ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΤΑ 80%-90% ΣΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ, ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Μείωση των δημοτικών τελών ζητούν οι βιοτέχνες επιπλοποιοί

* Ομοειδείς επιχειρήσεις, που ανήκουν σε διαφορετικούς –αλλά όμορους- δήμους πληρώνουν τέλη με διαφορές εκατοντάδων ευρώ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2011 2:59 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:41
Μείωση των δημοτικών τελών για τις βιοτεχνίες επίπλου της Λάρισας ζήτησαν από το δήμαρχο Λαρισαίων, Κωνσταντίνο Τζανακούλη, μέλη του Σωματείου και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμαναν στην «Ε» οι επιχειρηματίες, η δραματική συρρίκνωση του τζίρου και των παραγγελιών, μέσα στην τελευταία τριετία, σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στο ίδιο ύψος τελών, όπως όταν τα οικονομικά μεγέθη ήταν «ανθηρά». Το θέμα της χρέωσης των βιοτεχνικών επιχειρήσεων αποκαλύπτει και τις διαφορές στην καταβολή τελών από δήμο σε δήμο, αλλά και τις αυξήσεις που είδαν στους λογαριασμούς του ρεύματος διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες, ενώ ανήκαν σε μικρότερους δήμους και είχαν απαλλαγή από τα τέλη, καλούνται τώρα, με τον «Καλλικράτη», να καταβάλλουν εκατοντάδες ευρώ εξτρά για φωτισμό-καθαριότητα.
Στο δήμο Λάρισας, τα τέλη για φωτισμό-καθαριότητα στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις –και δη τις επιχειρήσεις επίπλων, που χρειάζονται, εξαιτίας του αντικειμένου της δραστηριότητάς τους πολλά τετραγωνικά μέτρα για να στεγάσουν μηχανήματα και εργαστήρια, η χρέωση αυτή τη στιγμή είναι περίπου στα 4,6 ευρώ ανά μ2, για επιφάνειες μέχρι περίπου 700 μ2. Η χρέωση στα εν λόγω τιμολόγια είναι μηνιαία, κάτι που σημαίνει ότι πάνω-κάτω για αντίστοιχες επιφάνειες, οι χρεώσεις για δημοτικά τέλη κυμαίνονται περίπου στα 250-300 ευρώ κάθε μήνα –χώρια την κατανάλωση ρεύματος και τις λοιπές χρεώσεις. Να σημειωθεί ότι για μεγαλύτερες επιφάνειες, χρησιμοποιείται διαφοροποιημένη προς τα κάτω κλίμακα συντελεστών.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Σπύρο Μηνοβγίτη, της «Επιπλοστυλ», ο τζίρος των επιχειρήσεων επίπλου έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 80%-90% στην τελευταία τριετία, ουσιαστικά από το 2008 κι έπειτα, με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή ακόμη και το «φορτίο» των δημοτικών τελών να καθίσταται πολύ βαρύ για τις επιχειρήσεις του κλάδου. «Εάν ο τζίρος αυξανόταν, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Τώρα όμως, από τη στιγμή που η κατάσταση έχει διαμορφωθεί έτσι, το κόστος είναι πολύ μεγάλο», είπε στην «Ε». Ο ίδιος επεσήμανε ότι μια σειρά καταστάσεων, μέσα στα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, έχει φέρει έναν ολόκληρο κλάδο στα όρια της κατάρρευσης. «Η εξαγωγική δραστηριότητα δέχθηκε πλήγματα από τις μεγάλες απεργίες στα λιμάνια, οι τιμές για τη συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις ήταν πάρα πολύ υψηλές, το εργασιακό κόστος, από την είσοδο του ευρώ αυξήθηκε, ενώ και το φορολογικό καθεστώς είναι δυσβάσταχτο», υπογράμμισε ο κ.Μηνοβγίδης.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Ο πρόεδρος του Σωματείου Επιπλοποιών-Ξυλουργών Ν.Λάρισας, Ευάγγελος Τίκας επεσήμανε και τις διαφορές που υπάρχουν από δήμο σε δήμο, αναφορικά με τα δημοτικά τέλη για επιχειρήσεις του κλάδου. Στη Νίκαια (δήμος Κιλελέρ πλέον), για παράδειγμα –που συνορεύει με τη Λάρισα- ο συντελεστής που χρησιμοποιείται για τις βιοτεχνίες είναι 1,5 ευρώ ανά μ2. Στην περίπτωση του δήμου Κιλελέρ, δημιουργήθηκε ένα ζήτημα με χρεώσεις βάσει –κατά λάθος- υψηλότερου συντελεστή και τους τελευταίους 4-5 μήνες, οι βιοτεχνίες καλούνται να πληρώσουν αρκετά υψηλότερα ποσά από αυτά που θα έπρεπε κανονικά –θέμα που θα πρέπει να λυθεί μέσω της ΔΕΗ, που έχει εισπράξει και αυτά τα ποσά. Στη Γιάννουλη, ενώ πρώτα οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις είχαν απαλλαγή από αυτό το τέλος, πλέον χρεώνονται με 4,6 ευρώ ανά μ2, κάτι που έχει επιβαρύνει δραματικά το κόστος λειτουργίας τους. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες, ομοειδείς επιχειρήσεις, που βρίσκονται επί της ίδιας οδού, αλλά η μια πλευρά της οδού ανήκει στον έναν δήμο και η άλλη στον άλλον, πληρώνουν διαφορετικά τέλη. Βεβαίως, να επισημανθεί ότι το ύψος των τελών καθορίζεται και από τις ανάγκες κάθε δήμου –άλλος ο αριθμός βιοτεχνιών που είναι εγκατεστημένες στο δήμο Κιλελέρ κι άλλος ο αριθμός στο δήμο Λάρισας. Σύμφωνα με τον κ.Τίκα, το θέμα θα εξεταστεί από τη δημοτική αρχή, αλλά σε επόμενο διάστημα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass