«Η ΕΚΤ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΜΟΝΟ "ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ" ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ»

Ο Ντράγκι ευθυγραμμίστηκε με τις γερμανικές θέσεις

* Την ερχόμενη Πέμπτη οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν και νέα μείωση του ευρωεπιτοκίου

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2011 2:38 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:41
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να παράσχει μόνο "περιορισμένη" βοήθεια στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, προειδοποίησε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, αντιδρώντας στις συνεχιζόμενες εκκλήσεις προς τον ευρωπαϊκό θεσμό που εδρεύει στην Φρανκφούρτη να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να διαλυθεί το ενιαίο νόμισμα.
Αντιδρώντας στην αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, η ΕΚΤ προβαίνει σε αγορές των ομολόγων τους από τον Αύγουστο. Έκτοτε όμως τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί περαιτέρω, και σε περιπτώσεις χωρών όπως το Βέλγιο και η Γαλλία--που προηγουμένως θεωρείτο ότι δεν απειλούνταν από πιέσεις των αγορών.
Πάντως μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Ντράγκι επέμεινε πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ "μπορεί να είναι μόνο ορισμένης" [διάρκειας], διότι αποσκοπεί απλώς να συμβάλλει να αντιμετωπιστεί η αναστάτωση στις χρηματαγορές και οι συνέπειές της για τη νομισματική πολιτική. "Δεν έχει στόχο την δημιουργία ρευστότητας, δεν αποτελεί χρηματοδότηση κυβερνήσεων", επισήμανε ο Ντράγκι. "Δεν θα είναι αιώνιο, δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον", επέμεινε.
Ευθυγραμμιζόμενος με τη γερμανική επιχειρηματολογία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επέμεινε ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν μάλλον να συμφωνηθούν αυστηρότεροι κανόνες για την δημοσιονομική πειθαρχία "για να αρχίσει η αποκατάσταση [της] αξιοπιστίας" των κυβερνήσεων έστω κι αν οι μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να εφαρμοστούν.
Αναλυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει άλλες 25 μονάδες βάσης του επιτοκίου της την ερχόμενη Πέμπτη και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass