Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΗΣ Α΄ ΔΟΣΗΣ ΛΗΓΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

Αλαλούμ με τα λανθασμένα πολυεκκαθαριστικά

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2011 3:18 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:39
Του Γιώργου Νούλη
Το απίστευτο αλαλούμ με τα λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα των έκτακτων εισφορών λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία πληρωμής τους συνεχίζεται... Την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της α΄ δόσης και οι Εφορίες της Λάρισας μη διαθέτοντας ακόμη το λογισμικό για την αυτόματη διόρθωση των λαθών αδυνατούν να εξυπηρετήσουν πολλούς από τους φορολογούμενους ενώ η διευκρινιστική εγκύκλιος για το συμψηφισμό του φόρου για όσους δικαιούνται επιστροφή από τη φορολογική δήλωση δεν έχει ακόμη... φθάσει.
Με δεδομένο ότι σήμερα και αύριο οι Εφοριακοί απεργούν, για όσους έχουν στα χέρια τους λανθασμένα εκκαθαριστικά υπάρχουν δύο επιλογές:
* Είτε να μεταβούν σε Τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ για να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα προσδοκώντας ότι θα εισπράξουν πίσω τη διαφορά όταν θα γίνει νέα εκκαθάριση, είτε
* Να μην το πληρώσουν, μέχρι να καταστεί εφικτή η διόρθωση του ποσού, με αποτέλεσμα όμως να επιβαρυνθούν με μηνιαίες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής...
 Να θυμίσουμε πρωτίστως πως το τριπλό εκκαθαριστικό σημείωμα περιλαμβάνει την εισφορά αλληλεγγύης στο εισόδημα, την έκτακτη εισφορά στα τεκμήρια και το τέλος επιτηδεύματος.
Η έκτακτη εισφορά εισοδήματος επιβάλλεται με συντελεστές από 1% έως και 4% στο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα ή στο τεκμαρτό εισόδημα εφόσον αυτό είναι υψηλότερο, το τέλος επιτηδεύματος είναι για φέτος 300 ευρώ και επιβάλλεται στο πολλαπλάσιο ανάλογα με τον αριθμό των υποκαταστημάτων (300 ευρώ για την έδρα και από 300 για κάθε υποκατάστημα), ενώ για τις έκτακτες εισφορές αντικειμενικών δαπανών επιβάλλονται με συντελεστή 5% επί του τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει από Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών, σκάφη, αεροσκάφη και πισίνες.
Η εξόφλησή του ξεκινάει από τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση ή να εξοφληθεί εφάπαξ όλο το ποσό με την έκπτωση του 5%. Οι δόσεις που μπορεί να πληρωθεί είναι έξι, αλλά να μην είναι μικρότερη από τα 300 ευρώ. Η μη πληρωμή του εκκαθαριστικού σημαίνει ότι θα καταστεί ληξιπρόθεσμο στο τέλος του έτους. Ο φορολογούμενος πάντως έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στην Εφορία και να ζητήσει διακανονισμό, δηλαδή να το εξοφλήσει σε δόσεις με τη μηνιαία προσαύξηση, ενώ όσοι δεν το πληρώσουν καθόλου αντιμετωπίζουν αναγκαστικά μέτρα, κατάσχεση και πλειστηριασμό. Πάντως έχουν γίνει προσφυγές κατά της συνταγματικότητας της εισφορά ενώ κάποιοι προνοητικοί έχουν υποβάλει σε Εφορίες δηλώσεις επιφύλαξης στοχεύοντας στο να τους επιστραφούν τα χρήματα αν και εφόσον η Δικαιοσύνη την κρίνει αντισυνταγματική.
Πάντως με τα συγκεκριμένα εκκαθαριστικά έχουν γίνει πολλά λάθη με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αδίκως πολλοί φορολογούμενοι.
Ενδεικτικά πολλοί έχουν παραλάβει σημειώματα, στα οποία για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς έχει προσμετρηθεί το εφάπαξ που έχουν λάβει ( αν είναι συνταξιούχοι), ενώ το ίδιο ισχύει και για ανέργους στους οποίους έχει συνυπολογιστεί και η αποζημίωση απόλυσης, ενώ είναι περιπτώσεις που πρέπει να εξαιρεθούν.
Επίσης το υπουργείο οικονομικών σε κάποιες άλλες περιπτώσεις πρόσθεσε στο ετήσιο εισόδημά τους όλα τα απαλλασσόμενα από το φόρο ποσά επιδομάτων που δήλωσαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, όπως για παράδειγμα το φοιτητικό επίδομα, το ΕΚΑΣ, το επίδομα τρίτεκνου ή πολύτεκνου, τη σύνταξη πολυτεκνικής μητέρας, τα τεκμαρτά μισθώματα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας έως 200 τ.μ. στα παιδιά ή στους γονείς κ.λπ. Προσέθεσαν, επίσης, και όλα τα αυτοτελώς φορολογηθέντα ποσά εισοδημάτων που τυχόν δήλωσαν (τόκους, καταθέσεων, κ.λπ.). Έτσι, με το συνυπολογισμό όλων αυτών των ποσών ακόμη και αυτοί που δεν ξεπερνούσαν το πλαφόν των 12.000 ευρώ, εμφανίζονται υπόχρεοι καταβολής φόρου.
Για τα λάθη αυτά τα οποία γνώρισε εκ των προτέρων το Υπ. Οικονομικών ότι θα υπάρξουν, θα πρέπει να υπάρξει νέα εκκαθάριση, αλλά επειδή δεν υπάρχει το λογισμικό πρόγραμμα για την αυτόματη
διόρθωσή τους, όπως προαναφέραμε στις Εφορίες εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλλους.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Σε όσους ανέργους συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του ΟΑΕΔ ακόμη και αν το 2010 είχαν εισοδήματα εφόσον αυτά προέρχονται μόνο από μισθωτές υπηρεσίες δεν έχουν αποσταλεί εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας για το έτος 2011 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η εξαίρεση ισχύει ακόμη κι αν το 2010 οι συγκεκριμένοι άνεργοι είχαν εισοδήματα, όμως κατά το χρόνο της βεβαίωσης του ποσού της έκτακτης εισφοράς δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα. Στους υπόλοιπους άνεργους η αποστολή εκκαθαριστικών γίνεται κανονικά ενώ όσοι δικαιούνται την εξαίρεση θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για νέα εκκαθάριση.
Θέμα όμως δημιουργήθηκε με τους ανέργους των άλλων Ταμείων, που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Στην περίπτωση αυτή οι Εφοριακοί σήκωναν τα χέρια ψηλά... 
ΠΟΙΟΙ ΑΚΟΜΗ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
Να σημειώσουμε επίσης πως σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται:
- Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλά καθώς και σε όσους παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό πάνω από 80%
- οι αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης.
 - οι εφάπαξ παροχές Ταμείων Πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων καθώς και άλλα εφάπαξ βοηθήματα
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ
Βάσει όλων των παραπάνω, αίτηση για νέα εκκαθάριση θα πρέπει να υποβληθεί στην περίπτωση όπου επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά εισοδήματος:
* στο εισόδημα από μισθούς, συντάξεις ή πάγια αντιμισθία σε πρόσωπο με βαριά κινητική αναπηρία πάνω από 80% ή πρόσωπο ολικώς τυφλό,
* σε αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης,
* σε εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, εφάπαξ επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.,
*σε μακροχρόνια ανέργους, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή σε ανέργους οι οποίοι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, έστω και αν το 2010 είχαν εισόδημα αλλά δεν έχουν εισόδημα κατά τον χρόνο υπολογισμού της εισφοράς.
* Αίτηση νέας εκκαθάρισης θα πρέπει να υποβάλουν και οι κάτοχοι αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, με παλαιότητα άνω των 10 ετών, ή αναπηρικών αυτοκινήτων που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και όσοι κατέχουν μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, ολικού μήκους έως έξι μέτρα, περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν οδηγούν σε έκτακτη εισφορά αντικειμενικής δαπάνης.
* Όσον αφορά στο τέλος επιτηδεύματος θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση νέας εκκαθάρισης αν ο φορολογούμενος φαίνεται να χρωστάει 300 ευρώ, αλλά:
* δεν ασκεί δραστηριότητα και έχει υποβάλει δήλωση διακοπής στη ΔΟΥ πριν από την 1η Ιανουαρίου 2010,
* ασκεί δραστηριότητα σε χωριά έως 500 κατοίκων και σε νησιά έως 3.100 κατοίκων (εξαιρούνται οι τουριστικοί τόποι),
* οι μήνες λειτουργίας λόγω κλεισίματος ή μετασχηματισμού της επιχείρησης είναι λιγότεροι από τους αναφερόμενους,
* συντρέχει οποιοσδήποτε νόμιμος λόγος (π.χ. φορολογία πλοίων).
ΤΟΚΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
Πάντως ερωτηματικά δημιουργεί και η σχετική διάταξη του νόμου που επισημαίνει το εξής:
«Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει στους κωδικούς 659 - 660 της δήλωσης του οικονομικού έτους 2011 όλα τα ποσά των αφορολόγητων ή φορολογηθέντων κατά ειδικό τρόπο εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να υπολογιστεί ειδική εισφορά μικρότερη της οφειλόμενης, δύνανται να υποβάλλουν εντός 2 μηνών από την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος τους, δήλωση με τα ακριβή ποσά των εισοδημάτων αυτών. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται δεκτό, ότι δεν θα... επιβάλλεται καμία κύρωση, καθόσον δεν υπήρχε υποχρέωση για δήλωση των υπόψη εισοδημάτων»... Με λίγα λόγια δηλαδή όσοι θέλετε μπορείτε να δηλώσετε και τώρα τους τόκους των καταθέσεών σας, για να φορολογηθείτε περισσότερο. Φυσικά κανένας φορολογούμενος δεν πήγε σε Εφορία της Λάρισας να κάνει κάτι τέτοιο...
ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ
Στο μεταξύ το πολυεκκαθαριστικό έχει σταλεί σε φορολογούμενους που ακόμη δεν έχουν πάρει το εκκαθαριστικό της φορολογίας εισοδήματος. Πηγαίνοντας στις Εφορίες για να ζητήσουν συμψηφισμό της επιστροφής δεν εξυπηρετούνται επειδή δεν υπάρχει η σχετική οδηγία. Πάντως για όσους περιμένουν επιστροφή φόρου από το εκκαθαριστικό της φορολογίας εισοδήματος να το ξεχάσουν. Το δυσάρεστο όμως θα είναι αν οι φορολογούμενοι που αναμένουν πιστωτικό εκκαθαριστικό υποχρεωθούν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο που τους αναλογείς και σε δόσεις των 300 ευρώ τον μήνα .
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass