ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Ως τον Οκτώβριο οι λογαριασμοί για το νέο χαράτσι

* Τι προβλέπεται για τη διακοπή ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών - Σε ξεχωριστό φάκελο θέλουν το τέλος οι εναλλακτικοί πάροχοι

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2011 2:27 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:35
Σύντομα και το αργότερο αρχές Οκτωβρίου θα λάβουν οι πολίτες τους λογαριασμούς με το ειδικό τέλος για τα ακίνητα, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, και πρόσθεσε ότι εφόσον προβλέπεται νομοθετικά θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση: «Εφόσον το επιβάλλει ο νόμος, εμείς εφαρμόζουμε το νόμο. Είναι προφανές ότι θα εφαρμόσουμε το νόμο. Εάν ο νόμος το προβλέπει, και να μην μπορούν (να πληρώσουν), εμείς θα το κόψουμε. Δεν μπορούμε να παραβούμε το νόμο σε καμία περίπτωση. Εάν προβλέπει όμως ότι δεν θα κόβεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, θα το δούμε», σημείωσε ο κ. Ζερβός.
Στο μεταξύ για το θέμα του τέλους πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα η ΓΕΝΟΠ, η οποία έχει δηλώσει ότι "δεν θα επιτρέψει" να κόβεται το ρεύμα σε όσους καταναλωτές δεν το πληρώσουν.
Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην αγορά ανέφεραν επίσης ότι η κυβέρνηση πρόκειται να αναστείλει την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, ζήτημα το οποίο έχει θέσει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 45 ΗΜΕΡΩΝ
Πάντως προθεσμία 45 ημερών δίνει ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας στους καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, προκειμένου να μην κοπεί το ρεύμα. Στην πράξη, η προθεσμία είναι λίγο μεγαλύτερη καθώς η ΔΕΗ ειδοποιεί τους πελάτες της που δεν έχουν πληρώσει τον προηγούμενο λογαριασμό με ειδικό μήνυμα που αναγράφεται στον επόμενο, ο οποίος εκδίδεται μετά από δύο μήνες. Μετά την ειδοποίηση αυτή η διακοπή ρεύματος μπορεί να γίνει χωρίς άλλη ειδοποίηση.
Αυτό ανέφεραν στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της ΔΕΗ, με αφορμή τη χρέωση του νέου τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από λογαριασμούς ρεύματος κυμαίνονται στα 400 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο εκτός από την αξία του ρεύματος περιλαμβάνονται και οι λοιπές χρεώσεις (δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, τέλος ΕΡΤ). Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξοφλείται σε διάστημα 2 - 4 μηνών, εκφράζονται ωστόσο φόβοι ότι η επιβολή του τέλους ακινήτων θα αυξήσει το ποσοστό των επισφαλειών.
Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τη διακοπή λόγω οφειλών, ο Κώδικας Προμήθειας προβλέπει τα εξής:
"Μετά την πάροδο τριάντα ημερών από τότε που ορισμένη χρέωση καταστεί ληξιπρόθεσμη, ο Προμηθευτής έχει το δικαίωμα να κοινοποιήσει όχληση υπερημερίας στον Επιλέγοντα Πελάτη, θέτοντας παράλληλα προθεσμία τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών για την εξόφληση της χρέωσης. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, ο Προμηθευτής έχει το δικαίωμα να καταγγείλει αμέσως τη σύμβαση προμήθειας και να απαιτήσει από το Διαχειριστή του Συστήματος ή του Δικτύου να αποσυνδέσουν ή να απενεργοποιήσουν την προμήθεια του συγκεκριμένου Πελάτη".
Η ΔΕΗ ειδοποιεί τους καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει τον λογαριασμό τους, ότι θα προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος με ειδικό μήνυμα μέσω του εντύπου του λογαριασμού. Στη συνέχεια, η διακοπή γίνεται χωρίς άλλη ειδοποίηση, όπως αναγράφεται στο ειδικό πλαίσιο "ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ" στον λογαριασμό που αποστέλλεται στους καταναλωτές.
ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΦΑΚΕΛΟ
Επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών με την οποία θα ζητούν το τέλος ακινήτων να σταλεί σε ξεχωριστό φάκελο από το λογαριασμό του ρεύματος πρόκειται να στείλουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε χθες σε εκδήλωση της Hellas Power ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Β. Μηλιώνης. Πηγές της αγοράς ανέφεραν επίσης για το θέμα ότι οι εταιρίες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουν την όποια απόφαση του κράτους, αλλά και ότι θα προσπαθήσουν να δείξουν ελαστικότητα ως προς την είσπραξη του τέλους, με περισσότερες δόσεις και αποφυγή διακοπής της ηλεκτροδότησης για καθυστέρηση πληρωμής. Όλα αυτά πάντως εξαρτώνται και από την τελική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Οι εταιρίες διαθέτουν τα στοιχεία των ακινήτων των πελατών τους καθώς χρεώνουν ήδη δημοτικά τέλη, φόρους και ΤΑΠ με βάση τα τετραγωνικά. Χθες ενημερώθηκαν από το υπουργείο για το ύψος του τέλους ανά κατηγορία τιμής ζώνης, παλαιότητα κλπ. προκειμένου να εκδώσουν τους λογαριασμούς.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ
Στο μεταξύ σκληρή ήταν η κριτική των Ιδιοκτητών Ακινήτων για το ειδικό τέλος ενώ άφησαν περιπαικτικούς υπαινιγμούς για την εξαίρεση της εκκλησιαστικής περιουσίας  
Η απόφαση για το τέλος ακινήτων που ανακοινώθηκε χθες, με τους εξωφρενικούς ανά τ.μ. συντελεστές των 3-20 ευρώ ανά τ.μ. δεν ξεπερνά τους χειρότερους εφιάλτες μας, γιατί οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προ πολλού χάσει τον ύπνο τους, εν αναμονή και των επερχόμενων λογαριασμών του ΦΑΠ 2009-2011», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει «ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχει αφορολόγητο, δεν υπάρχει κλιμάκωση ή οποιουδήποτε είδους κοινωνικό κριτήριο στη διαμόρφωση του τέλους, δεν υπάρχει έλεος!».
«Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμη και για τους ανέργους ιδιοκτήτες, πολλοί από τους οποίους χρωστούν τα σπίτια τους στις τράπεζες, προβλέπονται εκπτώσεις και όχι πλήρης απαλλαγή! Ακόμη και ο μειωτικός συντελεστής παλαιότητας εφαρμόζεται αντίστροφα, ως «αυξητικός συντελεστής νεότητας» έτσι ώστε να επιβαρύνονται όσοι κατέχουν νεώτερα κτίρια και όχι να ελαφρύνονται εκείνοι που διαθέτουν τα παλαιότερα!», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΜΙΔΑ. «Η απαλλαγή της εκμεταλλεύσιμης εκκλησιαστικής περιουσίας από το τέλος, δημιουργεί τουλάχιστον τις προϋποθέσεις να είναι αφορολόγητη η τελευταία κατοικία μας, αφού δεν είναι αφορολόγητη ούτε η πρώτη. Έτσι κι αλλιώς, μόνο με δεήσεις μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για τα έσοδα, ώστε να μην επιβληθεί και καμιά άλλη ακόμη έκτακτη εισφορά στα ακίνητα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ
ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Για πλήγμα στην καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι, με αφορμή το τέλος ακινήτων που θα τους επιβληθεί και ήδη αναζητούν τρόπους αντίδρασης. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες του κλάδου έχουν έρθει σε επικοινωνία με το υπουργείο οικονομίας, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων απέστειλε επιστολή, στην οποία ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να εξαιρεθεί από τη φορολογία το 30% των χώρων των ξενοδοχείων, καθώς πρόκειται για βοηθητικούς χώρους (αποθήκες κλπ). Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ένα ξενοδοχείο 200 κλινών πρώτης κατηγορίας θα κληθεί να πληρώσει φόρο 50.000 ευρώ, αν τελικά επικρατήσει η πρόταση της κυβέρνησης.   
Πάντως ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσει το τέλος ακίνητης περιουσίας για τα ξενοδοχεία. Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τα μέτρα εποπτείας των τραπεζών, ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με την επισήμανση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νάσου Αλευρά, ότι «ένα υψηλό τέλος σε επαγγελματικούς χώρους, όπως τα ξενοδοχεία, μπορεί να είναι η καταστροφή τους», χαρακτηρίζοντας «λογικό να απαλλαγούν», προσθέτοντας όμως ότι «αυτό θα το δούμε μέσα από την συζήτηση».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass