ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΙΜΗΝΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΛ

«Εκτός» το 20% των εμπορικών καταστημάτων

* Θα εξαφανιστούν το λιγότερο 5,5 δισ. ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα *Διευρύνεται η «ψαλίδα» τιμών, κυρίως σε είδη ένδυσης-υπόδησης * «Καμπανάκι» ΣΘΕΒ για αγορά και περιφερειακή βιομηχανία

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2011 2:44 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:38
Εκτός αγοράς βρίσκεται ήδη το 20% του εμπορικού δυναμικού της Λάρισας, καθώς δύο στα δέκα καταστήματα έχουν βάλει «λουκέτο» μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΕΣΛ. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο ποσοστό είχε προκύψει από την καταγραφή των κλειστών καταστημάτων στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους που είχε κάνει ο Σύλλογος τον περασμένο Αύγουστο, για λογαριασμό της ΕΣΕΕ. Ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη και η τοπική έρευνα, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Για ρευστό της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ που θα «εξαφανιστούν» από την αγορά, εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται και των ακάλυπτων επιταγών έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Απόστολος Δοντάς, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου και για τη βιωσιμότητα της περιφερειακής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης του ΕΣΛ, Άγη Τριγάζη, τα πρώτα στοιχεία της έρευνας του ΕΣΛ –τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται το επόμενο διάστημα- δείχνουν ότι ένα ποσοστό 20% έχει βγει «εκτός παιχνιδιού» μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της ΕΣΕΕ έδειχναν ποσοστό 16,5%, ωστόσο η καταγραφή αφορούσε τον μήνα Αύγουστο, αν και περιλαμβάνονταν τα καταστήματα που ήδη είχαν κλείσει το προηγούμενο διάστημα. Τα στοιχεία του Συλλόγου έχουν μεγαλύτερο εύρος και χώρου και χρόνου, ενώ αναμένεται να «φανερωθεί» και η αδυναμία του εμπορικού κόσμου σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχει κληθεί να επωμιστεί μέσα στον τελευταίο χρόνο.
«ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ»
Στο μεταξύ, μετά τις εκπτώσεις και τις προσφορές, αρχίζει να διαμορφώνεται μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις τιμές σε είδη ένδυσης και υπόδησης, ιδίως της νέας σαιζόν. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αρχίζει να γίνεται πιο έντονη η «ψαλίδα» των τιμών, δηλαδή μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στις χαμηλές και τις υψηλές τιμές, φαινόμενο που επικρατούσε μέχρι και τον δεύτερο-τρίτο χρόνο από την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Από το 2003 περίπου, μέχρι και τις αρχές της περασμένης εαρινής σαιζόν, οι τιμές εμφάνιζαν μια πολύ μεγαλύτερη διακύμανση, με προϊόντα που βρίσκονταν και στη γκάμα των 80-100 ευρώ. Πλέον, η εικόνα που αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται δείχνει τιμές ειδών πάνω από τα 120-150 ευρώ και κάτω από 40-50 ευρώ –οι ενδιάμεσες αρχίζουν να… εξαφανίζονται.
ΜΕΙΟΝ 5,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
«Κώδωνα κινδύνου» για τη ρευστότητα ύψους 5,5 δισ. ευρώ που αφαιρείται βίαια από την αγορά το διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα, εξαιτίας των μέτρων και των ακάλυπτων επιταγών, έκρουσε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Απόστολος Δοντάς, μιλώντας στην «Ε». Ο κ.Δοντάς σημείωσε πως από την επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα θα αφαιρεθούν (από την αγορά προς το κράτος) περίπου 2 δισ. ευρώ, σε άλλα 2 δισ. ευρώ περίπου θα φτάσει το ύψος των ακάλυπτων επιταγών μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ περίπου 1,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα «αφαιρεθεί» με την μετακύλιση χρονικά της καταβολής μισθών στο δημόσιο τομέα. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στην όποια δραστηριότητα. Ο κ.Δοντάς επεσήμανε ότι τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης έχει ο κλάδος της μεταποιητικής δραστηριότητας τροφίμων-αγροτικών προϊόντων, ενώ οι λοιποί κλάδοι βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass