ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ Τ.Μ. ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΟΥΝ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΛΟΣ

«Καπέλο» του Δήμου σε ιδιοκτήτες ακινήτων

* Για πολλούς δημότες σους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν καταγράφονται τα σωστά τετραγωνικά - Εντός των ημερών θα ξεκαθαριστεί από τα sms ποιοι άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι θα εξαιρεθούν από το «χαράτσι»

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2011 3:42 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:42
 Του Γιώργου Νούλη
 
Σε διορθώσεις των αποκλίσεων που εντοπίζονται σε λογαριασμούς ρεύματος σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα, προκειμένου να αποφύγουν την μεγαλύτερη επιβάρυνση από το τέλος ακινήτων επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες πολίτες της Λάρισας. Ο Δήμος Λάρισας μέχρι και χθες είχε δεχθεί πάνω από 300 αιτήσεις διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων από ιδιοκτήτες κατοικιών και καταστημάτων, με τα οποία ο Δήμος υπολόγιζε το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και τους λοιπούς δημοτικούς φόρους.
 Θυμίζουμε πως για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνονται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης, το εμβαδόν του ακινήτου, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και ο συντελεστής προσαύξησης του ακινήτου ανάλογα με την ηλικία του. Ο Δήμος Λάρισας όμως, όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας, είχαν τη δυνατότητας βάσει σχετικού νόμου του 1975, να προσαυξάνουν κατά ένα ποσοστό τα τ.μ. του ακινήτου, που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, με το σκεπτικό ότι οι δημότες της απολάμβαναν παροχές πχ. καθαριότητας, καλύτερες σε σύγκριση με άλλες συνοικίες, οπότε και πλήρωναν και αυξημένα δημοτικά τέλη. Οι δημότες της Α΄ ζώνης της Λάρισας που περιλαμβάνει το εμπορικό κέντρο της πόλης αλλά και της Β. Ζώνης που περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του αστικού της κέντρου, πλήρωναν αυξημένο ΤΑΠ, επειδή η εκάστοτε δημοτική αρχή προσαύξανε τα ττεραγωνικά του ακινήτου. Ετσι π.χ., κάποιος ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ, στην Ασκληπιού, πλήρωνε ΤΑΠ για 120 τ.μ.. Ομοίως ένας ιδιοκτήτης καταστήματος 300 τ.μ, στην Κύπρου πλήρωνε ΤΑΠ για 350 τ.μ.
Και αν μέχρι τώρα για το Δήμο, τα ποσά δεν ήταν σημαντικά, ωστόσο από τώρα και στο εξής επειδή το τέλος του ακινήτων υπολογίζεται βάσει τετραγωνικών, οποιαδήποτε παρέκκλιση επιβαρύνει σημαντικά τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Ενδεικτικά, ιδιοκτήτης παλαιού ακινήτου εφόσον το ακίνητό του την Α΄ ζώνη ήταν υπολογισμένο για 120 τετραγωνικά ενώ στην πραγματικότητα ήταν 100 τμ, θα υποχρεωθεί να πληρώσει τέλος 720 ευρώ, αντί για 600 ευρώ. Εν ολίγοις 120 ευρώ περισσότερα!
 Με το σκεπτικό αυτό καθημερινά δεκάδες πολίτες σπεύδουν στο Δήμο, με τα απαραίτητα έγγραφα, για να αποτυπωθούν τα σωστά τετραγωνικά του ακινήτου. Ενημερωτικά να σημειώσουμε πως για την αλλαγή αυτή, η οποία θα περάσει και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, χρειάζονται το συμβόλαιο του ακινήτου, η οικοδομική άδεια και για μεν τις πολυκατοικίες ο πίνακας ιδιοκτησίας. Ο Δήμος σε 3-4 θα έχει ήδη στείλει στη ΔΕΗ τις διορθώσεις οπότε του χρόνου, το ποσό που θα καταβληθεί για το τέλος θα υπολογίζεται βάσει πραγματικών και όχι πλασματικών τετραγωνικών. Για φέτος τουλάχιστον επειδή ήδη εντός του μήνα θα καταφθάσουν οι λογαριασμοί του τέλους, τα ποσά θα υπολογιστούν με βάση τα πλασματικά τετραγωνικά.  
ΑΠΑΝΤΗΣH ΓΙΑ ΤΑ SMS
Στο μεταξύ να σημειώσουμε πως το υπουργείο Οικονομικών καθησυχάζει τους φορολογουμένους οι οποίοι έστειλαν τις προηγούμενες μέρες sms ζητώντας εξαίρεση ή υπαγωγή στο μειωμένο τέλος ακινήτων και τα μηνύματά τους κατέληξαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Σε συνεννόηση που έγινε με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, τα μηνύματα προωθήθηκαν τελικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι φορολογούμενοι, πάντως, θα σιγουρευτούν ότι το sms τους έφτασε στον σωστό αποδέκτη μόνο εφόσον λάβουν το απαντητικό μήνυμα της ΓΓΠΣ.
Να θυμίσουμε πως την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών είχε καλέσει ανέργους, πολυτέκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες που δικαιούνται απαλλαγή ή καταβολή μειωμένου τέλους ακινήτων να στείλουν ένα μήνυμα από το κινητό τους τηλέφωνο στο 54160 με το ΑΦΜ τους και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ. Όσοι το έκαναν μέχρι και την Κυριακή εντός της εβδομάδας θα λάβουν απάντηση για το αν εγκρίνεται ή όχι το αίτημά τους.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μίνιμουμ χρέωση 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό δικαιούνται πολύτεκνοι με περυσινό οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες άνω του 80%, εφόσον η αναπηρία αφορά είτε στον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου είτε σε πρόσωπα που τον βαρύνουν φορολογικά.
Πλήρη απαλλαγή από το τέλος ακινήτων δικαιούνται μακροχρόνια άνεργοι και επιδοτούμενοι άνεργοι εφόσον το οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ (προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο).
Μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν:
1. Αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
2. Αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ.
3. Για το πλέον των 120 τ.μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass