ΟΚΤΩ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΜΙΛΟΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ, Η «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ» ΚΑΙ Η «DAMCO ENERGY» ΣΤΗ Β΄ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Οι δέκα «μνηστήρες» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης

* Ποιοι είναι οι διεκδικητές και που δραστηριοποιούνται - Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2011 3:14 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:38
Τη λίστα των 10 εταιρειών, που επελέγησαν μεταξύ 12 υποψηφίων για να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού εκχώρησης του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, μη δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι εξής εταιρείες, μεταξύ των οποίων επιχειρηματικοί κολοσσοί διεθνούς εμβέλειας:
1. CEVITAL SPA (ΑΛΓΕΡΙΑ)
2. DAMCO ENERGY S.A. (ΕΛΛΑΔΑ)
3. ED&F MAN HOLDINGS LIMITED (ΗΝ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ)
4. LITEX COMMERCE JSC (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)
5. NORDZUCKER AG (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
6. POLSKI CUKIER S.A. (ΠΟΛΩΝΙΑ)
7. ROS AGRO PLC (ΡΩΣΙΑ)
8. S΄DZUCKER AG (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
9. SUNOKO D.O.O. NOVI SAD (ΣΕΡΒΙΑ)
10.ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.Β.Ε. (ΕΛΛΑΔΑ)
Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα, οι επιλεγείσες εταιρείες θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου, αφού προηγηθεί η διαδικασία του «due diligence» (σ.σ. της ενδελεχούς έρευνας ή ελέγχου των δεδομένων της επένδυσης). Στόχος είναι η πώληση της ΕΒΖ -που εντάσσεται στο πλαίσιο της απεμπλοκής της ΑΤΕ από τις θυγατρικές της, του μη χρηματοοικονομικού τομέα- να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους 2011. Ως σύμβουλος πώλησης για την ATEbank ενεργεί η Eurobank EFG Equities A.E. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΒΖ διαθέτει τρία ζαχαρουργεία, σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα, ενώ έχει υπό πλειοψηφικό έλεγχο δύο θυγατρικές στη Σερβία, την «AD Fabrica Secera Crvenka», στην οποία κατέχει ποσοστό άνω του 80% και την «AD Fabrica Sajkaska», στην οποία η συμμετοχή της ανέρχεται σε 92,32%.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ 
Πλην των δύο ελληνικών εταιριών, την DAMCO ENERGY S.A. , που ανήκει στον Όμιλο Κοπελούζου και δραστηριοποιείται στα ενεργειακά έργα και τη Φαρσαλινή κλωστοϋφαντουργία ΕΠΙΛΕΚΤΟ, οι υπόλοιπες είναι ξένες. Η πιο απρόσμενη συμμετοχή φαίνεται ότι ήταν αυτή της «Cevital SPA», της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρίας της Αλγερίας, με τζίρο άνω των 2,5 δισ. δολ. Ενδεικτικό της δυναμικής της εταιρείας είναι και το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του consortium που «τρέχει» το κολοσσιαίο έργο "Desertec", με στόχο την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην έρημο Σαχάρα και την εξαγωγή της στην Ευρώπη.
Πέραν, όμως, της «Cevital», ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες συμμετοχές, όπως αυτές των γερμανικών «Sudzucker» και «Nordzucker» και της βρετανικής «ED&F-MAN».
 Η κραταιά «Sudzucker», που αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό ζάχαρης στην Ευρώπη, με ετήσια παραγωγή 4,8 εκατ. τόνων, έχει υπό τη σκέπη της 30 ζαχαρουργεία σε διάφορες χώρες και αναμένεται να κλείσει τη χρήση 2011/2012 με ενοποιημένα έσοδα της τάξης των 6,3 δισ. ευρώ (έναντι 6,2 δισ. το 2010/2011 και 5,7 δισ. το 2009/2010).Τα έσοδα της χρήσης 2010/2011 ήταν τα υψηλότερα από την ίδρυση της εταιρείας, η οποία παρουσίασε ενοποιημένα κέρδη 519 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 29%, σε σχέση με την παρελθούσα χρήση. Η «Nordzucker», η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία του κλάδου στη Γερμανία, με την οποία η ΕΒΖ διατηρεί πολυετή συνεργασία (εισαγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα), μπορεί να έκλεισε τη χρήση 2009/2010 με μείωση κερδών, αλλά τα οικονομικά της μεγέθη παραμένουν εντυπωσιακά: στη συγκεκριμένη χρήση, ο ενοποιημένος τζίρος της διαμορφώθηκε σε 1,8 δισ. ευρώ (από 1,2 δισ. στην προηγούμενη), ενώ η μείωση των κερδών της κατά 10 εκατ. ευρώ, στα 44 εκατ., σχετιζόταν κυρίως με την επένδυση για την εξαγορά της Νordic Sugar. Στο πρώτο μισό της χρήσης 2010/2011, η εταιρεία πραγματοποίησε τζίρο 914 εκατ. ευρώ, έναντι 904 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης.
Η βρετανική «ED & F Man», τέλος, με την οποία η ΕΒΖ επίσης συνεργάζεται σε επίπεδο εισαγωγών, ελέγχει το 25% της παγκόσμιας διακίνησης ζάχαρης, έχει δραστηριότητα σε 40 χώρες ανά την υφήλιο και δραστηριοποιείται παράλληλα στον χώρο των ζωοτροφών, των βιοκαυσίμων, του καφέ και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στο μεταξύ, για μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της ΕΒΖ, με στόχο το ξεπούλημά της και την πλήρη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι, που ετοιμάζονται να καταθέσουν σχετική αγωγή (ήδη απέστειλαν και εξώδικο στην ATEBank) την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, στις 29 Σεπτεμβρίου οι πρόεδροι των οκτώ συλλόγων των εργαζομένων στα ζαχαρουργεία αναμένεται να συναντηθούν στην Αθήνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Δριβελέγκα, προκειμένου να τού παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το μέλλον της βιομηχανίας. Εξάλλου σήμερα στις 12 το μεσημέρι, αναμένεται να συζητηθεί στα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), στη Θεσσαλονίκη, το θέμα της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων της ΕΒΖ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass