ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗ Γ.Γ.Π.Σ. ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ...

Φαρσοκωμωδία με τα sms του τέλους ακινήτων

* Αναμένονται νέες οδηγίες για τους ανέργους, πολύτεκνους και ανάπηρους για το πώς θα εξαιρεθούν από το «χαράτσι»

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2011 3:57 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:41
Του Γιώργου Νούλη
Από γκάφα σε γκάφα πηγαίνει το Υπουργείο Οικονομικών. Η νέα έμπνευση, για την εξαίρεση του τέλους ακινήτων από τις ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων, με την αποστολή sms, εξελίσσεται σε φαρσοκωμωδία και αυτό γιατί τον ίδιο πενταψήφιο αριθμό, 54160, κατέχουν άλλοι δύο συνδρομητές, με αποτέλεσμα τα μηνύματα να φτάνουν σε λάθος παραλήπτη...
Η διαδικασία αυτή, φαίνεται πως τελικά μόνο απλή δεν είναι, για τον κόσμο καθώς ένα απλό λάθος στην καταγραφή των στοιχείων στο sms αρκεί για να απομακρύνει το μήνυμα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι όπως είχε ανακοινώσει προχθές το υπουργείο Οικονομιών, όσοι δικαιούνται εξαίρεση από το τέλος ή το μειωμένο συντελεστή 0,5 ευρώ /τ.μ. πρέπει μέχρι και αύριο να στείλουν sms στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον ΑΦΜ, και τον αριθμό παροχής ρεύματος από τη ΔΕΗ αφήνοντας κενό ανάμεσα στα δύο τελευταία.
Επειδή η ανακοίνωση του Υπουργείου δεν συνοδευόταν από συγκεκριμένα παραδείγματα για τον τρόπο αποστολής του μηνύματος και δεδομένου ότι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί χρησιμοποιούν τον ίδιο 5ψηφιο αριθμό για λήψη μηνυμάτων, τα μηνύματα είτε από λάθος καταγραφή των στοιχείων είτε γιατί ο αριθμός χρησιμοποιείται και από τα κανάλια αντί για την ΓΓΠΣ καταλήγουν... αλλού για αλλού
Το θέμα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του και ενδεχομένως να υπάρξουν νέες οδηγίες προς τους φορολογούμενους.
Επί του πρακτέου πάντως άνεργοι τακτικοί ή μακροχρόνιοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία άνω του 80% και γενικά ευπαθείς ομάδες μπορούν να εξασφαλίσουν την εξαίρεση από το νέο «χαράτσι» των ακινήτων ή τουλάχιστον να πληρώσουν μειωμένο το τέλος αν προλάβουν να αποστείλουν μέχρι και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου. ένα γραπτό μήνυμα γιατί ειδάλλως θα υποχρεωθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση και ακολούθως να ακολουθήσουν διαδικασίες συμψηφισμού.
Συγκεκριμένα, όπως όριζε απόφαση του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, κ. Π. Οικονόμου, προκειμένου να μην επιβληθεί τέλος στους δικαιούχους απαλλαγής ή να επιβληθεί τέλος με μειωμένο συντελεστή και προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, τα πρόσωπα που τυγχάνουν του μειωμένου τέλους ή της απαλλαγής πρέπει να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (sms) κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και τον αριθμό της παροχής τους διαχωριζόμενους με έναν κενό χαρακτήρα μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2011.
Η ΓΓΠΣ, αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, θα απαντήσει σε όλα τα μηνύματα για το αποτέλεσμα της αίτησης με γραπτό μήνυμα (sms) είτε ότι η αίτηση έγινε δεκτή είτε ότι έχει απορριφθεί (παρεμπιπτόντως να σημειώσουμε πως το μήνυμα θα κοστίζει 0,1107 ευρώ, ενώ για τα απαντητικά sms δεν θα υπάρχει χρέωση). Στη συνέχεια, θα παραδώσει ηλεκτρονικό αρχείο στη ΔΕΗ και στους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για τα πρόσωπα που απαλλάσσονται του ειδικού τέλους ή που δικαιούνται μειωμένο τέλος με τον αντίστοιχο αριθμό παροχής.
Σε περίπτωση όπου ο δικαιούχος δεν υποβάλει γραπτό μήνυμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, θα καταβάλει την πρώτη δόση και δύναται με την ίδια διαδικασία να το υποβάλει εκπρόθεσμα μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2011 και εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή θα ληφθεί υπόψη στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ μετά την έγκριση της αίτησης.
Τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό θα τύχει συμψηφισμού στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.
Να θυμίσουμε πως sms πρέπει να στείλουν για να πληρώσουν ειδικό τέλος 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου, για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία, οι εξής Λαρισαίοι φορολογούμενοι:
1. Πολύτεκνοι, εφόσον τα τέκνα τον βαρύνουν φορολογικά κατά το οικονομικό έτος 2011, με οικογενειακό εισόδημα το προηγούμενο έτος, του έτους επιβολής του τέλους, μέχρι 30.000 ευρώ.
2. Πρόσωπο που είναι το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά, ανάπηρο (ολικώς τυφλοί και πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%).
Επίσης, για να τύχουν απαλλαγής θα πρέπει να στείλουν μήνυμα:
1. Μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ 
2. Άνεργοι που επιδοτήθηκαν λόγω τακτικής επιδότησης από τον ΟΑΕΔ κατά τους 6 τουλάχιστον από τους 12 μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.
Εννοείται ότι οι άνεργοι των παραπάνω περιπτώσεων δεν απαλλάσσονται, εάν το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν:
1. Αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008 υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
2. Αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ.
3. Για το πλέον των 120 τ.μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.
 
ΔΕΗ: Nέο ωράριο από Δευτέρα
Από τις 8.15 το πρωί ως τις 2.15 το μεσημέρι θα λειτουργούν από την προσεχή Δευτέρα 3 Οκτωβρίου όλα τα Καταστήματα Εμπορίας της ΔΕΗ (ταμεία - εμπορική εξυπηρέτηση) και τα Πρακτορεία της Διανομής (συνδέσεις - τεχνική εξυπηρέτηση), αναφέρει η ΔΕΗ σε νεώτερη διορθωτική ανακοίνωση.
Η αλλαγή του ωραρίου γίνεται στο πλαίσιο εναρμόνισης προς τα αντίστοιχα ωράρια λοιπών φορέων και οργανισμών.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass