«ΣΕ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΥΨΗ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟΥ», ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ψωμί μέχρι και 5-6 ευρώ το κιλό…

* Σε συμμαχία με τους καταναλωτές κάλεσε τους αρτοποιούς η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2011 3:15 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:38
 Τον κίνδυνο να φτάσει η τιμή του ψωμιού σε δυσθεώρητα ύψη, εάν δημιουργηθούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επεσήμαναν οι αρτοποιοί Λάρισας, σε συνάντηση που είχαν με την βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλη Μούσιο, στη Νορβηγία και τη Γερμανία, όπου η αγορά του ψωμιού βρίσκεται στα χέρια πολύ λίγων μεγάλων εταιρειών κοστίζει 6, 7 μέχρι και 8 ευρώ το κιλό –κάτι που δεν αποκλείεται να δούμε και στη χώρα μας, εάν αποδεκατιστεί η εγχώρια αρτοποιητική βιοτεχνία και οι χιλιάδες μικροί αρτοποιοί.
Η συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Μούσιος, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Ν.Λάρισας, Φαίδων Ζαμπούρας και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ενόψει του 31ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αρτοποιών που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα.
Όπως ανέφερε στην «Ε» ο κ.Μούσιος, τα αρτοποιεία βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο. Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω μείωση στην κατανάλωση ψωμιού, αλλά ότι οι τζίροι έχουν πέσει δραματικά. Ο πρόεδρος της ΟΑΕ υποστήριξε πως εάν φτάσουμε σε σημείο να βάζουν λουκέτα και τα αρτοποιεία, τότε πραγματικά η κατάσταση θα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Στη συνάντηση βρέθηκαν επί τάπητος τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου της βιοτεχνικής αρτοποιϊας, όπως η υψηλή φορολόγηση, αλλά και οι πιέσεις που ασκούνται από τις μεγάλες αρτοβιομηχανίες, καθώς και τα θέματα της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος, το bake off και οι θερμές γωνιές. Όπως επισημαίνουν οι αρτοποιοί, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το περιεχόμενο του νόμου για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, τα βενζινάδικα θα μπορούν να πωλούν ψωμί και τα αρτοποιεία… λιπαντικά! Σύμφωνα με τον κ.Μούσιο, οι αρτοποιοί ζητούν να ξεκαθαριστεί ότι το ψωμί, ως είδος διατροφής, θα πωλείται από καταστήματα διατροφής. Οι κκ. Μούσιος και Ζαμπούρας, στη συνάντηση με την κ.Διώτη, υποστήριξαν ότι είναι φαιδρό να θεωρείται το επάγγελμά τους «κλειστό», ζητώντας την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα τους εξαιρεί από το άρθρο 14 του Ν. 3526/2007 και επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στη θέση της, υπάρχει κίνδυνος το κόστους του ψωμιού, που στην Ελλάδα είναι έως και 40% χαμηλότερο από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., να εκτοξευθεί από το 0,90 € που είναι σήμερα, στα 5 ή και στα 6 ευρώ.
Επίσης, ανέφεραν ότι το κλείσιμο των μικρών βιοτεχνιών αρτοποιίας θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση, καθώς μαζί τους θα συμπαρασύρουν πάνω από 150.000 άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους, καθώς και μία μεγάλη σειρά επαγγελμάτων και που σχετίζονται με την αρτοτεχνία. Τέλος, προανήγγειλαν τη συνεργασία που έχουν ξεκινήσει με τους εγχώριους αρτοβιομηχάνους για την πιστοποίηση ελληνικών αλεύρων, συζητώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο της συμβολαιακής γεωργίας.
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ
«Το ψωμί είναι ίσως το βασικότερο αγαθό πρώτης ανάγκης, ενώ στη σημερινή εποχή της οικονομικής ύφεσης, το διατροφικό θέμα είναι το κρισιμότερο» τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής, συμφωνώντας με άποψη που διατυπώθηκε ότι τα περισσότερα διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών συνδέονται με μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων. Επεσήμανε επίσης τους κινδύνους που εμπεριέχει για τους παραγωγούς η συμβολαιακή γεωργία και προσέθεσε ότι τόσο αυτή όσο και οι διαδικασίες πιστοποίησης προϊόντων δεν μπορούν ποτέ να είναι 100% αξιόπιστες, εάν δεν υπάρχει ένας ισχυρός δημόσιος φορέας που να θέτει όρια, να ελέγχει και να εποπτεύει τις διαδικασίες. Τέλος, προέτρεψε τους αρτοποιούς να συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα και να συγκρατούν το κόστος, κυρίως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, «ώστε να υπάρχει μία πάγια και ισχυρή συμμαχία με τους καταναλωτές, ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις κυβερνητικές πιέσεις και αυθαιρεσίες».
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί φέτος το πανελλήνιο συνέδριο Αρτοποιών, το 31ο κατά χρονική σειρά, στις αρχές Οκτωβρίου. Πρόκειται για τον κορυφαίο θεσμό του συνδικαλιστικού κινήματος των Ελλήνων αρτοποιών καθώς οι εκπρόσωποι των συλλόγων αρτοποιών από κάθε γωνιά της Ελλάδας εκλέγουν τα νέα όργανα διοίκησης της ομοσπονδίας, συζητούν διεξοδικά αλλά και ενημερώνονται για πληθώρα επαγγελματικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών θεμάτων.
Το Συνέδριο, που γίνεται κάθε 3 χρόνια, θα παρακολουθήσουν 450 έως 500 προσκεκλημένοι, όπως σύνεδροι, συνεργάτες – προμηθευτές, πολιτειακοί παράγοντες, εκπρόσωποι από Επιμελητήρια & Ομοσπονδίες της χώρας μας, καθώς και παράγοντες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στόχος του συνεδρίου είναι η ενημέρωση σε θέματα που άπτονται των επιχειρήσεων του κλάδου και θα είναι ικανά να προωθήσουν την ομαλή λειτουργία και να εντάξουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε επιστημονική βάση. Γι αυτόν τον λόγο έχουν κληθεί και θα μιλήσουν διακεκριμένοι ομιλητές όπως ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος- καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Βαθιώτης- ακαδημαϊκός διευθυντής του τμήματος marketing του ICBS Θεσσαλονίκης και άλλοι επιστημονικοί συνεργάτες που θα αναλύσουν θέματα άμεσα συνδεδεμένα με τον κλάδο της βιοτεχνικής αρτοποιίας. Το Συνέδριο θα γίνει στις 01, 02 & 03 Οκτωβρίου 2011, στο ξενοδοχείο Imperial. Η πανηγυρική έναρξη του συνεδρίου θα γίνει την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass