ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Μόνο με κοινές μετοχές η στήριξη των τραπεζών

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2011 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:35
 Με κοινές μετοχές θα συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, χωρίς να υπάρχει η εναλλακτική επιλογή των προνομιούχων τίτλων, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών
Αυτό σημαίνει ότι όσες τράπεζες δεν καταφέρουν να διατηρήσουν το δείκτη Core Tier 1 πάνω από το ελάχιστο όριο του 10% από τις αρχές του 2012, μετά τις απομειώσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και τη διενέργεια των αναγκαίων προβλέψεων για τις επισφάλειες βάση των ελέγχων της Blackrock, κινδυνεύουν με αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Επιπρόσθετα, με τη συγκεκριμένη προσθήκη στο νόμο δίνεται η δυνατότητα στο Ταμείο να παρεμβαίνει ακόμη και σε τράπεζες που πληρούν τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να διατηρήσουν τους σχετικούς δείκτες στα ελάχιστα επιτρεπτά επίπεδα.
Όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα, η τράπεζα θα υποχρεούται να προβεί σε ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της, προσφέροντας νέες μετοχές στον ιδιωτικό τομέα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν την αγορά.
Εάν δεν μπορέσει να καλύψει την αύξηση, το Ταμείο θα ενεργοποιείται και θα μπορεί να παρέχει κεφαλαιακή στήριξη, αποκτώντας νέες κοινές μετοχές σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες των χρηματιστηριακών.
Οι μετοχές αυτές θα διατίθενται τμηματικά ή άπαξ, ενώ θα πρέπει να πουληθούν μέσα σε διάστημα δύο ετών.
«Η κεφαλαιακή ενίσχυση που χορηγεί το Ταμείο προσμετράται στα βασικά ίδια κεφάλαια που απαιτείται να διαθέτει ένα πιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να πληροί τους απαιτούμενους όρους κεφαλαιακής επάρκειας. Η συμμετοχή του Ταμείου είναι διετής», σημειώνεται.
«Το πιστωτικό ίδρυμα πριν υποβάλλει αίτημα κεφαλαιακής ενίσχυσης στο Ταμείο, πρέπει να έχει προσπαθήσει να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά του με αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, νέες μετοχές σε τιμές χαμηλότερες του μέσου όρου που ισχύουν στην αγορά», προστίθεται.
Με την ίδια τροπολογία διευρύνεται ο σκοπός του Ταμείου, το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιείται και για την κεφαλαιακή ενίσχυση των μεταβατικών ιδρυμάτων («bridge banks») που θα συστήνονται για την εξυγίανση των υπό πτώχευση τραπεζών.
Επίσης, το Ταμείο θα μπορεί να προβαίνει στην παροχή εγγυήσεων προς κράτη, διεθνείς οργανισμούς ή άλλους αποδέκτες και γενικά κάθε ενέργεια αναγκαία για την εφαρμογή αποφάσεων των οργάνων της ευρωζώνης που αφορούν τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass