ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΤΕ

Ενδιαφέρον της «Επίλεκτος» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης

* Που αποβλέπει το ενδιαφέρον της και πως εξελίσσεται ο διαγωνισμός για την πώληση της

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2011 3:17 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:38
 Με μια λιτή ανακοίνωση, αλλά βαρύνουσας σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική του νομού Λάρισας αλλά και της ελληνική οικονομίας γενικότερα, η ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ Κλωστουφαντουργία ΑΕΒΕ, ενημέρωσε χθες το επενδυτικό κοινό, για το ενδιαφέρον της να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Το εκδηλωθέν ενδιαφέρον για την ΕΒΖ, μπορεί να μην είναι δεσμευτικό καθώς ακόμη στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, που δρομολόγησε η Αγροτική Τράπεζα, αλλά είναι ενδεικτικό και των σχεδιασμών που δρομολογεί μέσω αυτής η εταιρία αλλά και του ότι η Βιομηχανία Ζάχαρης θεωρείται επενδυτική ευκαιρία... 
 Η ΑΤΕ μπορεί να έχει αποφασίσει να αποδεσμευτεί από τις μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητές της και η ΕΒΖ να είναι μια ζημιογόνος δραστηριότητά, ωστόσο η «προίκα» που θα πάρει ο αγοραστής της δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Η αξία της ακίνητης περιουσίας υπολογίζεται στα 90 περίπου εκ. ενώ σ΄ αυτήν ανήκουν εντός της Ελλάδας τα 3 υπό λειτουργία εργοστάσια σε Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες και Ορεστιάδα και τα 2 κλειστά σε Λάρισα και Ξάνθη.
«Η εταιρία μας στα πλαίσια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας για την απόκτηση ποσοστού 82,33% των μετοχών της εταιρίας «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» εκδήλωσε ενδιαφέρον (μη δεσμευτικό) για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας» ανέφερε η ανακοίνωση, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά της τοπικής οικονομίας που λόγω της ζοφερής κατάστασης παραμένουν σε λήθαργο...
Γιατί όμως η ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ενδιαφέρεται να αγοράσει την ΕΒΖ και που αποσκοπεί η κίνησή της αυτή;
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς και καλά πληροφορημένες πηγές, οι λόγοι που οδήγησαν την Φαρσαλινή εταιρία, να επισημοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα το ενδιαφέρον για την απόκτηση της Βιομηχανίας Ζάχαρης είναι αφενός μεν η αξιοποίηση της πολύχρονης εμπειρίας της στην αγροτική παραγωγή σε άλλους κλάδους και αφετέρου η διείσδυσή της στο χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Τα στελέχη της εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρίας (παρενθετικά να σημειώσουμε πως μέλος της διοίκηση της Επιλέκτου είναι ο σημερινός πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. ΑΠ. Δοντάς) γνωρίζουν εδώ και τέσσερις δεκαετίες τα πράγματα στον αγροτικό χώρο, μέσα από τη δραστηριοποίηση τους στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας (βαμβάκι, νήματα κ.α). Είναι προφανές συνεπώς ότι την απόκτηση της ΕΒΖ θα επιδιώξει να συμβάλλει στην εκμετάλλευση και επεξεργασία της αγροτικής παραγωγής και μέσα από την τευτλοκαλλιέργεια.
Παράλληλα, γνωστό είναι το ενδιαφέρον της Επιλέκτου και για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, καθώς έχει ήδη έχει τεθεί από τις αρχές του χρόνου σε λειτουργία, δίπλα στις εγκαταστάσεις των εκκοκκιστηρίων και κλωστηρίων της μητρικής εταιρείας, το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 10 MW, που θεωρείται το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.  Μέσα από μια πιθανή απόκτηση της ΕΒΖ θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά την παρουσία της στη συγκεκριμένη αγορά, με πιθανότερη επιλογή τα βιοκαύσιμα.
Στο μεταξύ, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται ανακοίνωση της εταιρίας, που θα αναφέρεται στη συγκεκριμένη κίνηση, η οποία όπως λέγεται χρηματοδοτικά είναι εξασφαλισμένη. 
Πάντως η ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ δεν είναι η μοναδική ελληνική εταιρία που διεκδικεί την ΕΒΖ. Η σχετική προθεσμία έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου και όπως λέγεται οι «μνηστήρες» είναι συνολικά 12, εκ των οποίων οι 9 είναι ξένες. Οι γερμανικές Nordzucker και Suedzucker, η αγγλική MAN αλλά και Ρώσοι επενδυτές συγκαταλέγονται μεταξύ των υποψηφίων διεκδικητών.
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό, το επόμενο βήμα μετά την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος που κατατέθηκε στον σύμβουλο Eurobank EFG EQUITIES ΑΕΠΕΥ προβλέπει ότι οι υποψήφιοι που θα προκριθούν θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο. Οι υποψήφιοι που θα προχωρήσουν, θα μπορούν να λάβουν έκθεση περιορισμένου ειδικού οικονομικού ελέγχου, πρόσβαση σε νομικά και εμπορικά έγγραφα, το σχέδιο της σύμβασης αγοράς-πώλησης για τα σχόλιά τους, καθώς και να διενεργήσουν οι ίδιοι περιορισμένο ειδικό οικονομικό και νομικό έλεγχο για να συζητήσουν με τον πωλητή και να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ.
Το τρίτο στάδιο προβλέπει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, η οποία χρονικά τοποθετείται μέσα στον Νοέμβριο, ενώ ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η πώληση της EBZ. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα πρέπει, μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της EBZ από την ΑΤΕ, να προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την αγορά των υπόλοιπων μετοχών της εταιρίας.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass