού τέλους στα κλειστά ακίνητα, στα οποία έχει διακοπεί η ρευματοδότηση και δεν αποστέλλεται λογαριασμός ΔΕΗ. Τα "ξενοίκιαστα" αυτά ακίνητα (επαγγελματικά, παλαιές κατοικίες κλπ.) είναι και θα παραμείνουν εκτός μισθωτικής αγοράς επί πολλά έτη, οι δε ιδιοκτήτες τους ουδεμία δυνατότητα έχουν να πληρώσουν το τέλος, όπως επίσης και το ΦΑΠ, από τον οποίο θα έπρεπε να απαλλάσσονται, καθόσον ουδέν εισόδημα τους αποδίδουν, επισημαίνει.
ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΚΑΙ Η ΔΕΗ
Εξάλλου η ΔΕΗ, επειδή εμπλέκεται άμεσα στην είσπραξη του φόρου, ανησυχεί και για νέα εκτόξευση των οφειλών που έχουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις προς την εταιρεία, καθώς με το νέο τέλος όσοι δεν πληρώνουν θα έρχονται αντιμέτωποι με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Μάλιστα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποστηρίζει πως μέχρι τον Αύγουστο η επιχείρηση έκοψε το ρεύμα σε 175.000 που αδυνατούσαν λόγω της ύφεσης να είναι συνεπείς. Από αυτούς οι 60.000 δεν έκαναν επανασύνδεση.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass