ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST

Εφεδρεία και στον στενό δημόσιο τομέα...

* Χρυσοχοΐδης: Αλλάζουμε μοντέλο ανάπτυξης - «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αντοχές» τόνισε ο κ. Ράπανος

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2011 3:31 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:38
Την προειδοποίηση ότι η χώρα πρέπει να λάβει και να υλοποιήσει συντεταγμένα ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις, αλλιώς θα εξαναγκαστεί υπό συνθήκες ανεξέλεγκτες και επώδυνες, σύντομα, να πράξει όλα όσα δεν κάνει τώρα, απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του συνεδρίου του Εconomist χθες το πρωί πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με την τρόικα. Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε κλείσιμο περιττών οργανισμών και ανακοίνωση εντός της εβδομάδας της αναδιάρθρωσης των φορέων, εφεδρεία στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα («στον στενό δημόσιο τομέα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, όπως και στον ευρύτερο»), ολοκλήρωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ στις αρχές Οκτωβρίου, ταχύτερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
Η ομιλία του κ. Βενιζέλου κινήθηκε στο πλαίσιο της τοποθέτησής του το βράδυ της Κυριακής, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, για το πλαίσιο των μέτρων που θα συζητηθούν με την τρόικα κατά την τηλεδιάσκεψη. O Ευ.Βενιζέλος επισήμανε ότι «για το 2012, εν όψει του νέου προϋπολογισμού η προτεραιότητα είναι η περικοπή δαπανών», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «τώρα είναι η στιγμή να πάρουμε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις, κι αν δεν τα κάνουμε συντεταγμένα και οικεία βουλήσει, θα τα κάνουμε υπό συνθήκες ανεξέλεγκτες και επώδυνες κι όχι πολύ μακριά χρονικά. Έχω ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και παραγωγικούς φορείς για τους κινδύνους. Όλοι οι Έλληνες πολίτες ξέρουν σε γενικές γραμμές ποιοι είναι οι κίνδυνοι. Τώρα πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί, πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε και πιστεύω ότι θα πετύχουμε».
Ο κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ 
 H oριστική αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης και διοικητικής λειτουργίας είναι βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist. Αναφέρθηκε στις δράσεις που προωθεί το υπουργείο και την αναμόρφωση του οικονομικού κλίματος και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από κοινού με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Χαν για να μπουν στην αγορά 15 δισ. ευρώ για επενδύσεις, ανέφερε ότι για να έρθουν άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα γίνεται μια σειρά προσπαθειών.
Σημείωσε ότι με την υπηρεσία μίας στάσης ήδη έχουν ιδρυθεί 3000 επιχειρήσεις, «ενώ σε λίγες μέρες, σε συνεργασία με την Τρόικα, θα προχωρήσει η κατάργηση περίπου 72 εμποδίων». Ενδεικτικά σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής συμβάσεων του ΕΤΕΑΝ με τις τράπεζες ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διάθεση 500 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης σε ΜμΕ. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε τα επόμενα χρόνια να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε ενέργεια τουρισμό υποδομές με μια τράπεζα εγγυήσεων.
Ο κ. ΡΑΠΑΝΟΣ  
Στις αντοχές που παρουσιάζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα παρά την δημοσιονομική κρίση της χώρας και τις επιπτώσεις της, έδωσε έμφαση ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Βασίλης Ράπανος, σε παρέμβαση του στο Συνέδριο του Εκόνομιστ. Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στην οποία το κράτος δεν παρενέβη για να σώσει ούτε μία Τράπεζα λόγω της κρίσης, κάτι που συνέβη σε πολλές άλλες χώρες. Και παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, το τραπεζικό σύστημα αντέχει σήμερα. Αν υποφέρει το τραπεζικό σύστημα δεν οφείλεται σε δικές του αδυναμίες, αλλά στην υποβάθμιση την οποία υπέστη εξαιτίας της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος. Αποτέλεσμα αυτής της υποβάθμισης είναι ότι οι διεθνείς χρηματαγορές έχουν κλείσει για το τραπεζικό σύστημα, ανέφερε ο κ. Ράπανος. Αν αποκατασταθεί η βεβαιότητα στην ελληνική οικονομία, αν μειωθεί η αβεβαιότητα που συνεπάγεται και τη μείωση των περίφημων spreads, αν αποκατασταθεί η βεβαιότητα και οι Έλληνες αρχίζουν να επαναφέρουν τις αποταμιεύσεις τους στις ελληνικές Τράπεζες, τότε θα μπορέσουν και οι ελληνικές Τράπεζες, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά την προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass