ΜΟΝΟΝ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΙΕΘΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΕΝΩ Η ΖΗΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΗ

Πρεμιέρα με προβλήματα για τη φοροκάρτα

* Δεν μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να τη χρησιμοποιήσουν - Προαιρετική η χρήση της για φέτος

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2011 3:35 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:42
 Του Γιώργου Νούλη
Μικρό ήταν ενδιαφέρον και η ζήτηση για την απόκτηση της φοροκάρτας από τους Λαρισαίους πολίτες, χθες πρώτη ημέρα της διάθεσής της. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των τραπεζικών υποκαταστημάτων πλην της Εθνικής, δεν την έχει εφοδιασθεί αλλά κυρίως γιατί η χρήση της σε πρώτη φάση δεν είναι προαιρετική, η απόκτησή της δεν εντάχθηκε στις προτεραιότητές των φορολογουμένων. 
Εντός της εβδομάδας πάντως η κάρτα θα είναι διαθέσιμη από όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών αλλά το αν θα βρει ανταπόκριση από την πλειοψηφία των φορολογουμένων παραμένει το ζητούμενο τη στιγμή μάλιστα που ο μηχανισμός της κάρτας δεν είναι έτοιμος, ώστε να χρησιμοποιηθεί από όλες τις επιχειρήσεις του νομού.
 Ενημερωτικά να σημειώσουμε πως μέσω της κάρτας αποδείξεων αποτυπώνονται ηλεκτρονικά τα ποσά των τυχόν δαπανών από αγορές ή από παροχές υπηρεσιών που κάνουμε και τα οποία καταχωρούνται αυτόματα στη φορολογική δήλωση. Έτσι στο τέλος του χρόνου δεν απαιτείται το μέτρημα και η άθροιση των αποδείξεων. Με δεδομένο ότι από του χρόνου η  ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το σύνολο των φορολογούμενων θα είναι υποχρεωτική, είναι εξυπηρετικό ως μέτρο.
 Οι κάρτες διατίθενται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο, πελάτη ή μη πελάτη μίας τράπεζας χωρίς να συμπληρώνεται έντυπο παράδοσης - παραλαβής και δεν επιτρέπεται η καταγραφή του ΑΦΜ ή των στοιχείων ταυτοποίησης του προσώπου που λαμβάνει την κάρτα. Ωστόσο όπως αναφέραμε δεν είναι έτοιμος, προς το παρόν, ο μηχανισμός για να λειτουργήσει η φοροκάρτα. Έμποροι, βιοτέχνες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ενημερώθηκαν από το υπουργείο για την προαπαιτούμενη αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων στα καταστήματά τους, οπότε αδυνατούν βαραχυπρόθεσμα να υποστηρίξουν την εφαρμογή του μέτρου.
 Επίσης αν και κάποια πράγματα για την κάρτα έχουν αποσαφηνιστεί, ωστόσο το Υπ. οικονομικών δεν έχει αποσαφηνίσει πώς θα αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι ο καταναλωτής εκτός από την ηλεκτρονική χρεοπίστωση μέσω φοροκάρτας θα παίρνει και τη χάρτινη απόδειξη για την οποία δεν έχει την υποχρέωση διακράτησης και η οποία μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε άλλο φυσικό πρόσωπο;
  Να επισημανθεί επίσης ότι για την χρήση της φοροκάρτας από τον καταναλωτή, η επιχείρηση πρέπει να διαθέτει τερματικό point of sales (pos) από όπου θα περνά η κάρτα, ώστε να καταγράφονται τα στοιχεία της απόδειξης και κυρίως το ποσό. Όμως πρώτα πρέπει να αναβαθμιστεί το λογισμικό των τραπεζών και κατόπιν να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις πότε και πώς θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Σήμερα αυτό δεν είναι εφικτό, ενώ όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν χειροκίνητο μηχάνημα ή δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ηλεκτρονικών συναλλαγών εκ των πραγμάτων αποκλείονται.    
Σε κάθε περίπτωση η φοροκάρτα έκανε χθες έστω και με προβλήματα πρεμιέρα και όπως προαναφέραμε οι φορολογούμενοι προαιρετικά μπορούν να την προμηθευτούν ώστε να καταγράφουν σ' αυτήν τις αποδείξεις από τις αγορές τους. Η όψη της είναι ανάλογη της πιστωτικής κάρτας, αλλά δεν περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία. Είναι λευκή και στην μπροστινή όψη της αναγράφονται «Κάρτα Αποδείξεων», το σλόγκαν «δίνω την κάρτα, συλλέγω έξοδα» και ένας 10ψήφιος κωδικός. Στην πίσω όψη υπάρχει μαγνητική ταινία, όπως στις πιστωτικές κάρτες, οδηγίες για την ενεργοποίησή της και το λογότυπό της τράπεζας που την εκδίδει
Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ
Κάθε κάρτα διατίθεται από την Τράπεζα απενεργοποιημένη. Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αλλά και να δηλωθεί στη ΓΓΠΣ, ο κάτοχος την ενεργοποιεί είτε μπαίνοντας στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/karta , είτε αποστέλλοντας ένα SMS, μέσω κινητού τηλεφώνου στο 54053 ως εξής «Α.Φ.Μ., κενό, 10ψήφιος αριθμός της Κάρτας Αποδείξεων».
Έτσι, κανείς άλλος πλην της ΓΓΠΣ δεν γνωρίζει σε ποιον φορολογούμενο αντιστοιχεί η κάθε κάρτα.  
Η λειτουργία της κάρτας πάντως, εφόσον δουλέψει χωρίς προβλήματα, φαίνεται απλή: μετά την έκδοση της απόδειξης - η οποία δεν υποκαθίσταται -, ο υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας περνάει την Κάρτα Αποδείξεων από τη συσκευή αποδοχής πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών POS και πληκτρολογεί το ποσό της συναλλαγής. Αμέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίδεται στον πελάτη μαζί με την απόδειξη της συναλλαγής. Οι φορολογούμενοι θα έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω του Διαδικτύου. Οι τράπεζες το µόνο που θα βλέπουν θα είναι ότι σε µια συγκεκριμένη ηµεροµηνία ο χρήστης µε έναν αριθµό κάρτας αγόρασε ένα προϊόν από μια επιχείρηση. Στο τέλος κάθε ηµέρας, η τράπεζα θα δίνει στη ΓΓΠΣ αναλυτική κατάσταση των συναλλαγών που έγιναν µε τις φοροκάρτες που εκδόθηκαν από το δίκτυό της. Η ΓΓΠΣ, µε τη σειρά της, θα περνά τα ποσά αυτά στον «λογαριασµό αφορολογήτου» καθενός από τους κατόχους τους, ενώ παράλληλα θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ που οφείλουν.
  Εννοείται ότι κάθε οικογένεια μπορεί να έχει περισσότερες κάρτες στις οποίες μπορεί να συνδέσει με το Α.Φ.Μ. των ενηλίκων μελών της. Με αυτό τον τρόπο συλλέγονται και τα έξοδα που γίνονται από μέλη της οικογένειας και αξιοποιούνται κατά τη φορολογική δήλωση του κάθε έτους ενώ διευκρινίζεται πως μπορείτε να χρησιμοποιείτε την Κάρτα Αποδείξεων επιλεκτικά σε όποιες συναλλαγές θέλετε να δηλωθούν. Ακόμη να αναφέρουμε πως επειδή η κάρτα είναι προσωπική, με την έννοια ότι αφορά μόνο έναν πολίτη, δεν έχει λόγο κάποιος να την κλέψει και να τη χρησιμοποιήσει οπότε αν κλαπεί ή χαθεί μπορείτε να λάβετε νέα, ενώ οι αποδείξεις που έχετε συλλέξει στην πρώτη (απολεσθείσα) Κάρτα Αποδείξεων δεν χάνονται.  
 Τέλος να αναφέρουμε πως το στο τηλ. 2110007111 το Υπουργείο Οικονομικών δίνει κάθε πληροφορία σχετικά με την κάρτα.
 
  
   
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass